Háromfordulós, hatfutamos szimulátorbajnokságot rendez a hazai mobilitási piac új szereplője, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. A versenyeket online és felvételről televíziós csatornákon is követhetik a nézők a valódi sportszériák mintájára, kommentátor és szakértő közreműködésével. A bajnokság fordulóit március 1–6., 8–13., és 15–20. között rendezi meg a HUMDA az egyik legnépszerűbb autósport szimulátor, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos digitális motorsport partnere, a Gran Turismo Sport platformján. A versenyzők a hazai PlayStation-játékosok közül, a 14 és 40 év közötti korcsoportból kerülhetnek ki.

A nevezés ingyenes, jelentkezni a raceonlinehungary.net honlapon lehet, a győztes 1 millió forint díjazásban részesül. A részletes versenykiírás és a szabályzat a raceonlinehungary.net oldalon olvasható. Mindegyik forduló első négy napja az előkvalifikációs időszak, az utolsó nap pedig a versenynap. Jelentkezni minden fordulóban legkésőbb az előkvalifikációs időszak végéig lehet: az első fordulóban ez a határidő március 4. 20 óra.
Michelisz Norbert 2019-es WTCR világbajnok is szimulátor-versenyeken hívta fel magára a figyelmet és tehetségének, kitartásának köszönhetően próbálhatta ki magát a valódi autóversenyzésben.

„A HUMDA célja, hogy felkutasson olyan fiatalokat, akik a szimulátorok elől át tudnak ülni egy valódi versenyautóba, hogy az aszfaltcsíkon is kipróbálhassák magukat. Az e-sport komoly lehetőségeket rejt magában, a fiatalok a szimulátorversenyzés segítségével egy igazi bajnokságon mérkőzhetnek meg, megtehetik első lépéseiket az autó-motorsport felé. Az alkalmazott mozgáskészlet gyakorlatilag teljesen megegyezik a valódi versenyzésben használttal, ugyanarra a szem-kéz, szem-láb koordinációra van szükség, leszámítva természetesen a nehézségi erő és az oldalgyorsulás érzetét. Minden fiatalt arra bíztatok, hogy induljon el a szimulátor-bajnokságunkon, hiszen ez kiugrási lehetőséget is jelenthet számukra” – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója.

A szimulátorozás szerepe a következő időszakban tovább növekedhet, hiszen az autósport belépő kategóriája, a gokartozás is komoly anyagi erőforrásokat igényel a szülőktől, szponzoroktól. A szimulátornak köszönhetően az eddigieknél sokkal többen próbálhatják ki magukat az autósportban, ez a tömegbázis kiszélesedéséhez vezethet.