A csatlakozók egymás utáni lehúzásával a motor működése közben kideríthető, melyik henger nem megy. Fotó: Dombóvári Mihály

Minden autótípusnak vannak gyenge pontjai, jellegzetes típushibái. Ezeket ismerve érdemes felkészülni a kivédésükre, különösen a használt autók vásárlóinak, hiszen ezen kocsik előélete, karbantartási előzményei nagyrészt ismeretlenek az új tulajdonosok előtt. A tézis igazolására álljon itt ez a friss történet.

Balra az új, jobbra a régi trafó. A hibának nincs látható nyoma. A két alkatrész közti különbségek a gyártók eltérő megoldásaiból adódnak, de a működés ugyanaz. A trafó ki- és beszerelése semmilyen különleges szerszámot nem igényel ennél a típusnál

A benzines Volkswagenek (és Audik) közül az 1996 és 2005 között gyártottak jellegzetes, nem súlyos, viszont üzemképtelenséggel fenyegető problémája a gyújtótrafó tönkremenetele. Amúgy a hiba elhárítása és az új alkatrész ára sem vészes, szerencsés konstrukció, hogy a hengerenkénti trafók egyesével is cserélhetők, emiatt több más márka tulajdonosai csak irigykedhetnek. A hibát nem nehéz észrevenni. Először egy-egy gyújtáskimaradással jelentkezik, majd egy váratlan pillanatban az egyik henger gyújtása megszűnik. Innentől az adott hengerben nem ég el az üzemanyag, kiesik a munkából. Az autó erőtlenné válik, a motor hangja megváltozik, leállítva az újraindítás is nehéz. De még ha valakinek ezek a jelenségek nem is, a műszerfali hibajelzés már biztosan feltűnik.

A rossz trafó cikkszámát leolvasva az alkatrészboltban könnyebben tudnak újat keresni

A szóban forgó VW Passat tulajdonosával már történt ilyen eset. Akkor (30 000 kilométerrel korábban) egymás után két trafó pukkant el, így elővigyázatosságból egy tartalék darabot is a csomagtartóban hurcolt. A parkolóban – hibakódolvasó lehetőség nélkül – a klasszikus gyertyaellenőrző módszer alkalmazása maradt: ez alkalommal a harmadik hengeré mondta be az unalmast. A hibakereséshez le kellett szedni a motor műanyag burkolatát, a javításhoz így már csak ki kellett húzni a rossz régi trafót (amely egybeszerelt a gyertyapipával), és a helyére tenni az újat. A próbaindításnál kiderült, hogy minden rendben, így már csak két feladat maradt: hazaérve a hibakódolvasás és a törlés. Ehhez bárki megvásárolhat vagy speciális kódolvasó eszközt, vagy szoftvert (és a hozzá való szervizkábelt). A másik feladat az újabb pótalkatrész beszerzése volt, így a csomagtartóba ismét került egy tartaléktrafó.

Szervizszoftverrel PC-ről is kezelhető a fedélzeti elektronika

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!