Hirdetés – A négyévszakos gumi elsősorban praktikussága és kényelme miatt kedvelt az autósok körében, de természetesen az ár-érték arányban nyújtott teljesítmény sem elhanyagolható. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy nem mindenki számára ideális annak használata. Hegyvidéken élők esetében, vagy akik sokat közlekednek külterületen, esetleg korán, még lefagyott utak mellett indulnak útnak így, inkább érdemes a téli gumi kínálta biztonságot választani.

Városi közlekedéshez, vagy enyhe időjárási körülmények között viszont kifejezetten jó döntés a négyévszakos, mely a nyári és a téli gumi előnyeit igyekszik egyetlen abroncsban egyesíteni. Nézzük, milyen márkák a garantált befutók a területen!

Goodyerar Assurance

Ha a legjobb minőségű abroncsok közül választana, akkor a Goodyear gumijával biztosan nem lőhet mellé. A márka már több mint 120 éve foglalkozik gumiabroncs-gyártással, és kínálata folyamatosan bővül. A minőség elvitathatatlan tőle, és ez a négyévszakos gumi piacra is érvényes. A Goodyear Assurance All-Season (csak az USA-ban) abroncsok minden évszakban magabiztosan hozzák a tőlük elvárt teljesítményt. Futófelülete biztosítja a megfelelő tapadást, és erre a gyártó 60 ezer mérföld erejéig garanciát is vállal. A szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a négyévszakos gumi a legtöbbet eladottak listájának vezető helyeit foglalja el. Ár-érték arányban maximálisan megéri, segítségével pedig napsütésben és hóesésben is megfelelő teljesítményt kaphat az autós.

Pirelli P4 Four Season Plus: négyévszakos gumi kifejezetten alacsony menetzajjal

A Pirelli közel 150 éve van jelen a piacon, és természetesen kínálatából sem hiányozhat a négyévszakos gumi. Versenytársaihoz hasonlóan olyan abroncsot kínál a Pirelli P4 Four Season Plus (csak az amerikaiknak gyártották) esetében, mely kivételesen jól teljesít évszaktól függetlenül. A szimmetrikus futófelületi barázdáival megőrzi a tapadást nedves és havas úton is, ráadásul messze a legmagasabb garanciaidővel rendelkezik, egészen 90 ezer mérföldig.

Michelin Defender T+H

Ezt a márkát sem kell bemutatni senkinek, hiszen az abroncsgyártás területén az egyik legismertebb. A gyártótól beszerzett bármelyik gumira igaz, hogy egy rendkívül jól megtervezett, maximálisan megbízható darabot kaphat az autós esetében. Igaz ez a Michelin Defender T+H abroncsra is – sajnos csak Amerikában lehet beszerezni. Széles méretválasztékkal áll rendelkezésre. Ha kifejezetten kisteherautókhoz és crossover SUV-okhoz keresne négyévszakosat, akkor a Michelin Premier LTX sorozatában érdemes nézelődni. Esetében a gyártó kifejezetten a nedves útviszonyok közötti teljesítményre fókuszált.

Az időjárási körülményektől függetlenül használható gumik garantált befutónak számítanak a mai kor autósai körében. Nincs szükség a szervizben való várakozásra, és a gumicserével járó költségeknek is búcsút lehet mondani. Tény ugyanakkor, hogy a megfelelő profilmélység és az abroncs állapota a négyévszakosok esetében is figyelmet érdemel. A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy átgondoljuk előzetesen, milyen körülmények között szeretnénk majd az utakra gurulni.

Mint korábban már említettük, akár hazánkon belül is igen eltérő időjárási viszonyok uralkodhatnak. Míg a hegyekben a komoly fagyok és a hóesés nem ritka látogató, addig akadnak olyan területei az országnak, ahol szinte soha nem esik a hó. A külterületeken gyakran találkozni lefagyott útszakaszokkal, és reggeli indulás esetében az utak tisztítására sem lehet hagyatkozni. Ilyenkor inkább javasolt a téli gumi használata, mely kifejezetten a jeges, havas, latyakos utakra lett kifejlesztve. A négyévszakos gumi is bír azonban létjogosultsággal, főként városi közlekedésben, vagy akkor, ha csak a havazáson kívüli időszakban gurulunk az utakra.

(Nyitókép: Pixabay)