Norvég sikerrel zárult a Rally Hungary. Az ERC-sorozat idei negyedik futamát meggyőző fölénnyel, magabiztos teljesítménnyel nyerte meg Andreas Mikkelsen. Az R5-ös Skoda Fabiaval versenyző kiválóság bő másfél perces előnnyel zárt az élen a második helyezett, luxemburgi Musterrel szemben. A dobogó harmadik fokán a spanyol Efrén Llaréna fejezte be a száguldást. Mikkelsen a hétvége folyamán hét gyorsaságit nyert, a hajrában pedig tudatosan beosztotta az előnyét.

Vigyázott az előnyre
– Nagyon jó hétvége volt – mondta Mikkelsen, a nyíregyházi célban. – Nem feszegettük a határokat, hiszen szombaton jó kis előnyt gyűjtöttünk össze. Ennél többet nem is kívánhattunk volna. Ez a verseny remek teszt volt, másrészt fitten tartott a magyar futam, harmadrészt pedig versenyző vagyok, aki imádja ezt a sportot és szereti a kihívásokat. Ez egy jó lehetőség volt, hogy erős ellenfelekkel méressem meg magam. Minden szempontból eredményes volt számomra ez a néhány nap.

Az utolsó kör előtt még Herczig Norbert és Ferencz Ramón foglalta el a dobogó harmadik fokát, ám a hajrában Telkibányánál defektet kaptak, ami három hellyel vetette őket vissza. Így végül a hazai Eb-futamot az abszolút értékelés hatodik helyén fejezték be, így is a legjobb magyar egységként zárták a Rally Hungaryt.

Nagyon sajnálja
– A szervizparkban óvatos voltam, mert éreztem, hogy nem lesz sima a vége – tette hozzá Herczig Norbert. – Sajnos igazam lett, kaptunk egy defektet, így elveszítettük a dobogót. Nagy lehetőség volt, nagyon sajnálom. Igyekeztünk végig tudatosan versenyezni, de ez is benne volt a pakliban. Jó volt a tempónk, az autóban megvolt az összhang, a Polo pedig végig kiválóan működött. Sokáig nagyszerűen alakult a hétvége, kiváló pályákon csatázhattunk, a vége sajnos nem a terveinknek megfelelően alakult.

Top 10 környékén
Hadik András és Kertész Krisztián az ERC értékelésében a tizenegyedik lett. Az ORB győztese a szombati sikerével nyílttá tette a hajrát, vasárnap pedig a nemzetközi mezőnyben gyűjtötte a kilométereket.
– Gyorsan és biztonságosan próbáltunk közlekedni, különösen addig, amíg tartott a magyar bajnoki futam – összegzett a III. Nyíregyháza Rally győztese. – Ez hellyel közzel sikerült, de miután Velenczei Ádám kiesett már nagyon vigyáztunk az előnyükre. Ezzel ugyanis átvettük a vezetést az éves összetettben és megteremtettük az esélyt arra, hogy akár bajnokok is lehessünk. Vasárnap gyűjtöttük a kilométereket, hiszen egy ilyen erős, nemzetközi mezőnyben mindig élmény versenyezni. A Forddal kapcsolatban egyetlen nehézségünk volt, beesett a fékpedált, amit a szervizparkban sikerült megjavítani. Örülünk, nagyon boldogok vagyunk, mert minden a terveinknek megfelelően alakult ezen a hétvégén. Bízunk benne, hogy a végén is mi örülhetünk majd.

Az ERC-bajnokság november végén a Kanári szigeteken folytatódik, a magyar sorozat pedig december első hétvégéjén Veszprémben, a Mikulás Rallyval zárul.

A Rally Hungary (ERC) végeredménye:
1. Andreas Mikkelsen, Ola Floene (norvégok, Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:48:31,1
2. Grégorié Muster, Louis Louka (luxemburgi, belga, Hyundai i20 R5) +1:32,2
3. Efrén Llarena, Sara Fernández (Citroen C3 R5) +2:00,3
4. Oliver Solberg, Aaron Johnston (svéd, ír, Skoda Fabia Rally2 EVO) +2:04,8
5. Niki Mayr-Melnhof, Leopold Welserheimb (osztrákok, Ford Fiesta R5 Mk II) +2:08,2
6. Herczig Norbert, Ferencz Ramón (magyarok, Volkswagen Polo GTI R5) +2:31,4
A III. Nyíregyháza Rally végeredménye, (ORB):
1. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) 1:11:09,1
2. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Ford Fiesta R5) +1:11,7
3. Német László, Szabó István (Skoda Fabia R5) +1:30,7
4. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo GTI R5) +2:29,7
5. Lukács Kornél, Tóth Imre (Citroen C3 R5) +3:18,3
6. Vizelli Károly, Nagy Péter (Skoda Fabia R5) +4:28,5

Nyitókép: Rally Hungary