A szezon előtti tesztek eredményei beigazolódtak. A McLaren télen is nagyon jó időket ment, s ez folytatódott Ausztráliában is, ahol az ezüst nyilak végig domináns teljesítményt nyújtottak. Már az időmérő edzésen is az első két helyet szerezte meg Jenson Button és Lewis Hamilton és a versenyen is dobogóra állhattak. Jenson Button a hűvösebb fejű britként megszerezte a győzelmet, míg Hamilton az edzéskirály nem volt elragadtatva a bronzérmes hellyel. Sebastian Vettel, aki csak a hatodik helyről rajtolt, ezúttal elégedett volt a második hellyel és az azért járó pontokkal.

„Nagyon különleges volt. Fontos, hogy győzelemmel kezdtük a szezont. Lewis tegnapi rajtelsősége és a mai győzelem nagyon jó helyre pozícionál bennünket a következő néhány verseny előtt, nagy köszönet mindenkinek a csapatnál.” – mondta a versenygyőztes brit. „Nagyon izgatott vagyok a malajziai futam előtt, de arra még nem gondolok. Most kiélvezem a győzelmemet a barátaimmal és a családommal és holnap már a malajziai futamra koncentrálok.” – tette hozzá.

Jenson Button jól nyitotta az idei szezont, hiszen már a Melbourne-i rajt után az első kanyarban megelőzte csapattársát és az élen is maradt a verseny végéig. Ez az eredmény azt vetíti előre, hogy idén is Button lehet a jobb mclarenes pilóta. Hamiltonnak azonban ezúttal a bokszbeállásokkal pechje volt, s ez nem igazán segítette hozzá egy jobb helyezéshez. Első bokszbeállása után Perez mögé került, s így Button 10 másodpercre növelte előnyét az élen. Másodjára azonban a biztonsági autó pályára jövetele nehezítette dolgát, hiszen Vettel azonnal a bokszba mehetett, s ezzel a második helyre ugorhatott.

A negyedik helyezett a hazai hős Mark Webber lett, aki bár beragadt a rajtnál, mégis egy hellyel előrébb végzett rajthelyéhez képest. A Red Bull veteránját Alonso követi nagy meglepetésre, aki a küszködő Ferrarit az ötödik helyen tudta célba kormányozni. Valószínűleg a spanyol pilóta vezetési kvalitásának köszönhető ez a pontszerző hely és nem a Ferrarinak, amellyel elég sok probléma akadt már a téli tesztelések során is. Várható volt volt a rossz szezonkezdet, de az, hogy Felipe Massa célba sem ért, eléggé rangon aluli teljesítmény a szebb napokat is látott maranellói istállótól.

A nap hőse Pastor Maldonado lehetett volna. A venezuelai pilóta ugyanis Alonso nyakában lógott a verseny utolsó köreiben, s úgy tűnt, hogy a hatodik helyig jut, mikor az utolsó körben nekicsapta autóját a betonfalnak és ezzel véget vetett álmainak, hogy egy szép pontszerző helyre hozza be a Williams autóját. Így Kamui Kobajasi gazdagodott a hatodik helyért járó pontokkal. A hetedik hely Kimi Raikkönené lett. A finn pilóta két éves kihagyást követően egy nem csúcskategóriás autót vezetve tudott ilyen szép helyezést elérni, így csak gratulálni lehet neki. Sergio Perez a tavalyi futamot követően idén is pontszerző helyen, a nyolcadikon ért célba. A tehetséges mexikói pilótát a mezőny fiatalabb ausztrálja, Daniel Ricciardo és Paul di Resta követi és így ők zárják az első tizet.

Az Ausztrál Nagydíj nem volt egyszerű kezdete a szezonnak. A mezőny majd fele nem ért célba. Az időmérő edzés sztárja, Romain Grosjean, például a rajtrács harmadik helyéről gyorsan hátraesett, majd a Maldonadóval történt karambol végett vetett a versenyének. Michael Schumacher sem ért be a célba. A német veterán a harmadik helyről esett ki alig tíz kör után váltómeghibásodás miatt. A HRT megismételte tavalyi eredményét, hiszen autói idén sem állhattak rajthoz a 107 %-os szabály alapján.

Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Jenson Button McLaren 1:34:09.565 2. Sebastian Vettel Red Bull + 2.139 3. Lewis Hamilton McLaren + 4.075 4. Mark Webber Red Bull + 4.547 5. Fernando Alonso Ferrari + 21.565 6. Kamui Kobajasi Sauber + 36.766 7. Kimi Raikkönen Lotus + 38.014 8. Sergio Perez Sauber + 39.458 9. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 39.556 10. Paul di Resta Force India + 39.737 11. Jean-Eric Vergne Toro Rosso + 39.848 12. Nico Rosberg Mercedes + 57.642 13. Pastor Maldonado Williams + 1 kör 14. Timo Glock Marussia + 1 kör 15. Charles Pic Marussia + 5 kör 16. Bruno Senna Williams + 6 kör 17. Felipe Massa Ferrari Nem ért célba 18. Heikki Kovalainen Caterham Nem ért célba 19. Vitalij Petrov Caterham Nem ért célba 20. Michael Schumacher Mercedes Nem ért célba 21. Romain Grosjean Lotus Nem ért célba 22. Nico Hülkenberg Force India Nem ért célba

Idén minden idők leghosszabb Forma-1-es szezona elé nézünk. A gőzhengert beindult és a cirkusz alig egy hét múlva (2012. március 25.) már folytatódik is Szepangban, Malajziában. A maláj pálya nagyon különböző az ausztráltól és kihangsúlyozza az autók különböző dinamikai minőségét, főleg a hosszú és gyors kanyarokban. Emiatt ott jobban érvényesülhet majd a DRS az autókon. 2010-ben és 2011-ben Sebastian Vettel nyerte meg a Malajziai Nagydíjat, így a német pilóta biztosan azon lesz, hogy a mostani második helyezését követően Malajziában az élen végezzen. Ehhez azonban bizonyára lesz Jenson Buttonnak is néhány szava, aki már szintén nyert versenyt a szepangi pályán.

A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után

Pilóták: 1. Jenson Button 25 pont 2. Sebastian Vettel 18 pont 3. Lewis Hamilton 15 pont 4. Mark Webber 12 pont 5. Fernando Alonso 10 pont 6. Kamui Kobajasi 8 pont 7. Kimi Raikkönen 6 pont 8. Sergio Perez 4 pont 9. Daniel Ricciardo 2 pont 10. Paul di Resta 1 pont Konstruktőrök: 1. McLaren 40 pont 2. Red Bull 30 pont 3. Sauber 12 pont 4. Ferrari 10 pont 5. Lotus 6 pont 6. Toro Rosso 2 pont 7. Force India 1 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!