Alonso második helyezése azért egy kicsit csalódás a csapatnak a spanyol pilóta szombati időmérő edzésen nyújtott csodaszép teljesítménye után. 20 éve ugyanis már annak, hogy Renault a hazai nagydíján az első rajtkockáról vághatott neki a versenynek. Akkor, 1984-ben Patrick Tambay-nek adatott meg ez a lehetőség. S hogy mit történt akkor? Pontosan az, mint a hétvégi futamon Alonsóval. Tambay (Niki Lauda mögött) a második helyre hozta be versenyautóját. A Renault így is idei legjobb helyezését érte el, hiszen Jarno Trulli a negyedik helyen kormányozta célba kék-sárga autóját.

“Sokáig vártam erre a dobogós helyezésre: hiszen megszerezhettem volna már az elmúlt két futam bármelyikén, ha nem lettek volna mechanikai problémáink. Így igazán örülök ennek az eredménynek! Nagyszerűen sikerült a verseny, olyan keményen harcoltam, ahogy csak lehetett, de úgy hiszem ma Michael volt az erősebb. Nagyszerű érzés, hogy idei legjobb helyezésemet a Renault hazai nagydíján szereztem meg. Az egyedüli csalódás, hogy Jarno nem lett dobogós helyezett, hiszen nagyszerű lett volna együtt felállni a dobogóra.” – nyilatkozta Alonso a verseny végén.

Az első helyezésért folyó csata a bokszutcában dőlt el, hiszen a Ferrarinál verseny közben úgy döntöttek, hogy három bokszbeállás helyett inkább négyre váltanak. Így az autó kisebb súllyal nagyobb előnyre tehetett szert, s köszönhetően a bokszutca-bejárat rövidségének, Schumacher piros autója a negyedik beállás után az élre tudott visszaállni. “A második bokszbeállás után döntöttünk a négyes stratégia mellett. Tudtunk, hogy optimisták vagyunk, de nem volt kockázat, így Ross (Brawn) döntése briliánsnak bizonyult!” – szögezte le fülig érő szájjal Michael Schumacher.

A Williams nem túl szép emlékekkel távozik Franciaországból. Juan-Pablo Montoya jól kezdte a versenyt, majd a hatodik helyen autózott, mígnem rámenve a szegélykövekre nagyot pördült és három helyet vesztett. Végül a nyolcadik, még pontszerző helyre hozta be a kék-fehér versenyautót. Marc Gene nem tudott élni a lehetőséggel, s nem nyújtott kiemelkedőt a felépülőfélben lévő Ralf Schumacher autójában. A tizedik helyet tudta megszerezni, pont az után a Mark Webber után, akit kapcsolatba hoztak a Williams-szel a jövő szezont illetően.

Az ötödik helyre befutó Jenson Button akár harmadik is lehetett volna. Csak volna, mivel az utolsó bokszbeállása előtt a szerelők a kerekeiről több mint egy körrel hamarabb levették a melegítő párnákat, s ez együtt azzal, hogy lassan tudta elhagyni a bokszot, azzal járt, hogy visszaszorult Jarno Trulli mögé, s kénytelen volt beérni az ötödik hellyel. Button csapattársának, Takuma Satonak idén már sokadszor búcsút kellett intenie a futamnak, ismételten a Honda-motor jóvoltából.

A mclarenes pilóták kemény csatát vívtak új MP4-19B jelű autójukkal, hogy a hatodik és hetedik helyet szerezhessék meg. A nagy kiugrásra még várni kell, amit mi sem jelez jobban, hogy a McLaren tradicionálisan jól szokott szerepelni a kellemes felületű Magny-Cours-i aszfaltcsíkon.

Francia Formula-1-es Nagydíj végeredménye:

1. Michael Schumacher Ferrari 1’30″18.133 2. Fernando Alonso Renault + 0’08″329 3. Rubens Barrichello Ferrari + 0’31″622 4. Jarno Trulli Renault + 0’32″082 5. Jenson Button BAR-Honda + 0’32″482 6. David Coulthard McLaren-Mercedes + 0’35″520 7. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 0’36″230 8. Juan-Pablo Montoya Williams-BMW + 0’43″419 9. Mark Webber Jaguar-Cosworth + 0’52″394 10. Marc Gene Williams-BMW + 0’58″166 11. Christian Klien Jaguar-Cosworth + 1 kör 12. Giancarlo Fisichella Sauber-Petronas + 1 kör 13. elipe Massa Sauber-Petronas + 1 kör 14. Cristiano da Matta Toyota + 1 kör 15. Olivier Panis Toyota + 2 kör 16. Nick Heidfeld Jordan-Ford + 2 kör 17. Giorgio Pantano Jordan-Ford + 3 kör 18. Gianmaria Bruni Minardi-Cosworth + 4 kör 19. Baumgartner Zsolt Minardi-Cosworth + 39 kör 20. Takuma Sato BAR-Honda + 55 kör Világbajnokság állása a Francia Nagydíj után Pilóták: 1. Michael Schumacher 90 pont 2. Rubens Barrichello 68 pont 3. Jenson Button 48 pont 4. Jarno Trulli 46 pont 5. Fernando Alonso 33 pont 6. Juan-Pablo Montoya 25 pont 7. Takuma Sato 14 pont 8. Ralf Schumacher 12 pont David Coulthard 12 pont 10. Giancarlo Fisichella 10 pont Kimi Räikkönen 10 pont 18. Baumgartner Zsolt 1 pont Konstruktőrök: 1. Ferrari 158 pont 2. Renault 79 pont 3. BAR-Honda 62 pont 4. Williams-BMW 37 pont 5. McLaren-Mercedes 22 pont 6. Sauber 15 pont 7. Toyota 8 pont 8. Jordan 5 pont 9. Jaguar 3 pont 10. Minardi 1 pont

A Francia Nagydíj utáni hétvégén máris a nyakunkon a brit futam, így nem kell messzire utazniuk a csapatoknak. Tavaly Rubens Barrichello győzedelmeskedett az autósportok hazájában, viszont látva Michael Schumacher idei eredményességét, várhatóan ismét piroslik majd a dobogó.