Vannak olyan piacok, ahol megőrülnek a vásárlók a pick-upokért, például Amerikában hagyományosan a Ford F-sorozat és a Chevrolet Silverado trónol az eladási lista élén. Nálunk ugyan teljesen mások az igények, de az biztos, hogy egyre nagyobb kereslet van a pick-upokra, nem véletlen, hogy gyorsabb ütemben cserélődnek a típusok, mint korábban, és már olyan márkák, mint a Mercedes sem szeretne kimaradni a buliból – a Nissan Navarára épülő csillagos modell jövőre érkezik.

Igényesebb, mint amilyen volt, de inkább a funkcionalitás az erőssége. Újdonság a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer. Fotó: Hilbert Péter, Mitsubishi Igényesebb, mint amilyen volt, de inkább a funkcionalitás az erőssége. Újdonság a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer. Fotó: Hilbert Péter, Mitsubishi

Természetesen értem, hogy a marcona külső (meg a visszaigényelhető áfa) a városlakóknak is vonzóvá teszi az ötméteres platósokat, de ez kicsit olyan, mint amikor az irodai dolgozó vízálló túrabakancsban megy flancos munkahelyére. Ezek a járművek a sok króm és az egyre több kényelmi extra ellenére alapvetően haszonjárművek, komoly terhelhetőséggel és tisztességes terepszögekkel, illetve extra igénybevételt bíró hajtáslánccal. Az ötödik generációs Mitsubishi L200-ason is érződik, hogy keményvonalas modell, noha egyértelmű, hogy a komfort területén előrelépés történt. Egyrészt a nagyobb első ajtók miatt könnyebb beszállni, másrészt a hátsó sorban sem kín utazni. Szó sincs arról, hogy meredek hátlapú padon kellene helyet foglalni, a Mitsubishi hátsó ülései pick-upos viszonylatban kényelmesek. Az elődhöz viszonyítva a lábtér is nagyobb, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy átlagos termetűeknek biztosan nem lesz gond a helykínálattal.

Magas vezetési pozíció, kényelmes ülések. Több mint tisztességes a hátsó helykínálat Magas vezetési pozíció, kényelmes ülések. Több mint tisztességes a hátsó helykínálat

A vadonatúj ötödik generációs modellből már nem hiányoznak az olyan kényelmi extrák, mint a tolatókamera, vagy a kulcs nélküli ajtónyitás, illetve már sávelhagyásra figyelmeztető rendszer is őrködhet az L200-asban. Szóval a fejlődés egyértelmű, de például nagyon kevés a rakódóhely, és a kesztyűtartó is parányi, ami egy ilyen jármű esetében érthetetlen. A berendezés egyébként igényesebb, mint az elődé: a középkonzol az Outlandert idézi, és az immáron mélységében is állítható kormány jóvoltából a sofőr könnyebben megtalálja az ideális vezetési pozíciót. Maximum olyan apróságokba lehet belekötni, mint hogy a fedélzeti számítógépből a napi számláló műszerfali tekerentyűjével hívhatjuk elő az adatokat – menet közben nem tűnik vezetőbarát megoldásnak.

A design meghatározó eleme a kabin és a plató találkozásánál lévő „J-vonal” A design meghatározó eleme a kabin és a plató találkozásánál lévő „J-vonal”

Elég pár kilométert menni ahhoz, hogy egyértelmű legyen, nem puhány szabadidő-autóval van dolgunk. A kuplung kemény, a váltó határozott kezet kíván (hidegen főként), a szélzaj autópálya-tempónál már jelentős, a motor hangja pedig a korábbiénál alaposabb hangszigetelés ellenére is jelen van a kabinban. A Mitsubishi 2,4 literes, változó szelepvezérlésű, magas sűrítési arányú (15,5:1) blokkjára egyébként csak jót lehet mondani: szó szerint alapjárattól terhelhető, 1200-tól meg rendesen húz. A 181 lóerős változat (van 154 lovas is) annak ellenére könnyedén tartja a lépést a legtöbb személyautóval, hogy váltóáttételezése hosszú, ami tulajdonképpen racionális, hiszen terepen a felező úgyis mindent megold. Őszintén szólva terhelés nélkül szinte felesleges ez a teljesítmény, de mivel a vontatható tömeg 3100 kg, a hasznos teherbírás pedig egy tonna feletti, érthető, ha valaki az izmosabb változat mellé teszi le a garast – négy-öt mázsás terhelést szinte meg sem érez a Mitsubishi (a tesztelt verzió 1030 kg-ot cipelhet).

