A reklámok és hirdetések általában azt hangsúlyozzák, amiben az adott pénzügyi termék a leginkább kedvező feltételeket nyújtja a piacon a versenytársakkal szemben. Ilyen lehet például az alacsony kamat, a gyors hitelbírálat, az elengedett hitelbírálati díj és folyósítási jutalék. Ezek kétségkívül jó lehetőséget kínálnak, de nem szabad pusztán ezeket szem előtt tartani a döntés előtt. Alapszabály, hogy a hitelköltségek összevetésekor a kamat mellett a sokszor emlegetett THM-et, azaz a teljes hiteldíjmutatót kell elsősorban figyelni, melyet a bankoknak kötelezően fel kell tüntetniük minden hirdetésükben. A THM az az egyéves időszakra vetített százalékos érték, amely a hitel teljes díját mutatja meg, azaz gyakorlatilag minden olyan költséget tartalmaz, amelyet a törlesztés kapcsán a bankok részére a tőkén felül fizetnünk kell. Ilyen: például értékbecslés díj, folyósítási jutalék, hitelközvetítői díj stb., melyekről és mértékükről a bank köteles előzetesen részletes írásos tájékoztatást adni.

Hitelfelvétel előtt érdemes utánanézni a THM-ben nem szereplő költségeknek is. Ezek közül a legismertebb a közjegyzői díj, de ilyen például a késedelmi kamat vagy a futamidő esetleges meghosszabbításának költsége továbbá a szerződésmódosítás díja.

Autóhitel extrákkal

– Autóhitel felvétele előtt is érdemes alaposan tájékozódni, és a bankok ajánlatait is megnézni, hiszen ez által sok szempontból jobban járhatunk, mintha elfogadjuk az első szembejövő ajánlatot. Sokan nem is tudják, hogy bankfiókban is igényelhető gépjárműhitel, ráadásul amellett, hogy ez a finanszírozási forma olcsóbb is lehet, olyan extra szolgáltatások is járhatnak mellé, mint a beépített casco, használtautó vásárlásakor az ingyenes állapotfelmérés vagy kedvezményes gumiabroncsvásárlási lehetőség – tanácsolja Révész Tamás, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!