Hirdetés – Szinte minden élethelyzetben velünk van a mobiltelefonunk, így természetes, hogy még a volán mögött is. Vannak olyan szituációk, amikor azonban nem csak hogy ott vannak, de a GPS-funkciók miatt még segítenek is bennünket, például hogy kényelmesen eljussunk a tervezett úti célunkhoz. Máskor fontos, hogy azonnal reagálj egy telefonhívásra, vagy egészen egyszerűen csak örülnél, ha egy hosszú nap után végre felrakhatnád tölteni a telefonodat, és vezetés közben hallgathatnád a kedvenc számaidat, podcast adásaidat. Ezekre a helyzetekre mutatunk most egy-egy olyan kütyüt, amivel mobilod kihasználhatóságát növelheted négy keréken.

Biztosan veled is előfordult már, hogy vezetés közben csörgött a telefonod, és hirtelen választanod kellett: vagy fittyet hánysz a hívásra amíg az úticélodhoz elérsz, vagy keresel egy helyet, ahol félreállhatsz a beszélgetés idejére. Akárhogy is, de kompromisszumot kell kötni önmagaddal az ilyen helyzetekben. Vagy legalább is kellett, hiszen a mobiltelefonok-, és a kiegészítők gyártói is észlelték azt az igényt, hogy vezetés közben ugyanúgy elérhetőek akarunk lenni, mint az autón kívül. Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa. Nézzük is meg, hogyan optimalizálhatod az autós környezeted úgy, hogy a telefonodból is kihozd a maximumot.

Töltős tartóval semmi szükség a GPS-re

A globális helymeghatározó rendszer, azaz a GPS gyökeresen változtatta meg az autózás élményét. Ez a technológia már a mobiljainkban is ott van, így egy külön GPS-készülék helyett elegendő egy megbízható mobiltartóra beruházni, ahol jól látod a térképet, mindamellett egy tapintással felveheted a bejövő hívásaidat is.

Persze a helymeghatározást igénylő alkalmazások nem arról híresek, hogy túlságosan energiatakarékosak lennének.

Az iPhone 12 család bármely tagjának a tulajdonosai a MagSafe technológiának köszönhetően már vezeték nélküli, mágneses töltővel ellátott tartót is választhatnak. Célszerű hozzá valamilyen szivargyújtóba csatlakoztatható töltőt is választani, amellyel USB-C kábelen keresztül működtethetjük a töltőt. Sajnos ez a tartó más készülékekkel nem kompatibilis.

De nincs oka kétségbeesésre annak sem, aki nem valamelyik 12-es iPhone-t használja, hiszen mindegyik korábbi almás készülékhez találunk megfelelő autós tartót és töltőt a kínálatban, és természetesen nagyon jó univerzális tartók is a rendelkezésünkre állnak.

A töltős tartóknak köszönhetően ma már a hosszabb autóutakon sem kell a töltöttségi szint miatt idegeskedni, elég az útra és a forgalomra koncentrálni, miközben tájékozódunk.

Töltsd a telefont amikor nem használod

Akkor sem kell lemondanod a telefonod töltéséről, ha közben szeretnél egy kicsit eltűnni a radarról, már ami a telefonos elérhetőséget illeti. Ilyenkor sincs más teendőd, mint egy autós töltőbe helyezni a mobilt, és amíg Te vezetsz, a készülék a műszerfalon pihenve töltődik. Ez akkor nagyon kedvező felállás például, ha az autón kívül fontos, hogy elérjenek, tehát nem merítheted le a mobilod, viszont vezetés közben inkább zenét hallgatnál, amit Bluetoothon keresztül a telefonoddal tudsz vezérelni.

Egy ilyen töltő persze akkor is rendkívül hasznos tud lenni, ha van egy táblagéped, ami a munkádhoz elengedhetetlen, ugyanis az adapterek zöme már iPadek töltésére is kiválóan alkalmas. Ennek köszönhetően két megbeszélés között menet közben töltheted az eszközeidet.

Transzmitter – az autód mobilos svájci bicskája

Minden autós kiegészítőnek a csúcsát azonban egyértelműen a transzmitterek képviselik. Ezek a sokoldalú kiegészítők a szivargyújtóra csatlakoztathatók, és különféle feladatokat tudnak ellátni.

  • A készülékeket intelligensen töltik, ezzel óvják az akkumulátor élettartamát.
  • Kihangosítóként is funkcionálnak.
  • Rádiót is hallgathatsz rajtuk keresztül.

Létezik már olyan iOS és Android rendszerekhez egyaránt használható transzmitter, ami amellett, hogy Bluetooth-on keresztül csatlakozik a  telefonodhoz, egy memóriakártya segítségével a kedvenc számaidat is lejátsza neked.

Kezed a kormányon, karodon az Apple Watch

Persze a kihangosítás egyik, talán mondhatjuk, hogy a legsikkebb módja mégiscsak az Apple Watch. Az Apple páratlan ökoszisztémájába tartozó kiegészítő nem csak remek hangzást biztosít a kihangosított telefonhívások közben, de a mikrofonja is legalább olyan jó minőségű, mintha közvetlenül a telefonodba szólnál.

Fotó: ikiegeszitok.hu

Egy Apple Watch ráadásul számos kiegészítővel dobható fel. Ha az óra kijelzőjét akarjuk megóvni, akkor az üvegvédő fóliák között böngésszünk, viszont szíjak, illetve tokok is a segítségünkre vannak, ha a saját stílusunkhoz szeretnénk igazítani az óránk megjelenését.