„Tavaly dobogós helyezést értem el, de még álmomban sem gondoltam volna, hogy itt nyerek, hiszen ez olyan különleges. Portugáliában karamboloztam, s közel álltam ahhoz, hogy a magabiztosságomat elveszítsem. Ha Ogier nyert volna, a világbajnokság valószínűleg unalmassá vált volna, de most életben maradtak az esélyeim.” – szögezte le Latvala a verseny végén.

A Volkswagen hasít a világbajnokságban, ez volt a német gyártó zsinórban kilencedik győzelme. A tavalyi Ausztrál Rali óta verhetetlen csapat ezzel megdöntötte a Citroen eddigi győzelmi rekordját. Sebastien Ogier bár második lett, még mindig vezeti az egyéni ponttáblát három győzelmével. Bár ezúttal nem sikerült a dobogó tetejére állnia, mégis vigasztalódhat az El Condor gyorsasági szakaszon megszerzett Power Stage győzelmével. A francia mögött Mikko Hirvonen és Latvala ért célba az első háromban és szerzett kettő, illetve egy pontot ezért a külön megmérettetésért.

Fotó: Amber PR Fotó: Amber PR

Latvalához hasonlóan a harmadik helyezett Meeke is megtörte kocsiját Mexikóban és Portugáliában, de ez őt sem vetette vissza. Rajta tartotta a szemét a közeledő Mikkelsen autóján és végül a norvég pilóta előtt ért célba. Mikkelsenen egyébként még pénteken kifogott a technika ördöge (autója generátorával volt baja), s kénytelen volt kiállni. Végül folytatta a versenyt és az előkelő negyedik helyen ért célba.

Thierry Neuville lett az ötödik, ami nem is rossz annak fényében, hogy az utolsó gyorsasági szakaszon eltörött autójának hajtótengelye. A belga pilótát Robert Kubica követi, aki végre pontszerző helyre hozta célba Fordját. A sebességet feláldozva az eredmények oltárán végre eredményes hétvégét zárt az ex-Forma-1-es pilóta.

Elfyn Evans lett a hetedik első Argentin Raliján Martin Prokop előtt. Az utolsó nap során szerzett három gyorsasági szakaszgyőzelem segítette hozzá Mikko Hirvonent a kilencedik helyezéséhez. A WRC2 győztes Dakar-menő Nasser Al-Attiyah zárja az első tizet.

2014-es Argentin Rali eredménye

1. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo 4:41:24,8 2. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 4:42:51,7 3. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 4:47:19,5 4. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo 2 4:47:43,1 5. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 4:49:50,6 6. Robert Kubica (POL) Ford Fiesta RS 4:51:32,8 7. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta RS 4:51:57,0 8. Martin Prokop (CZE) Ford Fiesta RS 4:53:28,7 9. Mikko Hirvonen (FIN) Ford Fiesta RS 5:01:19,6 10. Nasser Al-Attiyah (QAT) Ford Fiesta S2000 5:04:35,0

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen egy hónap múlva, 2014. június 5-8. között kerül megrendezésre az Olasz/Szardínia Rali. Tavaly Sebastien Loeb hiányában Sebastien Ogier nyerte meg ezt a ralit, s már akkor is nagy volt a Volkswagen pilótáinak dominanciája a szezonban. Idén sem várható ez másként. Kérdés, hogy Latvala át tudja-e menekíteni Olaszországra is nyerő formáját, vagy Ogier visszaveszi tőle a stafétabotot Európában.

A világbajnokság eredménye az Argentin Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 112 pont 2. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 88 pont 3. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 48 pont 4. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 2 48 pont 5. Mikko Hirvonen (FIN) M-Sport WRT 40 pont 6. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT 32 pont 7. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 31 pont 8. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 26 pont 9. Martin Prokop (CZE) Jipocar Czech National Team 22 pont 10. Bryan Bouffier (FRA) M-Sport WRT 18 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 187 pont 2. Citroën WRT 90 pont 3. M-Sport WRT 68 pont 4. Hyundai WRT 55 pont 5. Volkswagen Motorsport 2 52 pont 6. Jipocar Czech National Team 24 pont 7. RK M-Sport WRT 12 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!