Hibridnek ugyebár két- vagy többféle hajtásmód kombinálását nevezzük az autósvilágban. Belső égésű motorján kívül másikkal ugyan nem rendelkezik, a Citroën mégis mikro-hibrid technológiát emleget a legtakarékosabb C4-es kapcsán.

Ez tulajdonképpen 1,6 literes, 112 lóerős dízelmotort, optimalizált áttételezésű, hatfokozatú robotizált váltót, fékenergia-visszanyerést és új generációs start-stop rendszert takar. Végeredményben mindegy, hogyan hívják, ha tényleg gazdaságos…

Formában és minőségben a C5-öst idézi a belső. A kormány temérdek gombja miatt szokni kell a kezelést Formában és minőségben a C5-öst idézi a belső. A kormány temérdek gombja miatt szokni kell a kezelést

Márpedig tényleg az! Budapesten jövet-menet nem egyszer sikerült alulmúlni a gyártó által megadott 4,9 l/100 km-es városi fogyasztást, a fedélzeti számítógép csak akkor volt hajlandó magasabb értéket mutatni, amikor meg sem próbáltuk elkerülni a dugót. Mivel az autópályán megengedett sebességnél kényelmes 2500-at forog a motor, általában itt is beéri ennyivel. Tesztünk végén 5,1 literes átlagot mértünk, ami közel egy literrel több ugyan a gyári értéknél, de még így is kedvezőnek mondható.

Ha takarékoskodni akarsz, előbb fizess

Persze tudjuk jól, hogy a spórolás mindig kompromisszumokkal jár. Rögtön ellentmondásba is keveredek önmagammal, hiszen az e-HDi változat Tendance alapfelszereltséggel nem, csak a középső, Collection szinttől választható. Tesztautónk ráadásul a leggazdagabb, Exclusive kivitelű volt (kétzónás klíma, masszázsfunkciós ülések, esőérzékelős ablaktörlő, automata fényszóró, parkolóhelyfelismerés, tolatóradar stb.), olyan extrákkal megfejelve, mint a holttérfigyelés, keréknyomásellenőrzés, kanyarkövető xenon fényszórók, mélynyomós Denon hifi és navigációs rendszer, illetve panoráma üvegtető.

Többféle indexhang és műszerfal-világítás közül lehet választani Többféle indexhang és műszerfal-világítás közül lehet választani

Igazság szerint a motort sem érheti kritika… Többnyire kulturáltan végzi a dolgát, erősebb vibrációk nélkül és csendesen jár, csak hidegindításkor és padlógázos gyorsításkor nyers picit a hangja. Ezenkívül az 1,6-os dízel jól megbirkózik feladatával és megfelelően mozgatja az autót. Már alul sem érezni vérszegénynek, de 1800-as fordulattól húz igazán, nyomatékosságának köszönhetően (túltöltéssel ideiglenesen 285 Nm) bátran lehet előzni, autópályán pedig akár a 150 km/óra is kényelmes utazósebesség lehet(ne). Önmagában a start-stop rendszer is elismerést érdemel, mert egészen finoman állítja le és villámgyorsan (0,4 másodperc) indítja újra a motort – az egyik legjobb, amivel eddig dolgom volt.

A robotváltó választókarja és az elektromos kézifék A robotváltó választókarja és az elektromos kézifék

Akkor mégis mi az, ami kompromisszumot igényel? Nos, a leggyengébb láncszem egyértelműen a robotváltó. Addig szép a történet, hogy mentesít a kuplungolás és a sebességváltás feladata alól, de a szerkezet lassan és vontatottan cseréli az áttételeket, miközben az utasok nagyokat bólogatnak – persze lehet ezen finomítani, ha váltás közben elvesszük a gázt, de a XXI. században azért elvárnám, hogy az autó alkalmazkodjon hozzám, s ne fordítva. Szóval, meglehetősen darabossá teszi a vezetést. A kormány mögötti billentyűk ezúttal nem is az élvezkedést szolgálják, hanem lehetőséget nyújtanak arra, hogy belenyúljunk a kapcsolási programba, s így biztonságosabbá tegyük az előzést: előtte ugyanis érdemes manuálisan visszagangolni, máskülönben eltart egy darabig, mire erőre kap a C4-es. Kuplungpedál híján viszont a start-stop automatikát nem tudjuk befolyásolni.

Hozza a kategória átlagát a hátsó sor helykínálata Hozza a kategória átlagát a hátsó sor helykínálata

Lassításkor már 8 km/órás sebesség alatt beáll a tetszhalott állapot, s a rendszer csak akkor éleszti újra a motort, amikor lelépünk a fékpedálról. Akármilyen intelligens is a programozása, a gyakorlatban számtalanszor előfordul (dugóban vagy körforgalomhoz araszolva, parkoláskor), hogy egy pillanattal a „lefulladás” után megint felberreg a négyhengeres. Ez néha bosszantó – igaz, gombnyomásra kikapcsolható a rendszer.

Alaphelyzetben sem szűk a csomagtartó, csak a küszöb magas kicsit. Egyszerű a bővítés, de utána marad egy lépcső a padlóban Alaphelyzetben sem szűk a csomagtartó, csak a küszöb magas kicsit. Egyszerű a bővítés, de utána marad egy lépcső a padlóban

Egyébiránt a kompakt Citroënnél ugyanaz a minőségi ugrás figyelhető meg, ami a középkategóriás C5-ösnél: elődjével összehasonlítva jóval komolyabb és igényesebb autó. A helykínálat is rendben van, a tesztfogyasztással számolva pedig akár 1100 kilométert is megtehetünk egyhuzamban. Ehhez remek partner a C4-es! Noha könnyű és tökéletesen steril kormányzása, valamint lágy futóműhangolása miatt a vezetése nem jelent különösebb élményt, cserében kényelmesen és biztonságban utazhatunk.

A 17 colos (opció) kerék a rugózási komfortra és a fogyasztásra sincs jó hatással A 17 colos (opció) kerék a rugózási komfortra és a fogyasztásra sincs jó hatással

TETSZETT
szerény fogyasztás
minőségérzet
rugalmas és kulturált motor
finom és villámgyors start-stop

NEM TETSZETT
robotizált váltó
túlzsúfolt multifunkciós kormány

ÖSSZEGZÉS
A C4 e-HDI bizonyította, hogy tényleg keveset fogyaszt. Kézi váltóval és az étvágycsökkentő trükkök nélkül 250 ezer forinttal lehet olcsóbb a C4-es, de a 90 lóerős HDi-vel már 5 059 000 forinttól is elérhető.

Citroen C4 1.6 e-HDi
Összlökettérfogat: 1560 cm3
Hengerek/szelepek: S4/8
Max. teljesítmény: 82 kW (112 LE) 3600/min
Max. forgatónyomaték: 270 Nm 2000/min
Hossz./szél./mag.: 4329/1789/1489 mm
Tengelytáv: 2608 mm
Fordulókör: 11,2 m
Saját tömeg/teherbírás: 1365/460 kg
Csomagtér: 380/1183 l
Üzemanyagtank: 60 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,2 s
Maximális sebesség: 190 km/h
Gyári átlagfogyasztás: 4,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 109 g/km
A modell alapára (1.6 VTi 95): 4 499 000 Ft
A tesztelt modell ára: 5 929 000 Ft