Thierry Neuville nagyon elégedett lehet magával. Minden összejött számára ezen a havas-jeges ralin. Ő a harmadik olyan nem skandináv pilóta (Sebastien Loeb és Sebastien Ogier mellett), akinek sikerült a Svéd Rali dobogójának legfelső fokára felállnia. Ez jóvátétel számára azért, hogy tavaly szombat este karambolozott és elvesztette a sokáig megtartott első helyet, s végül a 13. helyen ért csak célba.

Most sem kapta azért a belga ezüst tálcán a győzelmet. Először műszaki meghibásodás hátráltatta, majd kipörgött és nekicsapódott a pálya széli hófalnak, aztán meg az üldöző raj gondoskodott arról, hogy ne érezze komfortosan magát az első helyen. A 29 éves pilóta idegei azonban kötélből voltak és simán célba vitte autóját elsőként vasárnap. „Ez egy hihetetlen hétvége volt. Nem vártuk, hogy ilyen gyorsak leszünk itt idén, de a csapat és az autó lehetővé tette számunkra, hogy a győzelemért harcolhassunk. Tavaly megérdemeltük volna, s idén még inkább.” – szögezte le Neuville.

Craig Breen sem szomorkodott a célban. Az ír pilóta számára ez volt pályafutása eddigi legjobb eredménye. Már szombaton felkapaszkodott a második helyre, mikor Andreas Mikkelsen pont ott forgott meg, ahol előtte Neuville. A negyedik helyen Esapekka Lappi ért célba, aki a verseny elején Neuville nyomában volt, mígnem egy hófalnak csapódva behavazódott a kocsija. Visszatért, de hatalmas küzdelem árán tudott két helyet javítva a negyedik helyen célbaérni. Hayden Paddon megkönnyítette a Toyotával versenyző fiatal finn dolgát, hiszen az új-zélandi pilóta lefullasztotta autóját alig néhány kilométerre a céltól és végül az ötödik hely jutott számára.

https://twitter.com/CitroenRacing/status/965251872729780225

Mads Östberg szép teljesítménnyel – hatodik lett – debütált a Citroen C3-as volánja mögött. Mondjuk voltak korábban is sikerei már ezen a ralin. A norvég pilóta még a második helyen is autózott, de később visszaesett, legfőképp annak köszönhetően, hogy még nem sikerült teljesen belaknia és kitapasztalnia a francia autót. Jari-Matti Latvalának nem sikerült a duplázás Svédországban. 2017-ben nyert, most viszont csak hetedik lett. Neki is meggyűlt a baja a technikával és persze a kedvezőtlen útviszonyokkal. Teemu Suninen vitte célba a nyolcadik helyen a Ford Fiestát, s ezzel ő volt a legeredményesebb m-sportos versenyző. Ebből könnyen kitalálható, hogy ez a hétvége nem volt épp sikeres a brit különítmény számára. Ott Tanak és a címvédő Sebastien Ogier nagyon sok időt vesztettek pénteken, mikor a vastag havon próbálták keresztülverekedni magukat. Később nem tudták behozni a masszív lemaradást és a kilencedik és tizenegyedik helyen értek célba.

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2018. március 8-11. között kerül megrendezésre a Svéd Ralitól teljesen eltérő, lényegesen kellemesebb időjárási körülmények között zajló Mexikó Rali. Hagyomány, hogy az első két télies rali után egy nagy fordulattal megérkezik a mezőny a szezon első murvás és meleg éghajlatú ralijára. Sebastien Loeb után Sebastien Ogier lett a Mexikó Rali koronázatlan királya. Loeb idén három ralin rajthoz áll a Citroen színeiben és az egyik ez lesz. Vajon hogyan fog teljesíteni ennyi kihagyás után?

2018-as Svéd Rali eredménye
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 2:52:13,1
2. Craig Breen (IRL) Citroën C3 WRC 2:52:32,9
3. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai I20 2:52:41,4
4. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Yaris WRC 2:52:58,9
5. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 2:53:07,5
6. Mads Östberg (NOR) Citroën C3 WRC 2:53:28,4
7. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Yaris WRC 2:54:18,0
8. Teemu Suninen (FIN) Ford Fiesta WRC 2:55:05,3
9. Ott Tanak (EST) Toyota Yaris WRC 2:55:57,5
10. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta WRC 2:57:40,5

A világbajnokság állása
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 41 pont
2. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT 30 pont
3. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC 23 pont
4. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Racing WRC 23 pont
5. Ott Tanak (EST) Toyota Racing WRC 21 pont
6. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai WRT 21 pont
7. Craig Breen (IRL) Citroen WRT 20 pont
8. Kris Meeke (GBR) Citroen WRT 17 pont
9. Hayden Paddon (NZL) Hyundai WRT 10 pont
10. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 9 pont

Gyártók
1. Hyundai WRT 54 pont
2. Toyota Racing WRC 53 pont
3. Citroen WRT 46 pont
4. M-Sport WRT 43 pont