Még 2012 végén kezdődött az a lopás-sorozat a Mercedes rastatti gyárában, amelyben a gyanúsítottak apránként összesen 4000 darab navigációt loptak el. Három ember került előzetes letartóztatásba, de rajtuk kívül még 700 embert gyanúsítanak orgazdasággal.

A gyár biztonsági szolgálata idén márciusban talált két darab, navigációkkal megtömött hátizsákot a gyár területén, ezt követően indult egy belső vizsgálat, amelynek végén, idén júniusban tette meg a Mercedes a feljelentést a rendőrségen több száz navigáció eltulajdonítása miatt. A nyomozás kiderítette, hogy két évvel ezelőtt indult a lopássorozat, amelyben egy 29 éves bérelt munkaerőként foglalkoztatott fiatalember egy tettestársával együtt lopta ki a navigációs készülékeket a gyárból, amelyeket aztán az interneten értékesítettek. A rendőrség akkor tartóztatta le a fő gyanúsítottat feleségével együtt, amikor épp 120 darab navigációt adott át egy vásárlónak Wuppertalban. Eleinte egyesével értékesítették az ellopott navigációkat, később két „állandó” vásárlónak adták át a szállítmányokat – összesen 700 vásárló ellen indul eljárás orgazdaság miatt. Az előzetes letartóztatásba helyezett személyeknek mintegy 300 000 euró értékű vagyontárgyait zárolták, ez azonban biztosan nem fedezi a kárt, hiszen beszerzési áron 300 euróba kerül egy-egy navigáció (1,2 millió euró kárösszeg), a forgalmi érték az előzetes számítások szerint 2,4 millió euró.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!