Korábban egy-egy sisak technikai fejlettségét elsősorban a héjszerkezet és a szellőzőrendszer határozta meg, manapság viszont egyre több gyártó lép ki a komfortzónájából és alkot valami egészen eredetit. Már beépített féklámpás fejvédő is létezik, sőt, az USA-ban légkondisat is lehet vásárolni. Persze vannak olyan termékek, amelyek a színösszeállítás vagy a fényezés tekintetében lógnak ki a sorból, de egy biztos: ezeken a sisakokon látszik, hogy az emberi képzeletnek tényleg semmi sem szabhat határt.

Icon Airframe Pro Fastfood
Jó étvágyat!
Láttunk már egészen extrém és vicces fényezésű bukósisakokat, de az Icon újdonsága különösen ötletes. A már viszonylag régóta piacon lévő Airframe Pro modellből készítették a Fastfood, azaz gyorskaja verziót, melynek fényezése egy hamburgert mintáz. A dizájn annyira részletes, hogy nemcsak a dupla húspogácsa, hanem a saláta és a szószok is jól kivehetők. Az Airframe Pro családban egyébként nem a Fastfood az egyetlen különös darab, hiszen kaszát kézben tartó, csontváz alakos dizájnnal is kapható…

Shoei IT-HT
Agytröszt
A Shoei mindig is élen járt a fejlesztésekben, azonban az IT-HT névre keresztelt fejvédő azért érdekes, mert ez a japán cég első okossisakja. Az újdonság vezeték nélkül kapcsolódik a motoros okostelefonjához, majd a head-up display kivetíti a látómezőbe a navigációs utasításokat vagy a térképet. A Shoei rendszere hangvezérléssel is működik, de hagyományos gombokat is elhelyeztek a sisak bal oldalán lévő, 270 grammos egységben. A márka elsőként Japánban, 5000 darabos volumenben dobja piacra modellt, amely a tervek szerint még idén kapható lesz.

Tali Smart Helmet
Állandó összeköttetés
A francia Tali is egy okossisakkal jelentkezett. Igaz, esetükben mást jelent ez a kifejezés, ugyanis az egyszerűen Smart Helmetnek nevezett termék érdekessége, hogy beépített féklámpával és irányjelzővel büszkélkedik. Az indexek a motor irányjelzőivel szinkronban működnek, így a többi közlekedő sokkal jobban látja a kanyarodási vagy akár sávváltási szándékot. A fejvédőt segélyhívó funkcióval is ellátták, vagyis ha a motoros balesetet szenved, automatikusan értesíti a mentőket, és elküldi a GPS-koordinátákat.

Feher ACH-1
Hűvös fejjel
Kánikula? Ugyan már! Az amerikai Feher Helmets légkondicionált bukósisakot szabadalmaztatott. Az ACH-1-es modell a motorkerékpár elektromos rendszeréről vagy saját akkumulátorról üzemelhet. A cég szerint 10-15 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tud előállítani a rendszer a sisak belsejében. A fejvédő formája is érdekes, hiszen a hátsó részen helyezik el a hűtőegységet, illetve itt távozik a meleg levegő is.