„Hihetetlen. ma nem volt könnyű dolgunk az időjárás miatt, hogy időben váltsunk gumikat, de mégis nagyon büszke vagyok. Libabőrös lettem már a rajt előtt, mikor a nemzeti himnuszt játszották. A rossz időjárás és az eső ellenére a rajongók kitartottak és kitűnő hangulatot teremtettek. Élvezem a hétvége hátralévő részét. Nehéz volt, a nyomás mindig jelen volt, és persze nagyon örülök, hogy itt nyertem” – szögezte le a versenygyőztes holland. Egy folyamatosan változó időjárási körülmények között rendezett Holland Nagydíjon gyakorlatilag mind a négy évszak felsorakozott, s nehezítette a Forma-1-es mezőny dolgát. A holland számára nem szokatlan ez az időjárás, ami nem is tudott kifogni rajta.

Az eső gyakorlatilag a rajt után megnehezítette a mezőny dolgát, hiszen Hamilton kivételével mindenki lágy abroncsokon vágott neki a 72 körös futamnak. Aki gyorsan cserélt kereket, az gyorsan profitálhatott belőle. Bár Verstappen az első helyről rajtolt, de a vezetést egy kis időre elvesztette, mikor nedves gumikért bement a bokszba. Csapattársa, Sergio Perez gyorsan előnyre tett szert és az élre állt. A 15. körben ismét elkezdett esni, de ez nem zavarta meg a mezőnyt Logan Sargeant kivételével, aki a falba állt autójával. Emiatt biztonsági autós fázis következett. Ezután egy nyugodtabb időszak következett, mígnem újra leszakadt az ég. Perez a hosszadalmas bokszkiállását követően kicsúszott és ezzel egy helyet veszített Alonso javára. Guanyu Zhou a falba vezette autóját, s ezzel véget ért számára a verseny.

Az eső és a romeltakarítás miatt nyolc körrel a vége előtt piros zászlóval leállították a versenyt. Az újraindítás után már simán ment minden. A Ferrari továbbra is keresi önmagát. Az autóval gondok vannak. Bár Carlos Sainz az ötödik helyen ért célba, Charles Leclerc kénytelen volt kiállni. Az első tizet Lewis Hamilton, Lando Norris, a hétvégén végig kitűnően versenyző Alex Albon, Oscar Piastri és Esteban Ocon zárja. Az Alpine különösen elégedett lehet, hiszen a nyári szünet előtti tisztogatást követő első futamon máris pontszerző helyeken értek célba pilótái.

Mint ismeretes pénteken a Holland Nagydíj második szabadedzésén Daniel Ricciardo a gumifalnak ütközött a pálya hármas kanyarjában és eltört a bal keze. Így az ausztrál nem tudott vezetni, s helyét a Red Bull és az AlphaTauri tartalékpilótája, Liam Lawson vette át, aki remekül helyt állt. Az új-zélandi pilóta Juki Cunodát megelőzve a 13. helyre vitte célba az AlphaTaurit úgy, hogy a szombati időmérő edzésen vezette először az autót. Cunodának valószínűleg nem fekszik ez a pálya, hiszen tavaly kiesett a futamból. A jövő hétvégi Olasz Nagydíjon is ő foglalja el az ausztrál ülését, hiszen valószínűleg műteni kell Ricciardo kezét, s a gyógyulás időbe telik majd. Ami a Haas csapat pilótáit illeti, a hétvégén kiderült, hogy a csapat mindkét jelenlegi versenyzőjével, Kevin Magnussennel és Nico Hülkenberggel is szerződést hosszabbított. Így jövőre is ez a két pilóta ülhet be az amerikai csapat autóiba. A két pilóta ezt az örömteli bejelentést egy 12. és egy 14. helyezéssel köszönte meg.

Rengetegen kilátogattak idén is a zandvoorti versenypályára, s a holland rajongók narancsba öltöztették a lelátókat, de pihenhetnek egy kicsit, hiszen a jövő hétvégi monzai pályán várhatóan piroslani fognak a lelátók a Tifosiktól. Monza a Ferrari hazai versenye, ahol a Tifosi (őrült Ferrari rajongók) számára nem is okozhatna nagyobb örömet, ha végre láthatná, hogy valamelyik Ferrari-pilóta megszerzi a hazai győztes trófeát. A pirosak idei teljesítményét látva erre a sikerre még várnia kell az olasz rajongóknak.

A jövő hétvégén a Sebesség Templomában zárul a Forma-1-es cirkusz európai megmérettetése. A szezon utolsó nyolc futamára Európától távoli országokban kerül sor, ahol még ősszel és tél elején is kedvező időjárás lesz a versenyzésre.

2023-as Forma-1-es Holland Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 2:24:04.411
2. Fernando Alonso Aston Martin + 3.744
3. Pierre Gasly Alpine + 7.058
4. Sergio Perez Red Bull + 10.068
5. Carlos Sainz Ferrari + 12.541
6. Lewis Hamilton Mercedes + 13.209
7. Lando Norris McLaren + 13.232
8. Alexander Albon Williams + 15.155
9. Oscar Piastri McLaren + 16.580
10. Esteban Ocon Alpine + 18.346
11. Lance Stroll Aston Martin + 20.087
12. Nico Hülkenberg Haas + 20.840
13. Liam Lawson AlphaTauri + 26.147
14. Kevin Magnussen Haas + 26.410
15. Valtteri Bottas Alfa Romeo + 27.388
16. Juki Cunoda AlphaTauri + 29.893
17. George Russell Mercedes + 55.754
18. Guanyu Zhou Alfa Romeo Nem ért célba
19. Charles Leclerc Ferrari Nem ért célba
20. Logan Sargeant Williams Nem ért célba

A világbajnokság állása
Pilóták:
1. Max Verstappen 399 pont
2. Sergio Perez 201 pont
3. Fernando Alonso 168 pont
4. Lewis Hamilton 156 pont
5. Carlos Sainz 102 pont
5. Charles Leclerc 99 pont
6. George Russell 99 pont
8. Lando Norris 75 pont
9. Lance Stroll 47 pont
10. Pierre Gasly 37 pont

Konstruktőrök:
1. Red Bull 540 pont
2. Mercedes 255 pont
3. Aston Martin 215 pont
4. Ferrari 201 pont
5. McLaren 111 pont
6. Alpine 73 pont
7. Williams 15 pont
8. Haas 11 pont
9. Alfa Romeo 9 pont
10. AlphaTauri 3 pont