A Renegade 2015-ben jelent meg, a frissített verziót könnyű felismerni a kört mintázó nappali fényről. Fotó: Stefler Balázs

Nehéz nem észrevenni, hogy az európai kontinensen a klasszikus terepjárók piacát szinte felzabálták a modern SUV-k. Hogy érthető-e? Hát persze! Divatosabbak, kevesebbet fogyasztanak, lényegesen közvetlenebbek, szóval szélesebb közönség számára vonzók.

Valamivel feszesebb a Compass rugózása, de terepképességei lényegében azonosak a Renegade-ével

Van azonban pár márka, ahol még igazi terepjárókat találunk, és a katalógus első oldalán nem az okostelefon párosítási lehetőségek vagy a vezetéstámogató rendszerek, hanem a terepszögek szerepelnek. A Jeep pedig hű önmagához, hiszen annak ellenére, hogy a Renegade-ből háromhengeres, elsőkerék-hajtású kivitel is elérhető, még mindig megtalálhatók a kínálatban a masszív változatok, amelyek igazából műértőknek készülnek.

Klasszikus terepjáró: a szélvédő meredeken áll, az utas előtt pedig ott a kapaszkodó. A Renegade lábtere a méretéhez képest átlag feletti, de a középső ülés inkább csak jelképes

Azoknak, akik nem dísznek vesznek terepjárót, hanem ki is tudják és akarják használni a képességüket. A Jeepnél a Trailhawk utónevet kapta a keményvonalat hangsúlyozó csomag, mely a kiskategóriás szabadidő-autók közé sorolható Renegade-hez és a kompakt Compasshoz is elérhető. Bár a Renegade hosszúsága alig haladja meg a 4,2 métert, dobozszerű formájával, kerek fényszóróival rögtön Jeepként azonosítható, míg a 4,4 méteres Compass egy másik koncepció szülötte. Kevésbé karakteres, és persze ezáltal emészthetőbb is a külseje, de ha nem lenne az orrán a „hétlyukas” hűtőmaszk, bizony nehéz lenne róla megmondani, hogy az amerikai márka terméke. Persze az már első blikkre is látszik, hogy nem plázába járáshoz találták ki a Trailhawk verziókat, 21 centis hasmagasságukkal, fekete márkajelzésükkel és szintén fekete gépháztető-betéteikkel jobban mutatnak a bozótosban.

A Compass hangszigetelése valamivel jobb, mint a Renegade-é. Forgókapcsolóval vezérelhetjük az összkerékhajtást. Egészen meglepő, hogy 4,4 méteres hosszal ilyen a Compass helykínálata

A modellek platformja mellett lényegében a hajtásláncuk is azonos. A Fiattól származó, 2,0 literes, 170 lóerős dízelmotor ereje a ZF-től vásárolt kilencgangos, automatikus váltón keresztül jut el a kerekekhez. Alapvetően a vezérlés önműködően osztja el a nyomatékot az első és a hátsó tengelyek között, hátra csak akkor küld hajtást, ha tapadásvesztés lenne elöl, de ha szükség van rá, fixre (50:50) is tudunk kapcsolni. A Trailhawkok igazi erőssége azonban abban rejlik, hogy Low fokozatban 20:1-hez tudják redukálni a kúszási sebességet, vagyis – mint a felezők esetében – kis sebességhez nagy vonóerő társul. Mivel a Renegade és Compass modellekben nincs mechanikus differenciálzár, a rendszer a kerekek fékezgetésével igyekszik tapadást találni csúszós felületen, de bámulatos, hogy ennek ellenére milyen helyeken is el tudnak menni!

Egy dízel, amelyik mindig jelen van: bemelegedve is jól hallható a Fiat 170 lóerős motorja. A Compass valamivel halkabb, erőből persze egyik sem szenved hiányt

Dagonyáztunk sárban és megnéztük, mikor ér véget a tudás homokban, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az eltérő hosszúság és tengelytáv ellenére szinte ugyanúgy viselkednek, a Renegade csak egy hajszálnyival mozog ügyesebben. Ebben nyilván nemcsak az azonos hajtáslánc játszik szerepet, hanem a megegyező terepszögek is (az első 30, míg a hátsó 24 fok). A boldoguláshoz szükség van a 21 centis hasmagasságra is, ami komoly érték, hiszen például a bázis Renagade-nél 166 mm-re van a kocsi alja a talajtól. A Trailhawk verziók másik ismérve, hogy a Selec-Terrain üzemmódválasztó az Auto, Hó, Homok és Sár funkciók mellett egy Szikla programmal egészül ki. Természetesen lejtmenevezérlő is van, de a műszerfalon nyomon követhetjük a váltóolaj hőmérsékletét, illetve a karosszéria hosszanti és keresztirányú dőléséről is tájékozódhatunk. Az sem mellékes, hogy a Renegade és Compass kínálatból csak a Trailhawkok kapnak teljes értékű pótkereket.

