Noha a 206-os minősége a hatéves gyártási periódus alatt, s főként a nemrégiben végrehajtott ráncfelvarrás után sokat javult, a kulisszájában határozatlanul megvezetett váltókar és a kissé nehézkesen járó, hidraulikus szervokormány sajnos továbbra is “szériatartozék” a sorozatban. Az új, korszerű és potens erőforrás bevezetése ellenére a fékrendszeren és a futóművön sem változtattak a konstruktőrök, a lassíthatóság így csupán közepes, a pedál nyomásereje lehetne kisebb. A kocsi menetkényelme és biztonsága viszont jónak mondható kategóriájához képest. Egyenesfutása példás, kanyarban sokáig semleges marad, de erős provokálásra túlkormányozottá válik, azaz a fara hajlamos kitörni.

Ereje teljében

Márpedig abból, aki az 1.4 16V motorral felszerelt 206-osba beleül, néha-néha óhatatlanul előbújik a kisördög. A gázpedál lenyomására 2000 fordulat/perctől felfelé bármely sebességfokozatban megugrik a jármű. Különösen az első háromban élvezetes a fordulatszámérő pálcikáját 5 ezres érték fölé tornáztatni. Harmadik fokozatig nagy főtengely-fordulatnál ugyan még a motorhang dominál, ám autópálya-tempónál megtapasztalható, hogy a különböző menetzajok elfojtják egymást, elviselhető frekvenciák gerjednek, ezért egyáltalán nem tűnik hangosnak a 206.

Értékarányos

A Peugeot nemcsak a zajra, hanem a fenntartási költségekre érzékenyeknek sem okoz kellemetlen meglepetéseket. Tesztünk során átlagosan 8 liternél kevesebb 95-ös oktánszámú ólommentest égetett el, pedig gyakorta felbőszítettük a kisoroszlánt. Ez vonzó tulajdonsága a kis vadócnak, a 3 millió forint feletti vételár viszont sokkal kevésbé. A gazdag, többek között szervokormányt, blokkolásgátlót, elektronikus fékerőelosztót és nem utolsósorban manuális klímaberendezést is magában foglaló alapfelszereltsége ellenére sem biztos, hogy e motor a 206-os szérián belüli legkeresettebb modellvariánssá teszi a hajtós pajtást.