Ahogy annak idején a Szovjetunióban minden fegyvergyárnak kellett fedőtevékenységként valami közhasznú dolgot is gyártani – a lábastól a rádióig -, úgy rakódnak rá a traffipaxjelzőkre a szolidabb, mindennapos funkciók (pl. garázskapunyitás, vagy parkolóradar). A most tesztelt Blue Alert Gold készülék másodlagos funkciója, amely lehet elsődleges is, a Bluetooth telefonkihangosítás. Emellett GPS-tájékozódással előre jelzi az adatbankjában szereplő sebességmérési pontokat.

Kulturált csomagolás és magyar nyelvű használati utasítás. Fotó: Dombóvári Mihály

A korábban próbált eszközökhöz képest új ez a funkcióösszetétel, de van más újdonsága is az eszköznek. Például, hogy akkumulátor táplálja, így nem szükséges a zsinórrengeteg, amellyel a szivargyújtó aljzattól eljut hozzá az áram. Tölteni kétféleképpen lehet, például a számítógépről USB-csatlakozón át, vagy ha a kocsiban merül le, akár szivargyújtótöltővel is. Ez utóbbira hosszú úton kerülhet sor, mert amúgy 3-4 óráig bírja az üzemet. A készülékhez adják a töltőt és a kábeleket, a rögzítőeszközöket, valamint az illesztőprogramot tartalmazó CD-t. A készülék gyártója jelenleg több mint 20 ország telepített sebességellenőrzési pontjairól szerzett be információkat, ezek letölthetők. Alapvetően a vásárlási ország adatbázisa van a készüléken, esetünkben a honi 134 mérési pont. Az adatbázis frissíthető.

A használathoz csak be kell kapcsolni, és kiválasztani a funkciót (előrejelzés, kihangosítás vagy mindkettő)

Az üzembeállítás nagyon egyszerű, lényegében csak be kell kapcsolni és használni. A készülék hasára felragasztható tapadófelület a műszerfalháti használathoz, illetve adnak egy napellenzőcsipeszt is. Ennek használata akkor előnyös, ha a telefonkihangosítási lehetőséget is használni kívánjuk – 8 telefon is társítható hozzá.

Kihangosítóként jó hely a napellenző

Kihangosító funkcióban is hasznos eszköz, bár a hangminőséget korlátozza a saját hangszóró teljesítménye. Sebességellenőrzési pont előrejelző funkcióban szerencsésebb a műszerfali használat. Mert ugyan a napellenzőcsipeszben való használathoz (mivel ekkor a készülék háthelyzetbe kerül) a kijelző képe is megfordítható, csak fejmozgással olvashatjuk le a kiírt üzeneteket, ami balesetveszélyes és kényelmetlen. A készülék, ha megtalálta a műholdakat, álló helyzetben az időt mutatja, menet közben pedig a sebességet. Sebesség-ellenőrzési ponthoz közeledve a választott nyelven (magyar nincs) szól, hogy közeledünk, valamint a kijelző is átvált a még hátralevő távolság kiírására. A kipróbált főváros közeli helyszíneken biztonsággal előjelezte a VÉDA-kapukat. Ha valaki több, az adatbázisban nem szereplő riasztási pontot szeretne, azok felvihetők a készülékre, de ehhez fizikailag is ott kell lenni, mert akkor menthető el az új figyelmeztetési pont. Az alapfunkcióin túl számítógépre csatlakoztatva különböző, a megtett úttal kapcsolatos adatok naplózására is van lehetőség, tehát a gyártó valóban kihasználta a rendelkezésre álló memória és a begyűjtött adatok adta lehetőségeket.

Cikkünk elkészítéséhez a detektorbolt.hu nyújtott segítséget.

 

Előrejelzőként érdemes könnyen látható helyre tenni. Jelzi a pillanatnyi sebességet is

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!