Azzal a meglepő eredménnyel szembesültek az ADAC és a Warentest Alapítvány szakemberei az idei téligumi-tesztjüknél, hogy két esetben is jobb lett egy abroncsgyártó olcsó terméke a prémiumnál.

A 195/65 R15, tehát az alsó-középkategóriás személyautóknál elterjedt méretű gumiknál például az ESA+ TECAR Super Grip „Jó” eredménnyel a 16 abroncs közül a második helyezést érte el, míg az ugyanettől a fejlesztőgárdától származó Goodyear UltraGrip 9-es csak az ötödik helyre volt jó „Kielégítő” minősítéssel. De a Kléber Krisalp HP3-as abroncs is „Jó” eredménnyel lett a harmadik, míg a Michelin alpin 5-ös prémiumabroncs csak a 12 helyezést tudta elérni „Kielégítő” teljesítménnyel.

A 215/65 R15-ös, elsősorban szabadidő-autóknál alkalmazott méretű abroncsoknál arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy a kopásnál (futásteljesítmény) és a menetellenállásnál (fogyasztás) is jelentős eltérések lehetnek. Például az Avon WV7-es abroncsa 28 000 km után kopik le a törvényben megengedett 1,6 mm-es minimum-profilmélységre, a Michelin Alpin 5-ös a maga 61 000 km-ével több mint kétszer olyan messzire képes eljutni. A fogyasztásmérésnél 8 %-os, vagy 0,5 l/100 km-es eltérést tapasztaltak a legjobb (Goodyear) és a legrosszabb (Pirelli) abroncs között.

A német szakemberek azt javasolják, hogy a vásárló több gumikereskedőnél is érdeklődjön a kívánt abroncsok áráról, és az esetleges plusz szolgáltatásokat (felszerelés költsége, gumitárolás) se felejtse ki az egyenletből. Érdemes megnézni a kopás és fogyasztás tulajdonságokat is, mert lehet, hogy a magasabb vételár a hosszabb élettartam miatt a végén anyagilag gazdaságosabb döntést jelent.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!