Hogy a Honda jól ráérzett a CR-V-re, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első nemzedék 1997-es premierje óta csak Európában 750 ezer példány fogyott belőle, sőt 2014 első kilenc hónapjában a legnagyobb darabszámban értékesített SUV volt világszerte! Bármennyire is sikeres modellről van szó, a frissítést nem kerülhette el, ennek eredményeként pedig egy vadonatúj bi-turbó dízelmotor jelent meg, amely a 2,2-es gázolajos helyére érkezik a kínálatba. Érdekes módon a Renault ikerturbósához hasonlóan itt is 160 lóerős, 1,6-os erőforrásról van szó, amely a leváltott 2,2-esnél 6%-kal erősebb és 37%-kal alacsonyabb a belső súrlódása, ám a legfontosabb, hogy 11%-kal sikerült csökkenteni a fogyasztást.

Kevés a fantázia a belsőben, és az anyagminőség területén is lenne hova fejlődni. Fotó: Hilbert Péter Kevés a fantázia a belsőben, és az anyagminőség területén is lenne hova fejlődni. Fotó: Hilbert Péter

Az új egység esetében a kétlépcsős turbófeltöltőbe két csatornán keresztül áramlik be a kipufogógáz, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy alacsony terhelésnél az egyik, míg középső fordulatszám-tartományban mindkét turbó szerephez jut. A két turbó miatt se gondoljunk arra, hogy alapjáraton rálépünk a gázra és elkezd húzni a motor, itt is meg kell várni, amíg felépül a töltőnyomás, de gyorsabban és kisebb átmenettel jön a nyomaték, mint egy hasonló teljesítményű, szimpla feltöltős aggregát esetében. A 160 lóerő és a 350 Nm-es nyomaték az európai kínálat csúcsmotorjává teszi az új 1.6 i-DTEC-et, így nem is különösebben meglepő, hogy megfelelő erőtartalékai vannak és derekasan gyorsítja a modellt. Tekintettel arra, hogy az új egység csak 4×4-es hajtással létezik, illetve hogy a CR-V magasépítésű modell, a 7,0 literes tesztátlag nem rossz, de a 4,9 literes gyári értékkel köszönőviszonyban sincs. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a CR-V kézi váltója igazi ritkaság, hiszen rövid úton mozgatható a kar és nagyon precíz a váltásérzet. Ehhez még vegyük hozzá, hogy a frissítéssel 8%-kal közvetlenebb volánt és átdolgozott futóművet (elöl-hátul 15 mm-rel szélesebb nyomtáv és fél fokkal nagyobb kerékdőlési szög) kapott az autó, így nem hagy sok kétséget, hogy remek munkát végzett a Honda. Ahhoz képest, hogy egy SUV-ről van szó, elhanyagolható az oldaldőlés!

A sávtartó és az ütközésmegelőző rendszer kapcsolóit a volántól balra találjuk. Egyértelmű kezelehetőség jellemzi a HondaConnect rendszert A sávtartó és az ütközésmegelőző rendszer kapcsolóit a volántól balra találjuk. Egyértelmű kezelehetőség jellemzi a HondaConnect rendszert

Bár a külsőt érintő változások minimálisak, a nappali menetfény már messziről árulkodik róla, hogy a frissített kivitellel van dolgunk, míg a beltér nagy újdonsága a HondaConnect rendszer. Utóbbi internetrádió vételére, Bluetooth-kapcsolatra és internetböngészésre egyaránt alkalmas, illetve műholdas navigációs rendszerrel is kiegészíthető, és ahogy elvárható, megjeleníti a tolatókamera képét. Mégsem mondanám, hogy nívós hatást kelt a belső, egy ilyen értékű autóhoz szebb anyagok dukálnának, ahogyan a műszeregység, a HondaConnect rendszer és a fedélzeti számítógép grafikáját is illett volna harmonizálni egymással.

Gigászi a CR-V helykínálata, de kár, hogy a hátsó ülőlapok rövidek Gigászi a CR-V helykínálata, de kár, hogy a hátsó ülőlapok rövidek

Nem vitás azonban, hogy a CR-V igazi ütőkártyája a helykínálat és a variálhatóság. Az hagyján, hogy minden irányban óriási a tér és még az égimeszelők fejének is elég hely jut, igazából az a legjobb, hogy a padló szinte teljesen sík a második sorban, és hárman is el lehet férni egymás mellett – úgy, mint egy nagyobb egyterűben! A bővítés is villámgyorsan megy, ráadásul az ülőlapokat előre lehet billenteni (csak ezután csukódnak le a támlák), így majdnem sík rakteret kapunk. Sajnos az már egy másik történet, hogy a hátsó ülőlapok rövidek, egy átlagos termetű felnőttnek is alig támasztja meg a combját az ülés.

Az ülések lehajtása után közel 1,7 m3-esre bővíthető a „bendő” Az ülések lehajtása után közel 1,7 m3-esre bővíthető a „bendő”

A CR-V ára igazodik a nagy ellenfél, a Mazda CX-5-öséhez, illetve a Toyota RAV4-eséhez, vagyis az izmosabb 4×4-es verziónál tíz millió forintot alulról súroló árakkal kell kalkulálni. A 160 lóerős modell 9,18 millió forintos ára azonos felszereltség esetén 1 340 000 forinttal drágább a 120 lóerős, kézi váltós verziónál.

Tetszett
• helykínálat, csomagtartó
• nyomatékos motor
• futóműhangolás
• szuper kézi sebességváltó

Nem tetszett
• hátsó ülések rövid ülőlapja
• néhol olcsónak ható anyagok
• csekély konfigurálási lehetőség (fix csomagok)

Összegzés
A szó szoros értelmében igazi szabadidő-autó a CR-V, korrekt hasmagassága és praktikus, tágas beltere is ezt támasztja alá. A hátsó ülések kialakítása és a beltéri anyagok minősége elmarad az autó többi „pontjától”, többek között az új 1,6-os dízeltől.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD
Összlökettérfogat: 1597 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 biturbó dízel
Max. teljesítmény: 118 kW (160 LE) 4000/perc
Max. forgatónyomaték: 350 Nm 2000/perc

Hossz./szél./mag.: 4605/2096/1685 mm
Tengelytáv: 2630 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1585/1585 mm
Fordulókör: 11,7 m
Saját tömeg/teherbírás: 1630/540 kg
Csomagtér: 589/1669 l
Üzemanyagtank: 58 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,6 s
Max. sebesség: 202 km/h
Város/országút/vegyes: 5,3/4,7/4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,0 l/100 km
CO2-kibocsátás: 129 g/km
A modell alapára: 6 699 000 Ft (2.0 i-VTEC, 2WD)
A tesztelt verzió ára: 9 189 000 Ft

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!