Bizonyos autók formaterve megosztja a közönséget, azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy a modellfrissítésen átesett Skoda Octavia is közéjük tartozik. Már szerkesztőségen belül sem tudtunk közös nevezőre jutni a témában, s gyakorlatilag két pártra szakadt a társaság. Az egyik fél szerint a „fészlift” előtti verzió karakteresebb és jellegzetesebb volt a maga szögletes vonalaival. Nos, az Octavia esetében legfeljebb egy adag iróniával fűszerezve használtam volna az iménti jelzőket, ahogy például egzotikusnak becézzük a természet által szerény mértékben kegyelt hölgyet. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy jómagam a másik táborhoz tartozom, s velük egyetemben örömmel üdvözöltem, hogy nem csak vonalzót használtak az autó (át)tervezésekor.

A szürke, hétköznapi stílus mellett végre-valahára szemernyi játékosság is tetten érhető az Octavia megjelenésében. Elölről egyértelműen a Superbre hajaz: a megújulás középpontjában a fényszórók állnak, de a hűtőrács és a teljes egészében fényezett lökhárító is lágyabb formát öltött. Hátul már kevésbé látványos a változás, a lámpaburán és a kötényen alakítottak kicsit. Mivel az elegancia jegyében a koptatócsíkokat száműzték, az oldalsó díszléceket pedig színre fújták, a gyakorlatban sérülékenyebb az autó. Igaz, a megnövelt méretű visszapillantó tükrök segítik a körülményes manőverezést, tolatást, parkolást.     

A praktikum és a térkínálat az erőssége

Odabent a kormánykerék idézi a csehek zászlóshajóját, bőrborítás persze csak a két gazdagabb felszereltségi szinten dukál hozzá. Nem is annyira ez, mint inkább az olcsó, kályhaezüstös dekorelemek vonnak le a belső értékéből. Pedig az anyagválasztás egyébként megfelelő, a műszerfalat habosított műanyag borítja, és a kárpitozás gazdag, ha nem is a legfinomabb anyagokból való. Tetszetősebb az audiorendszer és a légkondicionáló kezelőegysége, továbbá új a műszeregység is, bár nekem ebből sokáig csak a zöld helyébe lépő fehér megvilágítás tűnt fel. Összességében kellemesebb, de továbbra sem derűs az utastér hangulata. Persze az Octaviát nem is ezért, hanem praktikus részletei és nagyvonalú térkínálata miatt szeretjük. Temérdek pakolórekesz, szemüveg-, palack- és pohártartó, nagyméretű ajtózsebek, valamint kabátakasztók emelik a használati értékét. Négy felnőtt számára kényelmes férőhelyet nyújt az autó, csomagtere pedig nemhogy a Golf-osztályban, de még a középkategóriában is tágasnak számít.

A friss Octavia nem az árérzékenyek autója 

Több szempontból is a 122 lóerős 1.4 TSI benzines a legjobb választás a palettáról. Ugyebár a hasonló lökettérfogatú, 80 lovas szívómotorral legfeljebb a kötélidegzetű sofőröknek ajánlható nyugodt szívvel az Octavia. A következő lépcső a nyolcszelepes, 1,6-os őskövület (102 LE), melynél csak 217 ezer forinttal drágább, az 1.9 PD TDI dízelhez képest (105 LE) viszont már 676 ezerrel olcsóbb a kis turbómotor. Arról nem is beszélve, hogy jóval kifinomultabb. Érzésem szerint azonban itt árnyalatnyival hangosabban végezte a dolgát, mint a kiváló zajcsillapítással megáldott Golfban – kissé nyers, de még így sem tolakodó a motor hangja.

Egyenletesen fejti ki erejét, már alulról jól húz a közvetlen befecskendezéses négyhengeres, a turbós karakterisztikának szinte nyoma sincs. Azért egy kicsit élénkebben i felpöröghetne. Mindenesetre kedvező menetteljesítményeket biztosít a kocsinak, kevesebb mint tíz másodperc alatt gyorsítja százra, s az előzési rugalmassága is megnyerő. Akárcsak a 7,2 literes tesztfogyasztás. A lendületes autózás elől sem zárkózik el, de az Octavia igazán a kényelemet részesíti előnyben: lágy hangolású futóműve passzol a hazai útviszonyokhoz, kanyarban viszont a kelleténél jobban megdől és alulkormányzott a Skoda. Kormányzása könnyű, a hatfokozatú sebességváltó karja pedig finoman siklik a kulisszában, megvezetése pontos. A fékerő érzéssel adagolható, ha kell, erélyesen lassít az autó, s a Classic nevű alapkivitelt leszámítva széria a menetstabilizáló rendszer. 

Az Octavia tehát a műszaki tartalom után a vételárát tekintve is felfejlődött a Golfhoz. Megegyező motorral felszerelve a Skoda majdnem annyiba kerül, mint egy ötajtós Golf, az 5 035 000 forintnál induló 1.4 TSI esetében mindössze 18 000 Ft a különbség. Ezen a ponton ismét kiéleződött a vita közöttünk: „az Octavia praktikusabb, másfélszer akkora a csomagtartója” érvelés áll szemben a „mégis egy Golfról beszélünk, magasabb presztízsértékkel és igényesebb utastérrel” állásponttal. Tessék dönteni…