Fotó: AM-archív

Igen, az autónak is lelke van, bizony meghálálja, ha gondoskodunk megfelelő esztétikai és műszaki állapotáról. Házi praktikák ezek, maximum egy önkiszolgáló mosóig kell elgurulni az autóval, a többi az udvaron, a ház előtt vagy éppen a lakótelepi parkolóban is megoldható.

1. KÜLSŐ MOSÁS
Gyakorlatilag háromféle iskola létezik: az ősi recept szerinti otthoni, kerti slagos, szivacsos csutakolás, majd öblítés, a gépi mosás, illetve a gőzborotvás rendbetétel. Ezek közül az utóbbi a leghatékonyabb, áztatás után samponos, magasnyomású programot használva a kerékjárati ívek is alaposan kitisztíthatók. A gépi mosók közül a szivacskefés állomásokat részesítsük előnyben, a műanyag sörtéjű henger karcokat ejthet a fényezésen – szerencsére már csak elvétve működnek ilyen gépek.

Idén nem mocskolta be az autók alját sóleves latyak, ettől függetlenül adjuk meg négykerekűnknek a becsületes gondoskodást!

2. SZÁRAZRA TÖRLÉS
A mosás utáni szárítást ne bízzuk a napsugarakra, jó nedvszívó képességű kendővel, törlőpapírral menjünk végig a kasztnin. Az ajtókat nyissuk ki és ügyeljünk rá, hogy a rejtett zugok és falcok se maradjanak ki az áttörlésből. Az ablakok belső felületét is tisztítsuk meg, száműzve ezzel a télen kialakult opálos réteget. A porszívózás és a műanyag vagy bőrpanelek áttörlése is legyen napirenden!

3. GUMIÁPOLÁS
A téli gumiszett lecserélését követően áldozzunk időt a felni és az abroncs oldalfalának ápolására. Mindez nem csupán esztétikai fogás, a gumi a megfelelő szernek köszönhetően egy ideig taszítja a szennyeződéseket, a fokozódó melegben pedig hatékony „önvédelmi” feladatokat lát el az UV sugarak ellen.

4. WAXOLÁS
Igazán profi módon az autókozmetikákban tudják elvégezni a waxolás folyamatát (anyag felvitele, gépi felületkezelés, polírozás), léteznek azonban olyan termékek, amelyekkel jóval olcsóbban, saját magunk is pátyolgathatjuk a karosszériát. A művelet előtt figyeljünk az elemek pormentességére és ne használjunk olyan törlőkendőket, rongyokat, amiket előzőleg más feladatra fogtunk be a garázsban vagy a ház körül!

5. FOLYADÉKSZINT-ELLENŐRZÉS
Bár ez inkább már amolyan szerviztétel, az autóápolási teendők sorát a nyári ablakmosó folyadék feltöltésével és az olajszint ellenőrzésével zárjuk. Egyik sem jár piszokkal, foltokkal, kis odafigyeléssel máris nyugodtabban és komfortosabban vághatunk neki a tavaszi kilométereknek.