„Nehéz hétvége áll mögöttünk, de a csapat nagyszerű munkát végzett! Természetesen együttérzünk Elfyn Evans-szel. Nagyon erős és kiegyensúlyozott szezont hajtott végre, nagyszerű csatákat vívtunk. Biztos vagyok benne, hogy jövőre ugyanitt folytatjuk!” – szögezte le magabiztosan az immár hétszeres világbajnok Ogier. Ott Tanak lett a Monza Rali második helyezettje, s őt a Szardínia Rali győztese, Dani Sordo követi a harmadik helyen. A kettős dobogós helyezés elég volt ahhoz a Hyundainak, hogy megvédje gyártói világbajnoki címét. A Toyotának maradt a második hely.

Elfyn Evans hibázása sokba fáj. Nemcsak a walesi pilótának, hanem csapatának is, amely elvesztette az első helyet a kieső pontok miatt. Szombaton egy szakaszon megpördült a 31 éves pilóta autójával, lecsúszott az útról és egy fa állította meg az autóját. Nagyon sportszerűen tájékoztatta francia csapattársát és riválisát a trükkös útviszonyokra, azért, hogy nemhogy ugyanabba a hibába essen. Ennek köszönhetően Ogier óvatosan hajtott ezen a részen.

„A világbajnoki reményeink eléggé kicsik már és elnézést kérünk a csapattól, mivel a gyártói világbajnoki esélyét is megtorpedóztuk. Tudtuk, hogy a felület változhat a hó alatt, de nem vártuk, hogy ekkorát változik a tapadásunk. Reméljük holnap visszatérünk és a legjobb formánkat hozzuk majd a végéig.” – adta hírül a világnak szombaton Evans Twitter oldalán. Hiába indult el újra a ralin, végül csak a 26. helyen zárt. Bónuszpontokért ment a harc ezúttal is a rali legutolsó szakaszán, a Power Stage-en. Nagy meglepetésre Takamoto Katsuta nyerte ezt meg és szerzett öt pontot ezért a sikerért. A japán autóversenyzőt Ott Tanak, Elfyn Evans, Esapekka Lappi és Sebastien Ogier követte és szerzett sorban négy, három, kettő és egy extra pontot.

A verseny elején vezető Esapekka Lappi kormányozta célba a Ford Fiestát a negyedik helyen. Ezzel a finn versenyző Monaco után ismét ilyen előkelő helyen tudott célba érni a Toyoták és Hyundaijok mögött. Az év tehetségének kikiáltott Kalle Rovanpera mint oly sokszor idén, ezúttal is az ötödik helyet bérelte ki magának. Jövőre már biztosan többször is dobogós szeretne lenni az ifjú finn. Idén ez egyszer sikerült neki Svédországban. A WRC3-as győztes Andreas Mikkelsen lett a hatodik. A norvég pilóta egy magyar tulajdonú csapat autójával állt rajthoz. Nagy siker ez neki is és a magyaroknak is. Az első tizet Oliver Solberg, a WRC3 idei világbajnoka Jari Huttunen, a WRC2 idei világbajnoka, Mads Östberg és Pontus Tidemand zárja.

A Monza Ralival véget ért ez a mindenki számára nagyon emlékezetes 2020-as versenyszezon. A 2021-es évadot ismét hagyományos helyszíneken tervezik megrendezni, azzal a különbséggel, hogy a távoli dél-amerikai futamokra (Mexikó és Argentína) ezúttal nem utazik el a mezőny. Jövő januárban is a tradicionális Monte-Carlo Ralival nyit a szezon, s 12 állomásos lesz. A szezon Ausztrália helyett Japánban zárul, ahogy idénre is tervezték.

2020-as Monza Rali eredménye
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Yaris 2:15:51,0
2. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 2:16:04,9
3. Daniel Sordo (ESP) Hyundai i20 2:16:06,3
4. Esapekka Lappi (FIN) Ford Fiesta 2:16:36,7
5. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris 2:17:02,1
6. Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Fabia Evo WRC3 2:19:47,2
7. Oliver Solberg (SWE) Skoda Fabia Evo WRC3 2:20:03,1
8. Jari Huttunen (FIN) Hyundai NG i20 WRC3 2:21:06,1
9. Mads Östberg (NOR) Citroen C3 WRC2 2:21:18,4
10. Pontus Tidemand (SWE) Fabia Evo WRC2 2:21:44,0

A világbajnokság végeredménye
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 122 pont
2. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 114 pont
3. Ott Tanak (EST) Hyundai WRT 105 pont
4. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 87 pont
5. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 80 pont
6. Esapekka Lappi (FIN) M-Sport Ford WRT 52 pont
7.Teemu Suninen (FIN) M-Sport Ford WRT 44 pont
8. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 42 pont

Gyártók
1. Hyundai WRT 241 pont
2. Toyota Racing WRC 236 pont
3. M-Sport Ford WRT 129 pont
4. Hyundai 2C Competition 8 pont