A kereskedelmi televíziónak nyilatkozó közlekedési szakértő szerint a magyar KRESZ-ben nincs benne, hogyan lehet állatot szállítani az autóban.
– Személyek és rakomány szállítására van szabályozás jelenleg a KRESZ-ben, a kutyák, kistestű állatok szállítására utaló szabályozás jelen pillanatban nem létezik — mondta a szakember. Ezt erősítették meg a Gyermekek Az Állatokért Alapítvány Facebook-oldalán leírtak is. A KRESZ szerint a kutya valóban rakománynak minősül, és a szabályozás azt írja elő, hogy „a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.” A szabályozás egy felsorolást is tartalmaz a gondossági kötelezettségekről.

A KRESZ szabályainak egy része – jellegéből adódóan – úgynevezett gumijogszabály, melynek tartalma más jogszabályoktól és jogalkalmazói mérlegeléstől is függ. Ebből kiindulva a közlekedés általános szabályainak megtartása mellett külön speciális rendelkezéseket is be kell tartani – így az állatszállítás kapcsán is. A KRESZ mellett az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló rendelet is rendelkezik az állatszállításról. E jogszabály kimondja, hogy „állatokat csak idegen és veszélyforrást jelentő anyagtól mentes, tiszta járművön, vasúton, gépkocsin, repülőgépen, hajón, illetőleg ketrecben, tartályban, konténerben stb. szabad szállítani”. Vagyis ezen szabályok alapján a kutyát gépjárműben elvileg csak ketrecben szabad szállítani. A gondossági kötelezettségek közül kiemelendő, hogy az állat a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében nem akadályozhatja. A ketrec pedig úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék. A szabályok megsértése a „Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése” nevű szabálysértésnek minősül, melynek szankciója helyszíni bírság lehet 5 ezer forinttól 20 ezer forintig. Ennek meg nem fizetése esetén az összeg minimum 40 ezer forint, maximum 150 ezer forint lehet.

Alt Sándor, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke megkeresésünkre úgy vélekedett, ahhoz, hogy a kutyának és a gazdának is jó és biztonságos utazása legyen, az állatot egy boxban, vagyis szállítóládában kell elhelyezni. Így sok probléma kiküszöbölhető.

— Az első ülésre semmiképp ne ültessük a kutyát, mert zavaró lehet a vezetésben — ecsetelte Alt Sándor. — Mivel volt alkalmam többször is megfigyelni a világversenyeinkre utazó kutyás sportolókat, ezért bizton állíthatom, hogy a legjobb megoldás a kutyabox. Természetesen már a külföldiek körében fellelhető a légkondis utánfutó kutyabox, vagy a légkondis kutyaboxszal felszerelt kisbusz, amelyben több kutyus is elfér, de természetesen ez anyagilag nem egyszerű kérdés.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!