Hirdetés – Rengetegen döntenek úgy, hogy nyárra is fennhagyják az autójukon a téli abroncsokat, gondolván ezzel spórolni tudnak. Mivel egyes országokban a téli időszakban törvény köztelez a szezonhoz illő abroncs használatára, sokakban merülhet fel a kérdés, hogy Magyarországon szabályozzák-e, hogy az egyes időszakokban milyen autógumi legyen a kocsikon. Igazából hazánkban semmilyen törvény nincs arra vonatkozóan, hogy milyen abroncsot használjunk télen vagy nyáron. Télen is gurulhatunk nyári abronccsal, nyáron is télivel.

Persze ettől függetlenül érdemes mindig a szezonnak megfelelő abroncsot használni, attól függetlenül, hogy megbírságolnak-e minket a helytelen használat miatt vagy sem. Se a spórolás, se biztonság szempontjából nem ideális megoldás, hiszen a téli abroncsokat kifejezetten a hűvös és havas időszakra fejlesztették, mind a mintázat, mind a gumiösszetétel tekintetében. Ahogyan tudjuk azt, hogy a télen sem célszerű a nyári gumit használni, hiszen havas és jeges úton nem tapad megfelelően, ezt tartsuk szem előtt a téli abroncs nyári használatánál is.

Külföldön bírságolnak a nem megfelelő abroncs miatt?

Külföldön kicsit más a helyzet, mint hazánkban. Ott a törvények igen is foglalkoznak a megfelelő abroncsok kérdésével, bár ez egyáltalán nem egységes, és országonként eltér. Azt sokan tudják, hogy télen bizonyos országokban kötelező a megfelelő abroncs megléte, e nélkül még a határt sem tudjuk átlépni. Más helyeken csak akkor teszik kötelezővé a téli gumik használatát, ha azt az időjárási viszonyok megkövetelik, de mivel nem tudhatjuk, hogy az ott tartózkodásunk alatt lesz e havazás vagy sem, így érdemes erre felkészülni, és nem ott keresni valakit, aki felteszi a megfelelő szettet az autónkra.

Ez ugyebár a téli helyzet, de mi történik nyáron? Figyeli egyáltalán bárki, hogy milyen abroncs van az autónkon a kánikulába? Mivel a nyári abroncs télen sokkal veszélyesebb helyzeteket szülhet, mint a téli abroncs nyáron, ezért erre szinte sehol a világon nincs szabályozás, még azokban az országokban sem, ahol a téli abroncs meglétére komoly figyelmet fordítanak az adott időszakban. Nyugodtan járhatjuk nyáron is a világot az autónkon lévő téli abronccsal, mert emiatt nem fogunk szinte sehol büntetést kapni.

Forrás: Pixabay.com

Miért használjunk mégis nyáron nyári abroncsot, és ne télit?

Attól, hogy senki sem fog minket megbüntetni, még mindenképp cseréljük le a téli gumikat, amikor jön a jó idő. Bár veszélyesebb nyáron hóba közlekedni, a téli gumi is sok veszélyt hordozhat magába nyáron. Egyrészt azért, mert ezeket az abroncsokat nem a nyári kánikulára fejlesztették ki. Más a mintázata és az összetétele is, épp ezért nem fog úgy tapadni, mint egy jó nyári gumi. Emiatt a kanyarodás és a fékezési is több időbe telik, ami igazán balesetveszélyes lehet.

A másik szempont, ami miatt érdemes megcsinálni mindig a szezonális cserét, az gazdaságosság. Bár sokan vélik úgy, hogy a két csere költségét így meg tudják spórolni, de azzal nem számolnak, hogy a gumi sokkal jobban fog kopni, és az élettartama a felére is csökkenhet. Emellett a fogyasztásunk is megnő, ami még jobban megdobja a költségeket. Ezeket figyelembe véve, bár a bírsággal nem kell számolnunk, de komoly összegek fognak kicsúszni a zsebünkből, ha nem figyelünk arra, hogy az adott szezonban a megfelelő abroncsot használjuk.