Mindkét Renault szép rajtot vett, majd annál csúnyább véget ért a verseny számukra, miután mindkét autó kiesett. A sauberes Felipe Massa Formula-1-es pályafutása legszebb eredményével a negyedik helyre hozta be a svájci autót. Miközben mindkét Red Bull pontszerző helyen ért célba, a tavalyi konstruktőri második helyezett BAR-Honda egyik autója sem tudott pontot gyűjteni annak dacára, hogy Jenson Button az első rajtkockából vágott neki a 70 körös montreali futamnak.

Volt aki saját hibájából esett ki, volt akit autója hagyott cserben, de mind közül Juan-Pablo Montoya járt a legrosszabbul, aki fekete zászlót kapott – azaz kizárták a versenyből – mivel a bokszutcát a piros lámpa ellenére hagyta el. Montoya ekkor az élről mondhatott búcsút a Kanadai Nagydíjnak. A helyszínen drukkoló felesége és csöpp gyermeke nyújthat vigasztalást az idei legjobb teljesítményét nyújtó kolumbiai pilótának.

A verseny rajtjától fogva Renault-fölény alakult ki, Giancarlo Fisichellával az élen és Fernando Alonsóval a második helyen. Kettejük közül azonban a hátrébb haladó Alonso volt a gyorsabb, akit így olasz csapattársa feltartott. Fisichella végül a 32. körben esett ki autójának hidraulikus meghibásodása következtében. Alonso talán azért, mivel nagyon nyomta a gázt, vagy talán mivel nagyon paprikás hangulatban volt, hat körrel később nekicsapta jobb hátsó kerekét a pályát övező falnak és így ő is kénytelen volt kiállni.

“Nem jól alakult ez a nap számomra. Mikor a piros lámpa kialudt, az autó elektromos rendszere meghibásodott és ekkor időt vesztettem. Ezután a bokszbeállás során az üzemanyagtöltő cső karimájával volt gond. Aztán meg túl szélesre vettem a kanyart, nekimentem a falnak és megsérült az autó. Nagyon kiábrándító ez az eredmény, mivel eddig szinte tökéletesen alakult a hétvége”. – szögezte le az első helyről távozó Alonso. Flavio Briatore kezdeti lelkesedét hamar lelohasztotta pilótáinak eredménye, hiszen kettős győzelem helyett kettős kiesés és nulla pont az eredmény.

Egy kicsivel később a harmadik helyen autózó Jenson Button ugyanezt a falat találta el (amellyel már a jordanes Karthikeyannak is volt randevúja korábban), így ő is kiesett. Ekkor jött ki a pályára a biztonsági autó, hiszen sok helyen olajossá és így veszélyessé vált az aszfalt.

A Williams is nehéz hétvégét élt át, hiszen Nick Heidfeld autójának motorja adta meg magát, Webber pedig az ötödik helyre hozta be autóját. A Toyotának felemásra sikerült a futam, hiszen Ralf Schumacher a hatodik lett, míg Jarno Trulli bronzérmes helyről esett ki autójának meghibásodása miatt.

Nagyon sűrű futamon van túl a Formula-1-es mezőny, s nincs sok ideje a csapatoknak (és persze a pilótáknak) azon elmélkedni, hogy saját vagy autójuk hibája, esetleg balszerencse miatt estek el a várt eredménytől, hiszen alig egy hét múlva átköltöznek az Egyesült Államokba, hogy Indianapolisban mérkőzzenek meg egymással. A két nagy rivális, Räikkönen és Alonso most kiegyenlítették a számlát, a brickyardon a jövő hétvégén talán már harcban dől el a végeredmény.