2020. novemberében a különleges körülmények következtében tért vissza ez az ikonikus pálya a Forma-1-es versenynaptárba. Akkor novemberben rendezték meg ezt a futamot, s már akkor sem lehettek jelen nézők a versenyhétvége során. Idén viszont a rosszabbodó koronavírus helyzetre tekintettel ismét üres lelátók előtt rendezik meg az olaszországi futamot. Általában májusban szokott visszaérkezni a Forma-1-es mezőny Európába, amikor már kellemesen meleg időjárási körülmények között lehet nyári futamokat tartani. Ezúttal azonban Bahrein után Kínát kihagyva Olaszországba utazott a cirkusz és április közepén nyit a szezon európai szakasza azon a pályán, ahol 1980-ban rendeztek először Forma-1-es Nagydíjat.

Tavaly újdonságot teszteltek ezen a helyszínen. Korábban felvetődött, hogy mi lenne, ha a jövőben kétnaposak lennének a Forma-1-es versenyhétvégék. Ezt a formátumot nézték meg ezen a versenyhétvégén élesben. Kényszer szülte megoldás volt, mivel az előző, portugáliai verseny helyszínéről, Portimaóból, csak hosszabb idő alatt tudtak a csapatok átérni Olaszországba, s bár kissé rövidnek tűnt így a versenyhétvége, mégis különösebb fennakadás nélkül lezajlott. Szombat délelőtt egy szabadedzést tartottak, míg az időmérő ugyanaznap a megszokott időben zajlott. A versenyt szokásosan vasárnap rendezték meg.

Az előszezoni teszt eredményei alapján és a gyorsasága okán mindenki a Red Bullt várta az élre a szezonnyitó bahreini futamon. Nem így történt. A Mercedes és Lewis Hamilton ismét domináns volt és a brit pilóta csapata elsőosztályú stratégiája segítségével behúzta az első győzelmet. Az évad második futama Imolában azonban másfajta körülményeket teremt. Kevésbé szeles és hűvös európai időjárás fogadja a mezőnyt Olaszországban. Ez egy nehéz pálya lesz, amely elég szűk is, emiatt nehéz lesz rajta előzni.

Sergio Perez úgy véli, itt nagyobb esélye lehet csapatának, a Red Bullnak, a győzelemre. “Szerintem szoros lesz a verseny a Mercedes-szel, s itt kiderül, hogy a harcot meghatározza-e a pálya milyensége. Érdekes lesz megnézni, hogy hogyan teljesítünk Imolában, ami nagyon különbözik Bahraintől és megnézhetjük, hogy hogyan tudjuk felvenni velük a harcot. A célom az, hogy jól teljesítsek, így már nagyon várom a hétvégét. Remélhetőleg Imolában visszatérünk és a dobogóért, vagy még inkább a győzelemért harcolhatunk.”

Mi történt tavaly?
Lewis Hamilton Imolában megszerezte Forma-1-es pályafutása 93. győzelmét. Viszonylag sima versenyen szerzett a brit győzelmet. A második helyen Valtteri Bottas ért célba, egy számára nem túl jól sikerült futamon. A bronzérmes helyezést Daniel Ricciardónak sikerült megszereznie miután Max Verstappen defekttel kiesett. A Mercedes hetedik konstruktőri világbajnoki címét ünnepelhette Olaszországban.

A verseny és a pálya
Imola egy régi versenypálya, ahol nagyon jó az atmoszféra (emiatt nagyon sokan, így a versenyzők, nézők és újságírók is módfelett kedvelik). A pálya a 2006-os futamot követően nagy átalakításon esett át. A régi bokszokat és a paddock egész területét lerombolták és újra felépítették. A célegyenest meghosszabbították és újraaszfaltozták. Az a Hermann Tilke felügyelte az átalakításokat, aki sok pálya tervezését hajtotta végre a 2000-es években. Az interlagosi (brazil) és a törökországi pályához hasonlóan az óramutató járásával ellentétes irányban halad majd a verseny. Ez a pilóták nyakát igencsak megterheli, amire speciális súlyzós edzésekkel készültek a versenyzők.

A 63-körös Emilia Romagna Nagydíj április 18.-án helyi idő szerint 15.00 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,909 km, a teljes versenytáv 309,049 km. A körrekordot Lewis Hamilton tartja (2020), ideje 1 perc 15,484 másodperc. A pénteki és szombati szabadedzések és az időmérő edzés idejét is megváltoztatták, hozzáigazították Fülöp herceg temetéséhez. Ez alapján a szombati időmérő edzés egy órával korábban, 14 órakor kezdődik.
2020-ban Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte meg a futamot. A brit pilóta győztes ideje 1:28:32.430 volt. A második helyezett Valtteri Bottas (Mercedes) lett, míg harmadikként Daniel Ricciardo (Renault) gurult célba.