Hirdetés – Autóval róni a kilométereket, gyönyörű tájakon keresztül vezetni a naplementében, az anyósülésen aludni egy fesztiválon, netán lakóautóval bejárni különböző országokat…

Az autós túrázásról az első útiregények és roadmovie-k megjelenése óta a többségnek egy elképesztően idilli és romantikus kép ugrik be. Az elmúlt időszak történései azonban egy egészen újfajta kontextusba helyezték az autózást: a COVID-19 miatt mindennél fontosabb lett a biztonság és a távolságtartás, emellett a szigorú korlátozások egészen leszűkítették az utazással kapcsolatos lehetőségeket.

Teljesen érthető, hogy a hosszú bezártság még abból is előhozza az olthatatlan utazási vágyat, akit egyébként szinte ki sem lehet robbantani otthonról. Nem látunk a jövőbe, de az elég valószínű, hogy olyan szabadon, mint a járvány előtt, csak egészen sokára lesz lehetőségünk utazni. Addig is valahogyan muszáj csillapítani a szabadság szomjat, és alternatív módokon kell megoldani a kikapcsolódást.

A bátrabbak bevállalhatják, hogy elmennek egy zsúfolt parkba piknikezni vagy egy népes turista útvonalra kirándulni, de aki szeretne teljesen biztosra menni, annak szívből ajánljuk, hogy autóval vagy motorral induljon túrázni.

Belföldön is számtalan lélegzetelállító táj és úti cél található, melyeket akár egy rövid, egynapos kiruccanás alatt is be lehet járni.

Érdemes olyan útvonalat választani, ami megszakítható több kisebb állomással, hogy legyen lehetősége megebédelni, mosdóba menni vagy csak kicsit átmozgatni magát. Egy kis internetes kereséssel könnyen tervezhet olyan útvonalakat, amelyek egyaránt tartalmaznak szemet gyönyörködtető útszakaszt, gasztro állomást és helyi látványosságokat.

Annak érdekében, hogy semmi ne rondíthasson bele az élménybe, jó ha van az autóban GPS (vagy ennek hiányában offline is működő navigációs alkalmazás az okostelefonon) és néhány egyéb – online fillérekért beszerezhető – autós kiegészítő.

Ha – remélhetőleg minél hamarabb – túl lesz a világ a pandémián, az autós kirándulás akkor is tökéletes program marad, csupán annyiban fog változni, hogy végre újra kiegészülhet szálláshelyen töltött éjszakákkal és távolabbi úticélokkal.

(Nyitókép: canva.com)