Enyhe tél volt idén is Európában. Ennek ellenére, ha nálunk nem is, de sok környező országban sokat havazott, még március elején is. Így Svédországban igazi havas-jeges ralit lehetett rendezni február közepén. Ehhez képest nagy fordulatot jelent majd a dél-amerikai futam. Ott feltölthetik magukat a ralisok meleggel és a rendes murván nem érheti őket meglepetés.

Ott Tanak vezeti az egyéni ponttáblát, így az észt pilóta nyitja az utat, ami murvás felületen nagy hátrányt is jelenthet. Ő lesz a sepregető a mögötte jövők számára. Kalle Rovanpera nagy mosollyal nyugtázta, hogy ezúttal ő másodikként hajt az úton, ami már nem jelent akkora lemaradást számára. „Svédországban mi mentünk elől, 30 másodpercet vesztettünk egy trükkös szakaszon, amelyen kétszer is végigmentünk és ilyen hátránnyal értünk végül célba. Mexikóban nem ez vár ránk, nem mi rajtolunk elsőként, és ez előnyükre válhat. Frissen, kiegyensúlyozottan állunk rajthoz és remélhetőleg egy nagyszerű rali vár ránk” – szögezte le a címvédő világbajnok.

Mexikóban forróságra, akár 30°C-ra, magas talajszint feletti magasságra és kemény murvás szakaszokra kell a mezőnynek készülnie. Mivel az útvonal 2737 méteres magasságig viszi a csapatokat, ritkább levegővel is meg kell majd küzdenie az autók motorjának, így azok teljesítménye akár 20%-kal is visszaeshet. A hibrid autók most először tapasztalják meg a magassági viszonyokat. A hibrid motorok biztosította plusz 100 kW elektromos energia különösen értékes lehet magassági viszonyok között. A murvás szakaszok nagyon durvák lehetnek és a pilótáknak a vezetésüket hozzá kell igazítaniuk a kisebb erejű motorokhoz. A hibák nagyon büntetnek és a mérnököknek biztosra kell menniük abban, hogy mindig a legnagyobb teljesítményt hozzák ki az autókból.

Európán kívül tilos a tesztelés. Így tesztelésre a mexikóihoz a lehető leghasonlóbb körülményeket keresték a csapatok, így ismét Spanyolországba és Portugáliába utaztak tesztelni. Aki utóbbit választotta, nem járt túl jól, mert a várt napos és száraz időjárás helyett havas útviszonyok között kellett megpróbálni felkészülni az időjárás szempontjából teljesen más Mexikó Ralira.

A 2013-2015 közötti időszakban Sebastien Ogier zsinórban nyert Mexikóban, majd két év kihagyást követően 2018-2020-ben ismét ő állhatott fel a dobogó tetejére, s ezzel hatra (!) tornázta fel a dél-amerikai országban szerzett sikereinek a számát. Ha most nyer a francia, megelőzi az itt szerzett győzelmek számát tekintve Sebastien Loeböt, aki nem áll rajthoz. 2020-ban Ogier mögött Ott Tanak ért célba másodikként, őt pedig Teemu Suninen követte a harmadikon. Ott Tanaknak nem lehetnek túl jó emlékei erről a raliról. Még sosem nyert Mexikóban és 2015-ben kicsúszott az útról és egy tóban kötött ki. A második helyezésnél jobbat eddig nem sikerült elérnie a dél-amerikai országban. Bár a sepregetés vár majd rá, de minden bizonnyal azon lesz, hogy a hőn áhított győztes trófea ezúttal hozzá kerüljön.

A rali
A rali csütörtök este veszi kezdetét és két szakaszt teljesít akkor a mezőny a festői Guanajuato utcáin. Pénteken három magassági szakaszon mennek végig kétszer a csapatok, mindjárt a kedvelt El Chocolate gyorsasági szakasszal kezdve. A nap két szuperspeciális szakasszal zárul visszafelé a szervizpark felé. A szombati szakaszok a Sierra de Lobos hegyekben zajlanak, míg a vasárnapi finálé négy különböző szakaszból áll, így itt található a hétvége leghosszabbja, a 35,39 km hosszú Otates. A ralit záró Power Stage ismét a kedvelt El Brinco lesz. Itt szokás szerint extrapontokért is megy a küzdelem.
Miközben a verseny útvonala mindig változik egy kicsit, a sziklás-kavicsos terep, a magas hőmérséklet és a magasságbeli különbségek továbbra is megmaradnak, és nagy kihívást jelentenek a ralicsapatoknak, amelyek mindössze egy-két alkalommal látogatnak el az amerikai kontinensre egy szezon során. A szezon első murvás raliján eldől, idén kinek hogyan fekszik a murvás terep. A rali központja és a szervizpark ezúttal is az ország ötödik legnagyobb városában, Leónban lesz berendezve, amely 400 km-re észak-nyugatra található Mexico Citytől. A 23 gyorsasági szakasz együttesen 320,23 km-t tesz ki, miközben a rali teljes hossza 971,32 km.

A világbajnokság állása a Svéd Rali után:
Pilóták
1. Ott Tanak (EST) M-Sport Ford WRT 41 pont
2. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 38 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 32 pont
4. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 29 pont
5. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 26 pont
6. Craig Breen (IRL) Hyundai WRT 19 pont
7. Esapekka Lappi (FIN) Hyundai WRT 15 pont
8. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT 8 pont
9. Pierre-Louis Loubet (FRA) Hyundai WRT 8 pont
10. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 6 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRC 80 pont
2. Hyundai WRT 66 pont
3. M-Sport Ford WRT 51 pont