Az új alváz torziós merevsége 7%-kal nőtt. A 4x4-es hajtást és a felezőt forgókapcsolóval aktiválhatjuk Az új alváz torziós merevsége 7%-kal nőtt. A 4×4-es hajtást és a felezőt forgókapcsolóval aktiválhatjuk

Meglepő, de kategóriatársaihoz mérten „üresen” is elfogadhatóan rugózik a hátul merev tengelyes, laprugós L200-as, ami nem azt jelenti, hogy olyan, mint egy szabadidő-autó, de fekvőrendőrön például nem él önálló életet a hátulja. A kormánymű áttételezése ugyan megváltozott (kisebb erőkifejtést kíván a vezetőtől), 100-as tempó felett az egyenesfutás már nem tökéletes, sokat kell korrigálni. Az L200-as nagy ütőkártyája, a mindössze 10,8 méteres, kategóriaelső fordulókör megmaradt, ami bizonyos helyzetekben árnyalni is tudja az 5,2 méteres hosszúságból adódó manőverezési nehézségeket. Azt persze tolatáskor meg kell szokni, hogy a hátsó szélvédő mögött még több mint másfél méterre van a kocsi hátulja, így a lenyitható hátfalba integrált kamera tényleg hasznos lehet. A plató műanyag bélésére is érdemes költeni, hiszen a fényezett lemez nagyon sérülékeny és gyorsan elveszíti újkori állapotát, egyébként hat rögzítőfül segít az áru lekötésében.

A terhelhetőség továbbra is meghaladja az egy tonnát A terhelhetőség továbbra is meghaladja az egy tonnát

Bár az elődmodell is strapabíróságáról híres, a típusváltás egyik talán legfontosabb hozadéka a kisebb karbantartásigény. Az olajcsere-intervallum 15 000 helyett 20 000 km, a korábban 80 000 km-enként szervizelt automatikus váltó most már teljesen gondozásmentes (felára nettó 400 ezer Ft), de említhetjük azt is, hogy 30 000 helyett 60 000 km-enként szükséges a szelephézag ellenőrzése, vagy hogy 60 000 helyett 180 000 km-enként szükséges a motor hűtőfolyadékának cseréje. Ezeket, illetve a komfortszintugrást figyelembe véve érthető, hogy az árlistában még szereplő, csak duplakabinosként kapható, kifutó L200-asnál 700 ezer Ft-tal drágább az új generáció (csak 4×4-es), a 154 lóerős Double Cab nettó 5 690 000 Ft-tól választható. A 181 lóerős változat már 6 640 000 Ft-ot kóstál, de itt a plusz lóerők mellé már gazdagabb felszereltség jár. A vásárlói igényekre való tekintettel a rövid fülkés Club Cab csak Inform alapellátmánnyal, kézi váltóval és a 154 lóerős motorral választható, igaz, 5 190 000 forintos alapára kifejezetten kedvező.

Nemcsak a hajtás, hanem a 205 mm-es hasmagasság és a terepszögek (30 fokos első és a 22 fokos hátsó) miatt sem irtózik a nehéz körülményektől az L200-as. A tolatókamerát a hátfalba integrálják Nemcsak a hajtás, hanem a 205 mm-es hasmagasság és a terepszögek (30 fokos első és a 22 fokos hátsó) miatt sem irtózik a nehéz körülményektől az L200-as. A tolatókamerát a hátfalba integrálják

Tetszett
• nyomatékos motor
• strapabíró kialakítás
• kényelmes hátsó üléssor

Nem tetszett
• ázsiai ízlést tükröző design
• szélzaj
• kemény kuplung

Összegzés
Az új L200-ason érződik, hogy a kényelmi extrák ellenére is kemény autó. Aligha kell attól tartani a Mitusbishinek, hogy elveszti az L200-ashoz hű kuncsaftkört.

Mitsubishi L200 2.4 DI-D Double Cab
Összlökettérfogat: 2442 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbódízel
Max. teljesítmény: 133 kW (181 LE) 3500/perc
Max. forgatónyomaték: 430 Nm 2500/perc
Hosszúság/szélesség/magasság: 5205/1815/1780 mm
Tengelytáv: 3000 mm
Hasmagasság: 200 mm
Fordulókör: 10,8 m
Saját tömeg/teherbírás: 1870/1030 kg
Plató hossz./szél./mag: 1520/1470/475
Üzemanyagtank: 75 l
Átlagfogyasztás: 6,4 l/100 km
Tesztfogyasztás: 9,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 169 g/km
A modell nettó alapára: 5 190 000 Ft (Club Cab, 154 LE)
A tesztelt verzió nettó ára: 6 640 000 Ft

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!