“Nagy kihívást jelentett a futam, különösen az elején. Nehéz volt pályán tartani az autót. A gumik gyorsan koptak a nedves aszfalton és soha nem könnyű eltalálni a megfelelő pillanatot arra, hogy mikor kell száraz gumikra váltani. A második rajt során volt egy kisebb incidensem, de ezen kívül minden tökéletes volt ma” – szögezte le a versenygyőztes holland.

Nagy esőzés és csúszkálás közepette rajtolt el a mezőny a szezon második Forma-1-es futamán az Enzo és Dino Ferrari nevét viselő imolai versenypályán. Fernando Alonso már a felvezető körben lecsúszott a pályáról, de szerencsére a rajtra az Alpine szerelői rendbe hozták a spanyol autóját. Több kiesést követően féltávnál karambolozott össze Valtteri Bottas és George Russell, s a rengeteg törmelék miatt leállították a futamot. A futam utáni nyilatkozatokból kiderül, hogy mindkét pilóta a másikat hibáztatja a balesetért.

Egy kisebb szünetet követően újraindult a verseny, amelyet végül az idei év világbajnoki esélyesének kikiáltott Max Verstappen meg is nyert. Lewis Hamilton mindjárt a rajtnál elvesztette az első helyet, majd a 31. körben lecsúszott az ideális ívről és kicsúszott a pályáról. A futam leállítása miatt vissza tudott állni a versenybe, de csak a kilencedik helyre. Utána viszont világbajnokhoz méltóan jött egyre feljebb a mezőnyben és végül a második helyre vitte célba Mercedesét. Lando Norris, akit a “Nap Versenyzőjének” is megválasztottak a rajongók, pályafutása során másodszor állhatott dobogóra, s a tavalyi osztrák futam után második bronzérmes helyét gyűjthette be.

A két Ferrari kiválóan végzett, hiszen Charles Leclerc a negyedik, míg Carlos Sainz az ötödik helyen ért célba. Nagyon csúszós volt a pálya a verseny első felében, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy Sainz kétszer is lecsúszott a pályáról, de szerencsére mindkétszer vissza tudott térni sérülések nélkül. Szinte a mezőny egyetlen pilótája sem úszta meg csúszkálás nélkül. Valamelyik autója komolyabban sérült, de volt olyan – így Max Verstappen is – aki még időben megfogta kicsúszó autóját. Sőt, ő még helyet sem vesztett. A verseny újraindítását követően már ki-kikacsingatott a nap is, így a pálya egyre jobban száradt. A többség már slick gumikkal vágott neki a fennmaradó nagyjából féltávnak.

A McLaren pilótái ismét jó formában voltak. Norris harmadik helye mellé a csapatnál még csak második futamát töltő Daniel Ricciardo a hatodik helyen ért célba. Lance Stroll nagyszerű teljesítményt nyújtott. A fiatal kanadai a hetedik helyet csípte meg, miközben négyszeres világbajnok csapattársa, Sebastian Vettel csak a 15. lett. Már a rajtja sem sikerült jól a németnek. Csapat sokáig vacilált azon, hogy milyen gumikkal vágjon neki a 63 körös futamnak. Emiatt végül csak a bokszutcából rajtolhatott el a mezőny végén, ráadásul ezért később stop-and-go büntetést kapott. A verseny vége sem lett túl rózsás számára, hiszen bár a 15. lett, de néhány perccel a futam leintése előtt autójának sebességváltójának meghibásodása miatt kiállt.

Ezúttal Pierre Gasly volt a jobb AlphaTauri pilóta. A kilencedik helyen ért célba a francia, miközben japán csapattársa csak a 13. lett. Kimi Raikkönen és Esteban Ocon zárja az első tizet. Fernando Alonso épphogy lemaradt a pontszerző helyekről, miután a spanyol 11-ként látta meg a célvonalat.

Folytatás két hét múlva (2021. május 2.) Portiamóban, a Portugál Nagydíjon. Ez is egy beugró helyszín lesz, Vietnám helyett rendeznek ismét Európában futamot. 2020 után immár másodszor látogat el a mezőny az Atlanti-óceán partjára. Tavaly Lewis Hamilton nyerte ezt a futamot, sőt azzal, hogy begyűjtötte Forma-1-es pályafutása 92. győzelmét, megdöntötte Michael Schumacher rekordját. A második helyen Valtteri Bottas ért célba, Max Verstappen ért még fel a dobogóra, ezúttal a harmadik fokára.

2021-es Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 2:02:34.598
2. Lewis Hamilton Mercedes + 22.000
3. Lando Norris McLaren + 23.702
4. Charles Leclerc Ferrari + 25.579
5. Carlos Sainz Ferrari + 27:036
6. Daniel Ricciardo McLaren + 51:220
7. Lance Stroll Aston Martin + 51:909
8. Pierre Gasly AlphaTauri + 52:818
9. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1:04.773
10. Esteban Ocon Alpine + 1:05.704
11. Fernando Alonso Alpine + 1:06.561
12. Sergio Perez Red Bull + 1:07.151
13. Juki Cunoda AlphaTauri + 1:13.184
14. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 kör
15. Sebastian Vettel Aston Martin +2 kör
16. Mick Schumacher Haas +2 kör
17. Nyikita Mazepin Haas +2 kör
18. Valtteri Bottas Mercedes Nem ért célba
19. George Russell Williams Nem ért célba
20. Nicholas Latifi Williams Nem ért célba

A világbajnokság állása az Emilia Romagna Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 44 pont
2. Max Verstappen 43 pont
3. Lando Norris 27 pont
4. Charles Leclerc 20 pont
5. Valtteri Bottas 16 pont
6. Carlos Sainz 14 pont
7. Daniel Ricciardo 14 pont
8. Sergio Perez 10 pont
9. Lance Stroll 7 pont
10. Pierre Gasly 4 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 60 pont
2. Red Bull 53 pont
3. McLaren 41 pont
4. Ferrari 34 pont
5. Aston Martin 7 pont
6. AlphaTauri 6 pont
7. Alfa Romeo 2 pont
8. Alpin 1 pont
9. Williams 0 pont
10. Haas 0 pont