A korai sötétedés, a sok csapadék és a gyakran láthatatlan úthibák bizony nem bánnak kesztyűs kézzel az autókkal, a sérülésekre, hiányosságokra pedig sokszor csak a tavaszi ébredéskor derül fény. Íme a téli időszak toplistás járműsérülései!

Fotó: AM-archív

1. FELNI
A sok esetben csapadékkal teli kátyúk könyörtelenek, lemezfelnit, dísztárcsát és könnyűfém keréktárcsát is csúnyán megjelölhetnek. A legtöbbször persze csak esztétikai hibáról van szó, de a bosszúságfaktor garantált.

2. HASPÁNCÉL
Sárban, padkán, mélyebb hóban könnyen felakad az alsó motorvédő burkolat, amelyet csupán néhány kisebb csavar és patent rögzít, így könnyű leszakítani (általában tolatáskor), de akár észrevétlenül el is hagyhatjuk. Mivel a motorblokkon kívül a sebességváltó házát és néhány kábelcsatlakozást is véd a mocsoktól, a pótlása fontos.

3. FÉNYEZÉS
Rányitott ajtó és karcolások persze nem csak télen fenyegetik a kasztnit, a festékréteg alatt lappangó rozsda azonban ekkor eszi leginkább a lemezeket. Az útszórás utáni sós latyak szinte marja a sérült részeket, bizonyos időközönként gőzborotvás mosás és szükség szerint felületjavítás javasolt.

4. ABLAKTÖRLŐ
A szélvédőre fagyott gumilapát élét könnyű leszakítani, vagy a jeges ablakon működtetve rojtosra szaggatni. Mindez csíkos, foltos törlést és az abból adódó rossz kilátást hozza magával. Ha a szabadban parkol a jármű, este ajánlatos kihajtani a lapátokat.

5. BEÁZÁS
Kéretlen vendég az utastérbe jutó víz, ami a sérült gumikédereknél és a cipőkről lefolyva, leolvadva is utat tör magának. Utóbbi esetben gyakran a gumiszőnyeg alatt végez átázásos rombolást. Az ablakok makacs belső párásodása árulkodó jel lehet.