Az idei év ötödik győztese született Barcelonában, ami azért is nagy szám a Williams csapat számára, mivel a 2004-es Brazil Nagydíj óta nem történt ilyen a brit csapattal. A dobogó második és harmadik fokán is meglepetésemberek álltak. Az ezüstérmes helyezett a helyi hős, Fernando Alonso lett, míg a visszatérése óta legjobb helyezését szerző Kimi Raikkönen lett a harmadik.

Lewis Hamilton szombaton megszerzett pole pozíciójának elvétele után a venezuelai pilóta vághatott neki a versenynek az élről, de az első helyet szinte azonnal elhappolta tőle Fernando Alonso, akit segített a hazai pálya előnye is. Az első 27 körön át megközelíthetetlen volt Alonso, majd a bokszbeállások második köre során a Williams pilótája visszatért az élre és már ott is maradt a 66 körös verseny végéig. Pastor Maldonado ezzel az első venezuelai pilóta, aki Forma-1-es dobogóra állhatott, így az első aki Forma-1-es győzelmet szerzett.

A dobogó talán egyetlen elégedetlen pilótája Kimi Raikkönen volt, aki szerint ennél jobb helyezést is elérhetett volna, ha gyorsabb lett volna az a Lotus, amely a futam egyik favoritja volt. Alonsót még úgy sem tudta utolérni a finn pilóta, hogy annak gumijai elkezdték drámaian elveszíteni a tapadásukat. A Lotus azért nem panaszkodhat, hiszen másik pilótája, a francia Romain Grosjean, akinek a nevéhez a leggyorsabb köridő is kapcsolódik a negyedik helyre vitt be autóját a célba. Kamui Kobajasi ismét bizonyította tehetségét, hiszen látványos mozdulattal kielőzve Jenson Buttont végül az ötödik lett a Sauberrel. A csapat számára ez sokat jelentett azután, hogy Sergio Perez kiesett. A bahreini győztes Sebastian Vettel késhegyre menő harcot folytatott a hatodik helyért. Megelőzte a mclareneket és Rosberg Mercedesét, hogy végül fontos pontszerző helyen érjen célba. Vettel annyira igyekezett, hogy még egy bokszutca áthajtásos büntetést is összeszedett, mivel nem vette figyelembe a sárga zászlót. Most megszerzett nyolc pontjával együtt az egyéni ponttábla első helyén áll osztozkodva Fernando Alonsóval. Mindkettejüknek 61pontja van.

Nico Rosberg lett a hetedik, akit az a Lewis Hamilton követ a nyolcadik helyen, aki a rajtrács legutolsó helyéről rajtolva küzdötte fel magát a pontszerző helyek közé. Csapattársa, Jenson Button nem lehetett elégedett a kilencedik hellyel, egész hétvégén küszködött az autóval, ezúttal Hamilton vitte a prímet. Nico Hülkenbergé az utolsó pont, aki Mark Webbert is maga mögött tudta tartani. A német pilóta nem kapta könnyen a helyezését, a Red Bull ausztrálja megnehezítette a napját. A verseny legnagyobb balesete Michael Schumacher és Bruno Senna nevéhez fűződik még a verseny elejéről. Érdekes, hogy mindkét pilóta a másikat hibáztatja. A német pilóta szerint Senna védekező vezetése miatt következett be a baleset, míg a brazil pilóta szerint ő semmi rosszat nem tett és elmondása szerint Schumacher csak magát okolhatja.

A Williams ünneplését megzavarta egy kisebbfajta robbanás és az azt követő tűz és nagy füstfelhő a csapat garázsában, amelyet a különböző csapatok tagjaival karöltve próbálták eloltani. Bár egyenlőre nem tudni sérültekről, a sűrű füstöt állítólag a Force India egyik csapattagja beszívta és károk is keletkezhettek a Williams csapat felszerelésében.

Spanyol Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Pastor Maldonado Williams 1:39:09.145 2. Fernando Alonso Ferrari + 3.1 3. Kimi Raikkönen Lotus + 3.8 4. Romain Grosjean Lotus + 14.7 5. Kamui Kobajasi Sauber + 01:04.6 6. Sebastian Vettel Red Bull + 01:07.5 7. Nico Rosberg Mercedes + 01:17.9 8. Lewis Hamilton McLaren + 01:18.1 9. Jenson Button McLaren + 01:25.2 10. Nico Hülkenberg Force India + 1 kör 11. Mark Webber Red Bull + 1 kör 12. Jean-Eric Vergne Toro Rosso + 1 kör 13. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 1 kör 14. Paul di Resta Force India + 1 kör 15. Felipe Massa Ferrari + 1 kör 16. Heikki Kovalainen Caterham + 1 kör 17. Vitalij Petrov Caterham + 1 kör 18. Timo Glock Marussia + 2 kör 19. Pedro de la Rosa HRT + 3 kör 20. Sergio Perez Sauber Nem ért célba 21. Charles Pic Marussia Nem ért célba 22. Narain Karthikeyan HRT Nem ért célba 23. Bruno Senna Williams Nem ért célba 24. Michael Schumacher Mercedes Nem ért célba Leggyorsabb kör: Romain Grosjean, 1:26.250

Spanyolország után következhet egy kis pihenés, hiszen ezúttal csak másfél hét múlva (2012. május 27.) érkezik meg a Forma-1-es cirkusz a következő helyszínére a fény és csillogás hazájába, Monacóba.

A világbajnokság eredménye a Bahreini Nagydíj után

Pilóták: 1. Sebastian Vettel 61 pont 2. Fernando Alonso 61 pont 3. Lewis Hamilton 53 pont 4. Kimi Raikkönen 49 pont 5. Mark Webber 48 pont 6. Jenson Button 45 pont 7. Nico Rosberg 41 pont 8. Romain Grosjean 35 pont 9. Pastor Maldonado 29 pont 10. Sergio Perez 22 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull 109 pont 2. McLaren 98 pont 3. Lotus 84 pont 4. Ferrari 63 pont 5. Mercedes 43 pont 6. Williams 43 pont 7. Sauber 41 pont 8. Force India 18 pont 9. Toro Rosso 6 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!