Nagyon változékony időjárási körülmények várták a mezőnyt a 35. Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén. Vasárnap a futam alatt is folyamatosan esőfelhők ijesztgették a mezőnyt, de végül csak kisebb zivatarok nehezítették a pilóták dolgát. A Stájer Nagydíjhoz hasonlóan a Mercedes a Hungaroringen is hozta megszokott kitűnő formáját. Lewis Hamilton az első kockából rajtolt el, ő nyerte meg a futamot és a leggyorsabb körért járó extrapontot is begyűjtötte.

A Red Bull egész hétvégén szenvedett, s élpilótája, Max Verstappen vasárnap a rajtrács felé tartva a 12. kanyarban kiszaladt a pályáról és a falban kötött ki. A rajtrácson szerelték meg az autóját, a szerelők épphogy készen lettek, de szemmel láthatóan jó munkát végeztek. A holland ugyanis a második helyre vitte célba autóját.

A Racing Pointok továbbra is kimagasló teljesítményt nyújtanak. Lance Stroll volt ezúttal az eredményesebb pilóta annak ellenére, hogy Sergio Pereztől vártunk volna jobb teljesítményt. Utóbbinak szüksége lett volna rá, hogy megmutassa, hogy mire képes, s azt, hogy helye van a Forma-1-ben. A hétvégén szárnya kapott hírek szerint ugyanis Sebastian Vettel az ő helyére tart a jövőre már Aston Martin név alatt versenyző csapathoz. Perez azért nem szégyenkezhet, hiszen ő is pontszerző helyre, a hetedikre, vitte célba “rózsaszín Mercedesét”. A Renault óvásának eredménye a csapat ellen majd csak várhatóan a két Silverstone-ban rendezett futam között kerül nyilvánosságra.

Alex Albon lett az ötödik, bár helyezése még kétséges, az a versenyt követő vizsgálat eredményétől függ. A rajtrácson ugyanis állítólag lombfújóval szárították az aszfaltot Albon autója alatt a rajt előtt, s ez szabályellenes. A Ferrari ígérete ellenére ide sem szállított jelentős fejlesztéseket, így a formája sem volt jobb az eddig látottaknál. Ezúttal Sebastian Vettel ért célba előkelőbb helyen. A német hatodik lett, miközben csapattársa, Charles Leclerc csak a tizenegyedik helyet csípte meg. A monacói pilóta nagyon szenvedett a verseny vége felé autója nehéz vezethetősége miatt.

Daniel Ricciardo lett a nyolcadik azután, hogy sokáig, összesen 42 körön át körözött közepes abroncsokon csere nélkül. A Haas autói voltak az egyetlenek, amelyeken mindjárt a felvezető kör végén száraz abroncsokra cserélték a közepeseket. Ennek az okos húzásnak köszönhetően pilótái hamarosan a mezőny elején találták magukat, de később visszaestek. Kevin Magnussen így is a pontszerző, kilencedik, lett. A csapattulajdonos Gene Haas nem hiába látogatott el a magyar pályára. Szemtanúja lehetett csapata első pontszerzésének. A McLaren ismét pontszerző lett. Ezúttal Carlos Sainz révén, hiszen a spanyol zárja az első tizet. Lando Norris ezúttal csak a tizenharmadik lett.

https://youtu.be/rDv_J3aE-1g

A Forma-1-es csapatok és az utazó cirkusz résztvevői a három egymást követő fárasztó versenyhétvége után kicsit szusszanhatnak. Két hét múlva következik ugyanis a következő három egymás utáni megmérettetés. Kettő Nagy-Britanniában és egy Spanyolországban. A legtöbb csapat főhadiszállása a ködös Albionban van, így a következő két futamon, már augusztusban, a legtöbben hazai terepen versenyeznek. Az egy hetes pihenőt követően először a Brit Nagydíjon (2020. augusztus 2.) mérkőzik majd meg a mezőny. Vajon Hamilton ismét hazaviheti a győztes trófeát hazai nagydíján is?

2020-as Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:36:12.473
2. Max Verstappen Red Bull + 8.702
3. Valtteri Bottas Mercedes + 9.452
4. Lance Stroll Racing Point + 57.579
5. Alexander Albon Red Bull + 1:18.316
6. Sebastian Vettel Ferrari + 1 kör
7. Sergio Perez Racing Point + 1 kör
8. Daniel Ricciardo Renault + 1 kör
9. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
10. Carlos Sainz McLaren + 1 kör
11. Charles Leclerc Ferrari + 1 kör
12. Danyiil Kvjat AlphaTauri + 1 kör
13. Lando Norris McLaren + 1 kör
14. Esteban Ocon Renault + 1 kör
15. Romain Grosjean Haas + 1 kör
16. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
17. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kör
18. George Russell Williams + 1 kör
19. Nicholas Latifi Williams + 5 kör
20. Pierre Gasly AlphaTauri Nem ért célba

A világbajnokság állása a Magyar Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 63 pont
2. Valtteri Bottas 58 pont
3. Max Verstappen 33 pont
4. Lando Norris 26 pont
5. Alex Albon 22 pont
6. Sergio Perez 22 pont
7. Charles Leclerc 18 pont
8. Lance Stroll 18 pont
9. Carlos Sainz 14 pont
10. Sebastian Vettel 9 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 80 pont
2. McLaren 39 pont
3. Red Bull 27 pont
4. Racing Point 22 pont
5. Ferrari 19 pont
6. Renault 8 pont
7. AlphaTauri 7 pont
8. Alfa Romeo 2 pont
9. Williams 0 pont
10. Haas 0 pont