Kiss Pál Tamás Monacóban futotta élete egyik, ha nem a legjobb versenyét, ráadásul rögtön első nekifutásra, hiszen korábban sohasem versenyzett még a hercegségben. Nem csoda, ha a futam után majd kiugrott a bőréből örömében. “Ennyire azt hiszem, még sosem ízlett a pezsgő, mint most, talán még Barcelonában sem” – kezdte a tavalyi barcelonai győzelme után második GP3-as dobogós helyezését ünneplő pilóta. “Persze az is örök emlék marad, hiszen annyi ember előtt hallgatni a magyar himnuszt, igazán remek érzés volt, de ez a mostani eredmény talán még különlegesebb olyan szempontból, hogy éppen itt értük el, Monacóban, ráadásul az első futamon, erőből lettünk másodikak, ami fantasztikus érzés.”

“Nekem már az nagy dolog, hogy itt lehetek, mert az év elején sokáig még az is bizonytalan volt, hogy egyáltalán el tudok-e indulni idén a GP3-ban. Ehhez képest az előbb ott álltam a monacói eredményhirdetésnél a 2. helyért járó kupával a kezemben, ezt szinte el se hiszem, és a szavakat is alig találom, olyan boldog vagyok. Leírhatatlan, amit most érzek.” – tette hozzá Tamás, aki ezt követően a futam legfontosabb történéseit is összefoglalta röviden.

“Hál” Istennek pontosan úgy sikerült a rajt, ahogy terveztem. A verseny előtt módosítottunk picit a kuplung beállításain, ami nagyon jól bevált, és sikerült úgy kilőnöm a rajtból, hogy az első kanyarban már a 2. helyen fordultam el.” – idézte fel a verseny első pillanatait a 3. helyről induló pilóta. “Ezután (Aaro) Vainióval ketten szépen megléptünk a többiektől, de az ő autóján valószínűleg előbb érték el az ideális hőmérsékletet a gumik, ezért az elején képes volt egy kis előnyt kiépíteni előttem. Innentől kezdve csak élveztem a vezetést, hiszen nem mindennap száguldhat az ember ilyen környezetben, és próbáltam megfutni a leggyorsabb kört, de felesleges kockázatot nem vállaltam, hiszen butaság lett volna eldobni ezt a dobogós helyet. Nagyon örülök a 2. helynek, köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem!” – fogalmazott az Atech CRS GP versenyzője.

Szombaton a fordított rajtrács miatt csak a 7. helyről kezdett a magyar pilóta, a rajtnál visszacsúszott a 9. helyre, majd külön hajszát indított a verseny leggyorsabb köréért és az ezért járó két pontért, ám a piros zászló közbeszólt. “A második futamon elért eredményemmel természetesen nem vagyok kibékülve, hiszen szerettem volna pontokat szerezni. Ugyanakkor eleve egy-két pontra lehetett csak reális esélyünk, úgyhogy nem fogok a kardomba dőlni emiatt a 9. hely miatt. A rajt sajnos nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, pedig mindent ugyanúgy csináltam, mint pénteken. Most viszont nem előrejöttem egy helyet, hanem hátracsúsztam kettőt, ami eléggé megpecsételte a sorsomat, hiszen Monacóban szinte lehetetlen előzni. Nem volt rossz a rajtom, inkább átlagosnak mondanám, a mögülem induló két srác viszont elképesztő módon lőtt ki a startnál, úgyhogy esélyem sem volt magam mögött tartani őket” – emlékezett vissza a rajt pillanataira Tamás.

“Ezt követően próbáltam megfutni a leggyorsabb kört és bezsebelni az ezért járó két pontot, amihez közel is jártam, hiszen volt, amikor egy tizedmásodpercen belül voltam a leggyorsabbhoz képest. Aztán a következő kört próbáltam kicsit még jobban megnyomni, ám az első kanyarban úgy megúszott alattam az autó, hogy végig keresztbe csúsztam és érintőre is vettem a falat, ami miatt elállítódott az autó futóműve. A felni is végigrepedt, de szerencsére nem kaptam defektet és tudtam folytatni a versenyt, ám nem sokáig, hiszen Conor Daly hatalmas bukása miatt idő előtt leintették a futamot” – árulta el az Atech CRS GP versenyzője, aki végül a 9. helyen zárta a versenyt, vagyis lemaradt a pontszerzésről, hiszen a második futamon csak az első nyolc helyezettnek osztanak pontokat.

A 2012-es GP3-as szezon következÕ fordulóját június 22-24-én, azaz egy hónap múlva rendezik egy másik utcai pályán, Valenciában.

2012, Monaco, GP3, az első futam végeredménye: 1. Aaro Vainio, 2. Kiss Pál Tamás, 3. Kevin Ceccon.

2012, Monaco, GP3, a második futam végeredménye: 1. Stockinger, 2. Felix Da Costa, 3. Abt (…) 9. Kiss Pál Tamás.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!