Kalle Rovanpera továbbra is a győztes vonaton robog. Amellett, hogy megnyerte a ralit, a Power Stage győzelemért járó öt bónusz pontot is zsebre teheti. Evansé a második hely és az azért járó négy pont. Mikkelsen, Lappi és Katsuta viheti a fennmaradó három, kettő és egy pontot. A Toyota történelmi sikert szerzett a Szafari Ralin, s ez a sikeresség követte őket a Baltikumba is.

„Nagyszerű volt újra! Nagy köszönet Jonnénak (Halttunen, a navigátor), nagyon sokat köszönhetek neki ezen a nehéz hétvégén. Köszönet a csapatnak is a gyors és szívós autóért. Nyomjuk tovább ezerrel.” szögezte le a lelkes versenygyőztes fiatal.

Craig Breen állt az élre a rali elején, de kiesett. Rovanpera és Evans Toyotával, Tanak pedig Hyundaijal küzdött ezután az első helyért. Pénteken az utolsó gyorsasági szakaszon megnyíltak az ég csatornái és az eső Rovanpera kezére játszott, aki addigi időhátrányát ledolgozta, sőt előnnyé kovácsolta és ezután már megállíthatatlan volt. Tanak is harcban állt a győzelemért, de időbüntetést kapott, s ez Rovanpera mögé dobta. Ezt hyundaijos küszködés követte, s Tanak kénytelen volt beérni a harmadik hellyel hazai raliján.

A negyedik helyen az egyéni világbajnokság második helyén álló Thierry Neuville ért célba. Bár a belga pilóta nem célzott meg győzelmet Észtországban, teljesen szét volt esve, nem találta meg a hangot i20-asával. Kármentést sem tudott végrehajtani a Power Stage-en. Autójának szélvédője úgy bepárásodott, hogy a láthatóságot komolyan zavarta.

Takamoto Katsuta életében először tudott célba érni az Észt Ralin, s ekkor az ötödik hely jutott a Toyota japán pilótájának. Esapekka Lappi követi őt a hatodik helyen, pedig még a negyedik helyért is küzdött a finn Neuville-lel. Egy meglepetést azért okozott. A Power Stage-en az M-Sport pilótája, Adrien Fourmaux elé tudott kerülni, aki így hetedik lett a Forddal. Formaux így is idei legjobb helyezését szerezte a hetedik hellyel, s bár Katsuta nyomában volt többször is, de azt nem tudta jobb helyezésre váltani.

Az első tizet három Rally2-es pilóta zárja, közülük is Andreas Mikkelsen emelkedik ki, aki összetettben hetedik lett, de kategóriagyőztes is. Nagy harcot folytatott Teemu Suninennel, de utóbbi végül csak nyolcadik lett. Az első tizet Emil Lindholm zárja Škoda Fabiával.

Folytatás három hét múlva (2022. augusztus 4-7.) a Finn Ralival. Tavalyelőtt nem rendezték meg ezt a versenyt a koronavírus járvány miatt, s bár tavaly sor került rá, de egy szokatlan időpontban, majd két hónappal a szokásos augusztus eleji időpont után. Idén ismét a megszokott időpontban utaznak el a csapatok Finnországba, a zsinórban ötödik murvás versenyre.

2022-es Észt Rali eredménye
1. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris Rally1 2:54:29,0
2. Elfyn Evans (GBR) Toyota Yaris Rally1 2:55:29,9
3. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 N Rally1 2:56:14,7
4. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 2:58:22,3
5. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 2:58:42,4
6. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Yaris Rally1 2:59:18,1
7. Adrien Fourmaux (FRA) Ford Puma Rally1 2:59:38,2
8. Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Fabia Evo Rally2 3:05:30,8
9. Teemu Suninen (FIN) Hyundai i20 N Rally2 3:05:56,1
10. Emil Lindholm (FIN) Skoda Fabia Evo Rally2 3:07:33,8

A világbajnokság állása
1. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 175 pont
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 92 pont
3. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 79 pont
4. Ott Tanak (EST) Hyundai WRT 77 pont
5. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT NG 73 pont
6. Craig Breen (IRL) M-Sport Ford WRT 60 pont
7. Sebastien Loeb (FRA) M-Sport Ford WRT 35 pont
8. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 34 pont
9. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 34 pont
10. Gus Greensmith (GBR) M-Sport Ford WRT 28 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRT 298 pont
2. Hyundai WRT 211 pont
3. M-Sport Ford WRT 157 pont
4. Toyota Racing WRT NG 80 pont