Magas a rakodóperem, és a 351 literes befogadóképesség is csak átlagos a Renegade esetén. A 84 liternyi különbség szemmel látható a csomagtérben

Joggal merül fel a kérdés, hogy épített úton miként muzsikálnak? Nos, a futóművön lehet érezni a lágy hangolást, nyilván egy feszes német SUV-val gyorsabban lehet kanyarodni, ugyanakkor a Jeepekkel – főleg a Renegade-del – a fekvőrendőrökön szinte lassítás nélkül is át lehet menni. Egyszóval kényelmesek! Az egyetlen ami zavaró, az a hangszigetelés, pontosabban annak a hiánya. Bemelegedve is mindig hallható a 2,0 literes dízel, és a gördülési zaj sem elhanyagolható még az ezen a területen jobban teljesítő Compassnál sem. A 170 lóerős teljesítmény miatt persze nem meglepő, hogy megfelelők az erőtartalékok, de a kényelmes suhanás jobban passzol a Trailhawkokhoz. A kilencgangos automata egyébként finoman, de nem igazán jó ütemben kapcsolgat – ennyi fokozattal és 350 Nm-es nyomatékkal meglepően sokáig pörgeti a motort.

A Compasshoz 285 000 Ft-os felárért elektromos fedélmozgatás is kérhető

Legyen szó a Renegade-ről vagy a Compassról, hiába van bőrülés és modern központi kijelző, viszonylag egyszerű a berendezés, ugyanakkor az összeszerelési minőség tisztességes. Az egyes funkciók elérése pofonegyszerű, és nekem van egy olyan sejtésem, mintha az is szempont lett volna, hogy a klímapanelt vagy a kormány gombjait kesztyűben is lehessen használni. A helykínálat terén mindkét típus túlmutat saját szegmensén, a Renegade-nél csupán a 351 literes csomagtartó árnyékolja be a képet. A Compass meg egyenesen óriási belül, nem is tudnék mondani még egy 4,4 méteres autót, amelyben egy 190 centis vezető mögött egy ugyanekkora utas elfér úgy, hogy bőven marad hely a térde előtt. Az ülések formázottsága inkább csak átlagos, de az ideális pozíciót könnyű eltalálni, a kormány mindkét típusban széles tartományban állítható.

Csak egy jó gumi kell hozzá és a kis Renegade-del bátran kimerészkedhetünk akár keményebb terepre is

Ami az anyagiakat illeti, vegyes érzéseink lehetnek. Ha meglátjuk a Renegade 10 140 000 Ft-os, illetve a Compass 12 670 000 Ft-os árcéduláját, joggal gondoljuk, hogy ekkora méretű szabadidő-autókért ez nem kevés. Igen ám, de a Trailhawk verziók a terepképességek tekintetében nem csak a kategóriatársakon, de a saját alapváltozatukon is túlmutatnak, tehát ha szükség van a plusz tudásra, akkor rögtön relativizálódik az ár kérdése. Persze tömegmodellek nem lesznek a Trailhawkokból, de nyilvánvalóan nem is ez a Jeep célja, sokkal inkább életben tartani azt, amiből az egész sztori elindult közel 80 évvel ezelőtt.

Amennyire különböző a külső, a lemezek alatt annál inkább hasonlóak a Jeep modelljei

Renegade
TETSZETT
• komfortos rugózás
• terepképességek
• karakteres külső
NEM TETSZETT
• vaskos A-oszlopok
• csomagtartó
• hangszigetelés

Compass
TETSZETT
• körkilátás
• tágas belső
• terepképességek
NEM TETSZETT
• szerény motorfékhatás
• vetélytársakhoz viszonyítva egyszerű belső

ÖSSZEGZÉS
A Jeepek nem olcsók, ezért is várnánk valamivel nívósabb belsőt és hatékonyabb hangszigetelést. Ugyanakkor méretükhöz képest a helykínálat terén jól teljesítenek, és bizony a Trailhawk kivitelek olyan helyen is elboldogulnak, ahol egy városi SUV nem bírná a kiképzést. Szóval ezek a modellek az utolsó igazi terepjárók képviselői, a Renegade ráadásul a piac egyik leginkább karakteres gépe. A Compass persze kicsivel nagyobb és komolyabb autó, a 16 centis különbségnek viszont 2,5 millió a felára.