Az idei nyárigumi-tesztjük során az ADAC és az ÖAMTC szakemberei összesen 32 garnitúrát vizsgáltak 205/55 R16 és 225/50 R17 méretben, és örömtelinek nevezték, hogy a tesztelt abroncsok derékhada jó eredményt ért el, azonban még mindig vannak kiugró eredmények, különösen nedves útfelületen viselkedésnél és a futásteljesítménynél lehet gyenge teljesítményekkel találkozni.

A teszt során egyedüliként megbukott abroncs, a Firestone Roadhawk (225/50 R17) is a nedves aszfalton mért hosszú, 41,2 méteres fékút miatt érdemelte ki a „nem ajánlott” minősítést, 80 km/órás sebességről lassítva a legjobb Semperit Speed-Life 3-as abroncs 32,7 méteres eredményéhez képest két autóhosszal nagyobb távolságra van szükség a megálláshoz.

Az ebben a méretosztályban „jó” minősítéssel végzett négy abroncs – Falken Azenis, Continental Premium Contact 6, Kumho Ecsta PS71 és Bridgestone Turanza – a kiegyensúlyozott jó eredményeikkel kerültek az élre, száraz és nedves úton, kopásnál és fogyasztásnál is meggyőzőek a tulajdonságaik.

A teszt másik negatív eredményét az újrafutózott King Meiler Sport 1 (205/55 R16) érte el „kielégítő” teljesítményével, amely szárazon a második leghosszabb fékúttal rendelkezik, és nedves aszfalton nagyon gyenge a tudása. Lehet, hogy az erőforrások felhasználásában jól áll és olcsó ez a gumi, de olyan gyengén szerepel, hogy az ADAC nem tudja ajánlani a megvásárlását, szükség lenne a konstrukció továbbfejlesztésére.

Ebben a méretben egyébként a Continental Premium Contact 6, a Semperit Speed-Life 3 és a Bridgestone Turanza T005 ajánlható, amelyek minden egyes vizsgálaton jó eredménnyel végeztek. A kopás terén a Goodyear EfficientGrip Performance 2 az összes vetélytársát felülmúlja, több mint 55 300 km-es várható élettartamával több mint kétszer olyan sokáig kitart, mint a 24 800 km-es értéket elérő Nokian Waterproof. A Goodyear abroncsa egyébként a száraz aszfalton mutatott kicsit gyengébb teljesítményével maradt le a kategória éléről.

Az ADAC és az ÖAMTC szakemberei azt javasolják, hogy a vásárláskor ügyeljen arra az ember, hogy egy időpontban gyártott abroncsokat kapjon, így biztosítható az, hogy azok egyforma képességűek – az abroncsgyártók időnként módosítani szokták a keveréket. De nem szabad megfeledkezni az abroncsokról azok felszerelése után sem, a megfelelő viselkedéshez szükséges a megfelelő abroncsnyomás is, amelyet rendszeresen ellenőrizni kell, nem szabad várni a fedélzeti abroncsnyomás-ellenőrző rendszer jelzésére, mert az jellemzően csak 0,5 bar nyomásvesztés esetén ad figyelmeztető jelet.