Az Evo bemutatóját az olasz Cavour repülőgép-anyahajón rendezték – a vízi „szörnyetegről” készült beszámoló hamarosan következik… Az Evo bemutatóját az olasz Cavour repülőgép-anyahajón rendezték – a vízi „szörnyetegről” készült beszámoló hamarosan következik…

Először rendszerint valami sportváltozat ugrik be az Evo szó hallatán, de a Punto esetében ez a típuson belüli evolúcióra utal. Bizony, számos módosítás jelzi ezt a bizonyos evolúciót, mely formai, műszaki és biztonsági téren is érintette a Puntót. Az új modellben széria lett többek között az elektronikus menetstabilizáló, a visszagurulás-gátló és a térdlégzsák is. Nem gyenge szérialista, amelyik így kezdődik, ráadásul az importőr becslése szerint kb. 2,4 millió forinttól lesz kapható az Evo – persze a végeleges árakra novemberig kell várni.

Megosztó orr-rész, új navigációs rendszer
A korábbi Maserati-stílusú orr-rész már a múlté, a Punto Evo jókora, lentre helyezett hűtőmaszkját egy markáns koptatóbetéttel törték meg. Utóbbi miatt a Fiat eleje kissé bumfordira sikerült, de tény, hogy legalább mindenki észreveszi, hogy a modellfrissített típussal áll szemben. A motorháztető alsó éle alá egy diszkrét kis krómcsíkot helyeztek, ami némi nagyautós jelleget kölcsönöz a Fiatnak. A fényszórók alakja is megváltozott, elöl szürke keretben foglalnak helyet az izzók, a hátsó burákban pedig L-alakú LED-es féklámpák kaptak helyet. Az autó hossza a vaskos lökhárítók és a koptatócsíkok miatt 30 mm-t nőtt, míg a többi méret változatlan maradt. Hátul az új Fiat-embléma és az alatta olvasható „Punto” felirat uralja a kocsi farát.

A hordozható navigáció tartókonzolját a pult tetején lévő mélyedésbe kell rögzíteni A hordozható navigáció tartókonzolját a pult tetején lévő mélyedésbe kell rögzíteni

Belül már markánsabb és – ami fontosabb – harmonikusabb változások jelzik az Evót. Stílusosabb lett a kijelzők grafikája, új a középkonzol, jobb minőségű anyagokkal borították a műszerfal egyes elemeit. Bizonyos változatokban lyuggatott, műbőrszerű anyag fedi a pultot, a kesztyűtartó feletti műanyag „hullámhoz” pedig egy apró kis fénycsík is dukál.  Ezentúl hordozható TomTom navigációs rendszer is rendelhető, mely egy speciális műanyag nyak segítségével esztétikusan a műszerfal tetejére rögzíthető. A navigátort akár a kormányküllőkbe integrált billentyűkkel is kezelhetjük, és a nagy képernyőn az „eco:Drive” funkció révén a takarékos közlekedést segítő információk (pl.: kapcsolási figyelmeztetések) is megjeleníthetők. Az 1,4-es és az 1,3-as motorok Start&Stop rendszert kaptak, megjelentek a MultiAir benzinesek, míg dízelfronton a Multijet II. generációs változatai jelentik az újdonságot. Az elektrohidraulikus elven működő, változó szívóoldali MultiAir szelepvezérléssel nemcsak a szelepnyitások időzítésére képes az elektronika, hanem a nyitási mélységeket is fokozatmentesen tudja változtatni. Így feleslegessé vált a hagyományos fojtószelep, ezzel csökkent az erőforrás pumpálási vesztesége, melynek révén a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás is mérséklődött. No és persze nőtt a teljesítménye is, a korábbi 120 lóerős T-Jet változattal szemben most már 135 lóerőt tud a legerősebb MultiAir.

Változott a féklámpák alakja, a csomagtérajtó a Fiat-embléma megnyomásával nyitható Változott a féklámpák alakja, a csomagtérajtó a Fiat-embléma megnyomásával nyitható

Virgonc benzines, kissé bágyadt 1,6-os dízel
Utóbbihoz volt szerencsénk a menetpróbán, és ezzel a blokkal  igen meggyőző volt az Evo. Százas gyorsulása 8,5 másodpercig tart, ami 4 tizeddel jobb érték a korábbi T-Jeténél, a 206 Nm-es nyomatéka pedig már 1750-es percenkénti fordulatszámtól jelentkezik. A korábbinál csendesebb, közös nyomócsöves rendszerű 1,3-as Multijetek új befecskendező fúvókákat kaptak. Ezek révén az előző generációnál pontosabban szabályozható az égéstérbe fecskendezett gázolajtöltetek mennyisége és az egyes töltetrészek időzítése. A korábbi 90 lóerős 1.3 Mjet teljesítménye 95-re hízott, míg maximális nyomatéka 160 Nm-ről 200-ra nőtt. A gázolajos paletta csúcsán az 1,6-os, 120 lóerős változat áll, melynek teljesítményleadása rendkívül furcsa. Nem célszerű hagyni, hogy a fordulatszám 2000 alá essen, ekkor ugyanis a jelentős turbólyuk miatt lemondhatunk a gyorsulásról, a motor ilyenkor a lefulladás határán kapkod levegő után. Ennek elkerüléséhez 3000-es fordulatszám felett kell a váltásokat végrehajtani, ami alapvetően ellentmond a nagy Multijet „nyomatékból” autózós dízel mivoltának.
Az árérzékenyebb ügyfelekre gondolva változatlanul a hazai kínálat részét képezik majd a Grande Puntók. E modellek szerényebb felszereltséggel, szűkített motor- és extraválasztékkal, de mérsékeltebb áron (kb. 2,1 milliótól) lesznek elérhetők az Evo megjelenése után.