Rohamléptekben frissül az Audi palettája, és bizony nemcsak a vadonatúj modellekre helyezik a hangsúlyt, hanem a félidős ráncfelvarrások is olyan alaposak és mélyrehatók, mintha generációváltások lennének, legalábbis műszaki értelemben biztosan. 2020-ban pedig mi másról szólhatna egy nagyméretű, a közmegítélés szerint pazarló luxus SUV faceliftje, mint a villamosításról!

Egy belső, amibe nehéz belekötni. Az anyagminőség hibátlan! Fotó: Stefler Balázs

Merthogy bármennyire is látványos az új arc és a krómcsíkkal megspékelt far, a lényeg mégiscsak az, hogy immáron az összes dízel Q7-es lágyhibrid hajtást kap, vagyis a 3,0 literes, V6-os turbódízel munkáját a váltóba épített villanymotor segíti. Ahogy a legtöbb 48 voltos rendszert használó lágyhibridnél, itt is az tűnik fel elsőként, hogy a motorleállító már korán, egészen pontosan 22 km/órás tempónál lelövi a hajtást, és hogy az újraindítások mennyire finomak. A hosszmotoros felépítés ellenére semmit sem lehet érezni a dízel beindításából! A Q7-es tudománya nem áll meg ennyiben, ugyanis a 48 voltos rendszer akkumulátora képes annyi energiát elraktározni, hogy 40 másodpercen keresztül menet közben is álljon a dízelmotor, feltéve, ha 55 és 160 km/órás sebesség között haladunk. Ez akkor lehetséges, ha az autó a saját lendületét kihasználva gurul. Érdekes, hogy például amikor egy lámpához hangtalanul csorogva rálépünk a fékre, a dízel röviden újra beindul, hogy aztán a vezérlés 22 km/óránál újra leállítsa.

Az S line változat ülései jól tartanak, a kényelem elsőrangú. A lábtér óriási, de a vaskos kardánalagút sok helyet rabol

Csodákat nem kell várni a rendszertől, de a 8,8 literes tesztátlag és a közel 1000 kilométeres hatótávolság bizonyítja, hogy a dízeleket övező lincshangulat ellenére még mindig ez az ideális választás egy ekkora autóba. Főleg, hogy a 286 lóerős 50 TDI erőtartaléka bőséges: mindegy, hogy egy vagy hét személy utazik a fedélzeten, nincs olyan forgalmi szituáció ahol ne lenne elegendő tartalékunk. Persze folyamatosan nevel minket a takarékos vezetési stílusra, és kanyarok előtt már jó előre figyelmeztet, hogy le kellene lépni a gázról, azért ez a motor maximálisan támogatja a dinamikus haladást. Nagyobb gázadásra ugyan kicsit többet hallat a hangjából, mint a BMW és a Mercedes új, sorhatos gázolajosai, de azért az nem semmi, ahogy 1000-es fordulaton is képes mindenféle rezgés nélkül elvinni az üresen 2,2 tonnás testet. Mégis az az érzésem, hogy az általunk is mindig dicsért, nyolcgangos ZF-váltó és a motor házasítása nem sikerült tökéletesre. Finoman kapcsol, de gyorsításnál sokszor nem vált vissza időben, majd hirtelen túl alacsony fokozatot választ és sebzett vadként indul meg az autó.

Gyorsításkor lehet érezni és hallani, hogy egy nagy dízelmotor dolgozik az autó orrában. 286 lóerő és 600 Nm mindenre elég

A Q7-es alapvetően persze a kényelemről szól, még a 15 mm-rel lejjebb ültetett S line kivitel is finoman lépked át a fekvőrendőrökön. A vezetőnek meg egyenesen fejedelmi a dolga, olyan, mintha egy parancsnoki hídon ülne: hatalmas a tér, komfortos az ülés, és igényes, hibátlan kidolgozású belső vesz minket körül. Sőt, még azt sem lehet kritizálni, hogy túl sok lenne az érintőképernyőből! Merthogy a navigációs felület és a klímavezérlés panelje az ujjunk nyomására pulzál egyet és olyan érzésünk van, mintha egy hagyományos gombbal aktiváltuk volna az egyes funkciókat. Annyira modern az egész, hogy a korábbi kiálló központi kijelző és a klasszikus klímaegység egyből elavultnak hat!

Ötüléses konfigurációban egészen gigászi a raktér, a csomagok rögzítését rendezősínek segítik. A csomagtér padlója alá helyezték a 48 voltos akkumulátort

Az 5063 milliméteres hosszúság és a közel 3,0 méteres tengelytávolság miatt nem meglepő, hogy hátul óriási a hely, aki azonban azt várja, hogy a második sor az A6-os vagy az A8-as kényelmét nyújtja, az csalódni fog, mert az ülések kialakítása jóval egyszerűbb, mint mondjuk az említett két típus esetében. Ennek viszonylag egyszerű oka van, a második sorban lévő ülések ugyanis egyterűeket megszégyenítően mozgathatók (a támlák dőlésszöge is állítható). Mivel kevésbé formázottak, három gyermekülés is elfér egymás mellett gond nélkül. Vagyis a Q7-es nagyon praktikus autó, a használható méretű harmadik sorral, az elektromos fedélmozgatással, a szintén gombnyomással vezérelhető üléslehajtással családi kocsiként egészen nagyot domborít – kár, hogy sokan nem ezt látják benne. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy méretei miatt a mélygarázsok vagy a gépi mosók fejfájást okoznak a használónak, mégsem gondolnám, hogy a Q7-es és a hozzá hasonló hegyomlások napjai meg lennének számlálva. A nagy SUV-k piaca virágzik, és az öntudatos, 20,8 milliós alapára is mutatja, a márkáknak nem lasszóval kell fogni a vásárlókat.

A lámpákat összekötő krómcsíkról hátulról is könnyű felismerni a frissített Q7-est

TETSZETT
• belső minőség
• praktikum, csomagtér
• kényelem
• nagy hatótávolság
NEM TETSZETT
• lassan reagáló sebességváltó
• nagy tömeg
• drága extrák

ÖSSZEGZÉS
Az Audi V6-os dízele nem sok kétséget hagy afelől, hogy ekkora méretű szabadidő-autóba bizony a gázolajos motor illik a legjobban: az 50 TDI változat dinamikus, és persze méretéhez/teljesítményéhez képest takarékos is. Bár a Q7-es sem az az autó, amivel szimpatikusak leszünk az utakon, minősége és szolgáltatásai is kiemelik az átlagból.

Audi Q7 50 TDI quattro
Összlökettérfogat: 2967 cm3
Hengerek/szelepek: V6/24 turbódízel
Max. teljesítmény: 210 kW (286 LE) 3500-4000/perc
Max. forgatónyomaték: 600 Nm 2250-3250/perc
Hossz./szél./mag.: 5063/1970/1741 mm
Tengelytáv: 2995 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1679/1690 mm
Fordulókör: 12,5 m
Saját tömeg: 2185 kg
Csomagtér: 865-2050 l
Üzemanyagtank: 75 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 6,3 s
Max. sebesség: 241 km/h
Átlagfogyasztás: 6,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,8 l/100 km
CO2-kibocsátás: 171 g/km
A modell alapára: 20 822 720 Ft