“Nagyon nehéz, de jó verseny volt. Mindketten keményen küzdöttünk az élen. Próbáltuk kibekkelni a hosszú versenyt. Ők (a Ferrarik) a kanyarokban voltak gyorsak, mi pedig (a Red Bullok) igazán gyorsak voltunk az egyenesekben. Az abroncsok gyorsan koptak. A végén kicsit gyorsabbak voltunk, ahogy látható volt. Próbáltam előzni, nem volt könnyű, az utolsó kanyarban okosan trükköztek, de végül sikerült előre törnöm.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta, aki idei első pontjait szerezte vasárnap.

Az autósport veszélyes írják minden Forma-1-es belépőre, sajtóbelépőre, de ezúttal a helyszín is annak bizonyult. Már a verseny hetében jemeni lázadók robbantásokat hajtottak végre Dzsiddában az egyik nagy Forma-1-es szponzor, az Aramco egyik olajraktárában, majd pénteken egy újabb robbanás rázta meg Dizsiddát, nem messze a Forma-1-es versenypályától.

Több pilóta is felemelte a hangját az ügyben, hogy át kellene gondolni a Forma-1 jövőjét Szaúd-Arábiában. A versenypálya biztonsága több oldalról is megkérdőjeleződött. A helyszín biztonsága mellett az is felmerült, hogy a versenyvonal nagyon veszélyes ezen az utcai pályán. Mick Schumacher szombati időmérő edzésen elszenvedett becsapódása a pálya széli betonfalba nagyon súlyosnak nézett ki. A német pilótát kórházba kellett szállítani, s bár sérülések nélkül megúszta, mégis kihagyta a vasárnapi futamot. A Haas istállót így csak Kevin Magnussen képviselte az 50 körös versenyen. Nem is akárhogy szerepelt a dán, a kilencedik helyével ismét pontokat szerzett a Haas számára.

Az időmérő edzés szombaton Schumacher balesetét követően több mint egy órás szünet után folytatódott és Sergio Perez a Red Bullal Forma-1-es pályafutása első rajtelsőségét szerezte meg. A címvédő világbajnok Max Verstappen a negyedik helyről indulhatott. A Red Bull-szendvicsben rajtolt Charles Leclerc és Carlos Sainz a második és harmadik helyen. Sergio Perez végül nem tudta győzelemre váltani rajtelsőségét. A mexikói pilóta a negyedik helyre kormányozta célba Red Bullját.

A futamon nagyjából ugyanazok az erőviszonyok által fent, mint a múlt hétvégén. A Ferrari és a Red Bull remekelt. Lewis Hamilton negatív meglepetésre csak a 16. helyre kvalifikálta magát szombaton, s végül a brit a verseny során feljebb verekedte magát, de csak az utolsó pontszerző helyig, a tizedikig jutott. Ifjú csapattársa, George Russel ezzel szemben az ötödik helyen futott célba Ezüst Nyilával. Esteban Ocon és Lando Norris a hatodik és hetedik helyen értek célba, miközben csapattársaik egy körön belül estek ki. Fernando Alonso és Daniel Ricciardo ugyanabban a körben esett ki, mint amelyikben Valtteri Bottas is befejezte a versenyt a bokszban. Virtuális biztonsági autós fázist következett a pályán megálló két autó miatt.

A verseny legszebb jelenetei ezúttal is Charles Leclerc és Max Verstappen nevéhez fűződnek. Címvédő világbajnokhoz illő módon Verstappen a 43. körtől kezdte támadta az élen haladó Charles Leclerc-t. Bár először a monacói került ki győztesen a harcból, de a 47. körben Verstappen került az élre és ott is ért célba a Red Bull pilótája. Sokan kiestek. Összesen hat pilóta nem ért célba és ketten nem vettek részt a versenyen. Mick Schumacher nem állt rajthoz, Juki Cunoda autója műszaki meghibásodást szenvedett, s emiatt a rajtrácsra sem tudott felállni. Eközben csapattársa, Pierre Gasly a nyolcadik lett. George Latifi balesetét követően kijött a pályára a biztonsági autó és egyszer virtuális biztonsági autós fázis is életbe lépett.

Folytatás két hét múlva (2022. április 10.) az Ausztrál Nagydíjjal. Különleges helyszínre érkezik meg a Forma-1-es mezőny áprilisban, ugyanis két évvel ezelőtt ez volt az a szezonnyitó verseny, amelyre bár elutaztak a csapatok, végül pályára sem gurultak az autóik. A koronavírus járvány kitört a nagyvilágban, s ennek első Forma-1-es “áldozata” az Ausztrál Nagydíj lett. A mezőny visszatér a Kenguruk Földjére, ha nem is szezonnyitó futamként.

2022-es Forma-1-es Szaúd-Arábiai Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 1:24:19.293
2. Charles Leclerc Ferrari + 0.549
3. Carlos Sainz Ferrari + 8.097
4. Sergio Perez Red Bull + 10.800
5. George Russell Mercedes + 32.732
6. Esteban Ocon Alpine + 56.017
7. Lando Norris McLaren + 56.124
8. Pierre Gasly AlphaTauri + 1:02.946
9. Kevin Magnussen Haas + 1:04.308
10. Lewis Hamilton Mercedes + 1:13.948
11. Guanyu Zhou Alfa Romeo + 1:22.215
12. Nick Hülkenberg Aston Martin + 1:31.742
13. Lance Stroll Aston Martin + 1 kör
14. Alexander Albon Williams Nem ért célba
15. Valtteri Bottas Alfa Romeo Nem ért célba
16. Fernando Alonso Alpine Nem ért célba
17 Daniel Ricciardo McLaren Nem ért célba
18. Nicholas Latifi Williams Nem ért célba
19. Juki Cunoda AlphaTauri Nem ért célba

A világbajnokság állása
Pilóták:
1. Charles Leclerc 45 pont
2. Carlos Sainz 33 pont
3. Max Verstappen 25 pont
4. George Russell 22 pont
5. Lewis Hamilton 16 pont
6. Esteban Ocon 14 pont
7. Sergio Perez 12 pont
8. Kevin Magnussen 12 pont
9. Valtteri Bottas 8 pont
10. Lando Norris 6 pont

Konstruktőrök:
1. Ferrari 78 pont
2. Mercedes 38 pont
3. Red Bull 37 pont
4. Alpine 16 pont
5. Haas 12 pont
6. Alfa Romeo 9 pont
7. AlphaTauri 8 pont
8. McLaren 6 pont
9. Aston Martin 0 pont
10. Williams 0 pont