Hirdetés – A meleg idő közeledtével sok autós kezdi fontolgatni a gumi szett cserét. Mikor érdemes nyári gumira váltani? Honnan tudhatom, hogy elhasználódott a nyári gumi szett és ideje új abroncsokat beszerezni? Cikkünkben megismerheted, miért fontos a nyári gumi és választ kaphatsz a témába vágó, leggyakrabban felmerülő kérdésekre! És azt is eláruljuk honnan érdemes megbízható nyári gumit vásárolni!

Miért fontos a nyári gumi?

Ahogy közeledik a tavasz, egyre melegszik az idő, a hőmérséklet is egyre magasabb. Amikor a napi középhőmérséklet már tartósan 7°C felett van, akkor már nem indokolt téli gumit használni. Ilyenkor ideje nyári gumira váltani. Miért is fontos, hogy az időjárásnak megfelelő autógumit használj? Ilyen előnyökkel jár a nyári gumi használata, ha eljön az ideje:

  • Csökkenti a fogyasztást: Tudtad, hogy a melegben használt téli gumik növelik az autó fogyasztását? Ha szeretnéd javítani az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát, és szívesen költenél kevesebbet üzemanyagra, akkor használj nyári gumit meleg időben!
  • Ellenálló a forró aszfalttal szemben: A nyári gumik szignifikánsan ellenállóbbak a forró aszfalttal és a súrlódással szemben, így kisebb mértékben amortizálódnak a nyári használat során, mint a téli gumik.
  • Speciális anyagösszetétel és mintázat: A nyári gumi mintázata és anyagösszetétele a nyári időjárási körülményekhez tervezett. A meleg időben is megőrzi a biztonságos és magas teljesítményhez szükséges merevséget.
  • Megakadályozza a vízen csúszást: A nyári záporok során gyakran tapasztalt vízen csúszás (angolul ​​aquaplaning) veszélyes jelenség. A megfelelő nyári gumival viszont fokozható a tapadás csúszós útfelületen.
  • Kiváló száraz teljesítmény: Fontos számodra a tűpontos kanyarodás? Szeretnéd autód maximális teljesítményét kiélvezni? Akkor válassz nyári gumit a meleg időben!
Fotó: Freepik

Mikor érdemes a nyári gumi szettre váltani?

Magyarországon nincs olyan törvény, amely előírja nyári gumik használatát. Így az autósok szabadon dönthetnek arról, mikor váltanak nyári abroncsokra. A legtöbben a 7 °C-os szabályt követik, tehát akkor döntenek a nyári gumiabroncsra váltás mellett, amikor a napi átlaghőmérséklet már tartósan 7 °C feletti. A hüvelykujjszabály lényege az, hogy 7 °C-os középhőmérséklet esetén már jellemzően nyári guminak megfelelőek az útviszonyok,  nincsenek talajmenti fagyok a hajnali órákban sem.

A nyári gumik speciális mintázata és anyagösszetétele, ilyen időjárási körülmények mellett optimális választást jelent. Hazánkban március és április közepe között szoktak az autósok nyári gumira váltani. Ilyenkor fokozott forgalomra számíthatsz az autószervízekben. Ha szeretnéd elkerülni a hosszas sorban állást, foglalj időpontot országos szervizeink egyikébe online!

Ha külföldi utat tervezel, akkor érdemes figyelembe venni az adott ország törvényi szabályozását. Több környező országban ugyanis kötelező a nyári gumi használata egy megadott dátumot követően. Mutatjuk a fontosabb határidőket, ameddig kötelező nyári gumira váltani:

  • Ausztria: április 15.
  • Csehország: március 31.
  • Románia: március 31.

Innen tudhatod, hogy ideje új nyári gumit vásárolni

Új gumiabroncsok vásárlásának legfontosabb jele, amikor a használt abroncsoknak túl alacsony a gumi profilmélysége. Sokan nem tudják, de a nyári gumi és a téli gumi profilmélységére jogszabály minimum értéket határoz meg. 

A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, amely a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről rendelkezik az alábbi módon szabályozza a gumi profilmélységet:

„(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

Bá ra jogszabály lehetővé teszi, de a elhasználódás során nem érdemes megvárni a törvényi előírásban szereplő 1,6 mm gumi profilmélységet. Az alacsony érték ugyanis jelentősen növelheti a féktávot, ami balesetveszélyes helyzeteket teremthet a közlekedés során. Téli és nyári abroncsok esetén is a minimum 4 mm-es profilmélységet ajánljuk!

A nyári gumiabroncsok elhasználódásának további jele lehet az egyenlőtlen kopás. Amennyiben féloldalas, vagy egyéb abnormális kopási mintát észlelsz, biztos lehetsz benne, hogy eljött az új gumi szett vásárlás ideje!

Válassz minőségi nyári gumit szakértőtől!

Az 1995-ben családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. A cég több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedő a magyarországi piacon. Válogass a webáruházukban, a gumi.hu oldalán található széles nyári gumi kínálatból!

(Nyitókép: Freepik)