Malajziában a kormányzat a szívén viseli a közlekedést, nemrég döntöttek arról, hogy ugyan nem lesz műszaki vizsga, de aki vállalja, hogy egy önkéntes műszaki állapotfelmérésen vesz részt, az majd kedvezményt kap a járműadóból. Ezen kívül elhatározták, hogy az országnak üzemanyag-takarékos autók kellenek, úgyhogy a Proton gyorsan be is jelentette, hogy 2015 végén dobja majd piacra a hibridjét.

De a legmeghökkentőbb ötlettel Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, a Szövetségi Területek minisztere állt elő, aki szerint az állam által mesterségesen alacsony szinten tartott 95-ös benzint csak a szegények tankolhatják majd, a gazdagoknak a piaci áron kínált 97-es oktánszámú benzint kell majd használniuk. Jelenleg a 95-ös benzin árát 2,10 ringgitben (140 Ft) szabja meg a törvény, a 97-est pedig literenként 2,80 ringgitért (188 Ft) mérik. A miniszter szerint igazságtalan, hogy a gazdagok is kihasználják az állam jószívűségét, hiszen ők megengedhetnék maguknak a drágább üzemanyagot. Állítása szerint már májusban, de legkésőbb júniusban érvénybe lép az a jogszabály, amelynek értelmében csak a szegények tankolhatnak majd az államilag dotált üzemanyagból. Az egyedüli problémát az jelenti, hogy senki nem tudja, hol és hogy húzzák meg a határt a szegény és a gazdag között. Érdekes módon a szintén államilag támogatott gázolaj-árra nem tért ki a miniszter javaslatában – úgy látszik, aki dízel autót vesz, azt nem éri majd hátrányos vagy épp előnyös megkülönböztetés.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!