Néha meglepő helyeken és meglepő időpontban találkozhatunk vadakkal a baranyai közutakon. A múlt héten például Nagypeterd térségénél egy személygépkocsi és egy szarvas ütközött össze délelőtt tíz óra táján. A balesethez a szigetvári tűzoltókat riasztották, mert a sofőr beszorult a járműbe, akit a tűzoltók emeltek ki a személyautóból. Az autót vezető férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel, mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az állat az ütközés következtében elpusztult. A hatos út ezen szakaszán ráadásul nem jellemzőek a hasonló vadbalesetek. Talán ezért sem számított vad jelenlétére a sofőr.
A tavaly Baranya megyében összesen 171 esetben intézkedtek a rendőrök vadelütés miatt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Az elmúlt év adatait a 2015-ben bekövetkezett 189 vadelütéses balesethez viszonyítva 9,5 százalékos csökkenés tapasztalható. A vadelütésekből származó balesetek leginkább a Mohácsi Rendőrkapitányság illetékességi területén Sátorhely, Babarc, Versend, Szederkény, Udvar környékén, illetve a Siklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén Villány, Nagyharsány, Kákics, Harkány és Túrony környékén fordulnak elő.
Két éve három esetben könnyű és egy esetben súlyos sérüléssel járó vadelütéses baleset következett be, tavaly a 171 vadelütéses balesetből mindössze egy járt sérüléssel, és az is könnyű sérüléses volt – tették hozzá a szakemberek. Az autósok legtöbb esetben őzzel, szarvassal és kutyával ütköznek, és a legtöbb ilyen jellegű anyagi káros baleset a nyári időszakban történt. A vaddal való ütközés igencsak veszélyes és gyakran költséges is. A szakemberek az autósoknak fokozott figyelmet és kisebb sebességet ajánlanak a balesetek elkerülése érdekében.

Sokba kerülhet az autóvezetőnek a közúti vadbaleset
A vaddal való ütközés esetében a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság minden esetben javasolja, hogy az érintettek hívjanak rendőrt a helyszínre, függetlenül attól, hogy a vad elhullott-e, vagy esetleg elment a baleset helyszínéről. A kiérkező helyszínelő megvizsgálja, hogy a járművezető részéről megállapítható-e a KRESZ valamely szabályának megsértése. Amennyiben igen, akkor szankcionálja azt, azonban ha nem történt szabályszegés, akkor is rögzíti a tényeket. Megállapítja továbbá, hogy melyik vadásztársaság az illetékes a területen, és intézkedik a kiértesítéséről, az elhullott állat elszállíttatásáról, valamint a későbbi kárrendezéshez a jogosultak kérésére a rendőrség kiadja az elkészített iratokat. Az ezt követő kártérítési hercehurca kicsit sem egyszerű: a károk jellemzően százezrekben mérhetők.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!