Az ISIS terrorszervezet Irak északi részén foglalt el jelentős olajkitermelő mezőket, és az ott bányászott nyersolajat illegális csatornákon keresztül eladva finanszírozza működését. Szeptemberben még hatszor nagyobb terület állt az ellenőrzésük alatt és az olajár is magasabb volt, akkor hordónként 25-60 dollárt kértek a nyersolajért, és napi 3 millió dolláros bevételhez jutottak ebből.

Fotó: basnews.com Fotó: basnews.com

Most, hogy jelentős területeket vesztettek és a tőzsdéken is 85 dollárra csökkent a hordónként ár, már 20-25 dollárért próbálnak megszabadulni az általuk bányászott olajtól, és csak napi 300 000 dolláros bevételt realizálnak. Az iraki hatóságok az Egyesült Államok hírszerzésével azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, kik vásárolnak az illegálisan kitermelt olajból, és ezzel a terrorizmust finanszírozzák. A legszebb, hogy miközben az ISIS a kurdokkal is harcol, velük is üzletel – 360 kurd személyt tartóztattak le nemrég, mert kiderült, hogy az ISIS által kitermelt olajjal kereskedtek. Ezen kívül jordániai és török útvonalon kerül ki az ISIS által kitermelt olaj a világpiacra.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!