Jenson Button átigazolási ügye hetek óta lázban tartja (tartotta?) a Forma-1-et. Az angol az átigazolási piac kulcsfigurája, sok minden függ attól, hogy aláírt szerződésének értelmében elmegy a Williamshez, vagy marad jelenlegi együttesénél, a BAR-Hondánál.

A brackleyi istálló korábban már mindent bevetett, hogy megtarthassa Buttont, állítólag 17 és fél millió eurót is felkínált, csak hogy Sir Frank Williams lemondjon róla. Az ajánlat akkor elutasíttatott, az Autosport-Atlas értesülése szerint azonban múlt pénteken minden a helyére került, s Button aláírta új BAR-os szerződését.

Az Autosport úgy tudja, hogy a 25 esztendős pilóta múlt pénteken sokadszor is leült beszélni Sir Frankkel, aki a főszponzor HP kiszállása miatt ezúttal egészen más hangulatban érkezett a tárgyalásra. Az immár anyagi gondokkal küszködő főnök elfogadta a BAR új ajánlatát, igaz, az az eredeti 17 és fél helyett 15 millióra “karcsúsodott”. (Más források 37 millió eurós kivásárlási árról számoltak be, ami azért kicsit soknak tűnik egy olyan pilótáért, aki még egyetlen futamot sem nyert meg.)

A Williamsszel nyélbe ütött megállapodást követően a BAR megegyezett Buttonnal is, az angol több évre kötelezte el magát, lényegesen kedvezőbb feltételek mellett, mint eddig. A fizetésemelésre mondjuk szüksége is volt, mert formálisan saját maga állja a Williamsszel történt szerződésbontás költségeit, de azt a “bérfejlesztés” révén ténylegesen a BAR fizeti. A megállapodást egyelőre sem a Williams, sem a BAR, sem pedig Button nem erősítette meg, a hivatalos bejelentést szerdára várja az Autosport.

A Button-sztori egy évig szolgáltatott témát a Forma-1-es lapoknak, az angol tavaly írt alá a Williamshez, úgy, hogy közben érvényes szerződése volt a BAR-ral. Az ügy a szerződésfelügyelő-testület (CRB) elé került, amely a brackleyieknek adott igazat, a pilóta nem mehetett sehova. A CRB ugyanakkor engedélyezte, hogy Button 2006-ra megállapodjon a Williamsszel, ez meg is történt.

Idén azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a BMW elhagyja a kék-fehéreket, a gárda versenyképessége a Cosworth-motorokkal igencsak kérdőjeles. A BAR-nál viszont a fejlődés elvileg töretlen, így az angol hónapok óta hangoztatta, hogy nem akar a Williamshez igazolni. Sir Frank eddig ellenállt, mondván, feltétlenül szüksége van a pilótára, végül azonban beadta a derekát. Button csapattársa Rubens Barrichello lesz jövőre.