Fotó: Tóth Balázs

Múlt szombaton kora délelőtt a Mezőkövesd főutcáján vonultak végig a gépek, s persze az egyre több hozzájuk csatlakozó veterán autó és motorkerékpár. A Gépmúzeum előtt a traktorok, egyéb mezőgazdasági járművek gazdái mutatták be gépeiket néhány mondatban, ám természetesen a többi járgány is megcsodálható volt a környező utcákban. A találkozó megnyitóján voltak matyó táncosok, népdalénekesek, Kis Marcell Hajdu Ráfis János saját életéről írt versét adta elő, Kisné Dudás Mária pedig a Tűzszerész katona voltam című könyvéből olvasott föl részleteket.

Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke megemlékezett János bácsiról, s köszönetet mondott azoknak, akik támogatták, segítették a rendezvény létrejöttét. Tállai András, a térség országgyűlési képviselője azokat a dolgokat sorolta föl, amelyeket Hajdu Ráfis János maga után hagyott, a múzeumot, amely szellemi kulturális öröksége a városnak, a közösséget, amelyet teremtett, hiszen összehozta a gépészeket, gazdálkodókat, s az országos rendezvényt, amelyet huszonkettedjére rendeztek meg. Ezt már hatvannyolc évesen találta ki. Hozzátette, hihetetlen élete volt, mégis mértéktartó, tisztelettudó tudott lenni, verseket tudott írni, gépet alkotni, faragni. Olyan ember volt, akiből száz évente egy születik egy városban. Hagyatékának ápolása, fejlesztése közös ügy, János bácsi így marad közöttünk.

Csirmaz István felolvasta azokat a gondolatokat is, amelyeket János bácsi özvegye, Marika néni vetett papírra. Eszerint János bácsi szelleme itt van az emberek között. Ők 1953 karácsonyának másnapjától kötötték össze életüket, 67 év szerelmének gyümölcse a múzeum. Meg szerették volna menteni azokat a tárgyakat, amelyekkel dolgoztak, amelyeket azért gyártottak, hogy megkönnyítsék a kisparaszti gazdaságok életét.

A gépmúzeum udvarán ezután vendégek gépeinek indításai következtek, beüzemeltek egy cséplőgépet is, valamint bemutattak egy motorfűrész gyűjteményt. A délután folyamán a Gazdaházban is megemlékeztek Hajdu Ráfis Jánosról, egy nem sokkal a halála előtt készült interjút is bemutattak, valamint szakmai előadások is elhangzottak a Dutra U-28-as traktorcsaládról, illetve a Szabó-féle görgős ekéről. A gépmúzeum gyűjteményét pedig emellett folyamatosan bemutatták a szakemberek és lehetett tanulmányozni a kovácsok munkáját is.