Mérges nézésű a LED-es világítás. Jó!

Négy évvel ezelőtt az újdonság erejével hatott a kategóriákon átívelő érdekes motor, az akkori tesztben már alaposan kiveséztem. Ahhoz képest most egy módosított, fejlesztett kivitellel volt dolgom, a motor 3 kW-tal és 1 Nm-rel tud többet. Eddig is jól húzott, most még jobban, bár a különbség inkább mérhető, mint érezhető; de a tudat, hogy erősebb, átsegít az ilyen apróságokon. Szóval jobban megy.

A műszerfal – ez is változott, sokkal többet tud. A bal felső sarokban még azt is mutatja, hogy ki van hajtva az oldaltámasz. A bal kormánycsutka – hát itt van mivel játszani! Ezekkel a gombokkal, billentyűkkel lehet barangolni a menüben a beállítások között, és a legalsó a kézi fokozatkapcsoló a visszaváltáshoz. A markolat előtti billentyű pedig a felkapcsoláshoz

A gázmarkolat mozgását már elektronikusan érzékeli a motorvezérlő, ennek jóvoltából négyféle menetmód közül lehet választani. Ezek: Standard (átlagos felhasználásra), Rain (esőben, ahol finomabb gázreakció kell), Gravel (laza talaj, földút), Sport (direktebb gázreakció, sportos viselkedés) és User – itt a paraméterek bizonyos határok között szabadon állíthatók, nincs előre konfigurált beállítás. A menetmódok átkapcsolásánál következő paraméterek változnak:
1.) a motor teljesítmény-leadásának módja (az e-gáznak köszönhetően), vagyis mennyire direkt módon reagál a motor a gázmarkolat elfordítására (3 fokozatban),
2.) a DCT-váltó kapcsolási karakterisztikája, tehát gyorsabban felkapcsol és így takarékosabb, vagy tovább lehet forgatni a motort és így fürgébb a jármű (itt ötféle karakterisztika választható, ebből a 3G nevű a terepre),
3.) a motor nyomatékleadása (lásd az első pontot) ez az úgynevezett T-szint (4 állás, ezek: a kikapcsolt, illetve még 3 szint),
4.) a motorfék erőssége és a kialakulás módja (hirtelen vagy mérsékelt belépés) (3 fokozatban),
5.) és az ABS működése, vagyis mikor lép be a blokkolásgátló, hamarabb vagy később (két fokozatban, ezek: az utcai és a terep – itt csúszhat kicsit a kerék)

Ezzel jól el lehet játszani, az egyes menetmódok között érzékelhető különbség van. Tehát nem motorozni kell jobban megtanulni, hanem a motorkerékpár kezelését kell tanulmányozni. Persze ez így nem igaz, csak az átélt évek száma mondatja velem. Kétségtelen, hogy a motorok teljesítményének növekedése hozta magával a jármű programozható viselkedését, ami alapjában véve jó dolog. Ilyenkor eszembe jut a 21 éves, 1200-as, 100 lóerős motorom, ahol ilyen finomságoknak még híre sincs. Ha ezen az ember nem vigyáz eléggé, és elkottázza a dolgot, hamar a motoros mennyországból szemlélheti a még földön közlekedő társait. De tiszteljük a gyárak igyekezetét, és élvezzük a modern elektronika által nyújtott nagyobb biztonságot. Csak figyeljünk oda a beállításokra.

Ez a kerek a gyújtás- és kormányzár-kapcsoló, mellette az ülés- és tanksapka-nyitó gombok. Természetesen a kulcsot nem kell elővenni az indításhoz, maradhat zsebben. Ez már az előző modellnél is így volt. És egy érdekesség. A képen a matricán három emberi figura látható, a harmadik át van húzva. A kezelési útmutató szerint ez arra vonatkozik, hogy ha még egy pár lábtartót felszerelnek (gyári tartozék, a kényelmes motorozáshoz), az nem arra való, hogy hárman menjenek a motorral. (gondoljunk a távol-keleti szokásokra…) Azért érdekes, nem?

Aztán itt van a rögzítőfék, ami nem szokásos motorkerékpáron, de nagyon logikus. Az automata váltót ugyanis nem lehet fokozatban hagyni, hogy ne guruljon el a leállított jármű. Ráadásul úgy csinálták meg, hogy behúzott állapotban útban van a start gombot nyomó kéznek. Logikus, nem? Ez a régi modellen nem így volt, ott el lehetett felejteni a kioldást, mert máshol volt a működtetése.
A fék nagyon komoly, én a teszt közben egy alkalommal az életemet köszönhettem neki (és a motor is)… A hátsó féktárcsán két féknyerget találunk. Az egyik a rögzítőfék.

Rakodóhely az első idomban, az ülés alatt elfért a sisakom

Ebben a motorban a 6 fokozatú DCT-váltóhoz már más kapcsolószoftver van, ami jobban illeszkedik a vezető igényeihez. Azért előzés előtt megéri kézzel visszapakolni egy-két fokozatot a dinamikus haladáshoz. A „Sport” állásban kifejezetten élénken mozog a jármű, de ennek árát a fogyasztásban kell megfizetni.

A kézzel állítható szélvédő (nem menet közben!). Nagyon jó, én a magas állásban használtam (mint a régi modellnél). Tudom, telhetetlen vagyok, de a Forza robogóknál elektromos az állítás – persze azok újabb konstrukciók… Ami manapság nem szokás: a láncvédő!

Összefoglalva: egy jó motort még jobbá tettek. Ez a jármű szinte minden célra megfelel, a teljesítménye elegendő a hétköznapokban, és kitűnik a forgalomból kissé extravagáns külsejével. De ne feledkezzünk meg a magas színvonalú műszaki tartalomról sem. És az a kéttónusú szürke fényezés…

PappLaci az öreg motoros
Képek: PappLaci

Honda X-ADV 2021
Műszaki adatok:
Motor: Folyadékhűtésű, négyütemű, 8 szelepes, SOHC-vezérlésű, soros kéthengeres. PGM-FI elektronikus benzinbefecskendező. Kibocsátása megfelel az Euro 5-ös előírásoknak.
Furat/löket: 77 x 80 mm
Lökettérfogat: 745 cm3
Sűrítés: 10,7 : 1
CO2-kibocsátás: 85 g/km
Teljesítmény: 43,1 kW (58,6 LE) /6750 ford./perc-nél
Nyomaték: 69 Nm/4750 ford./perc-nél
Váz és futómű:
Acélcső gerincváz
Első fék: 296 mm átmérőjű tárcsák, négydugattyús féknyergek
Hátsó fék: 240 mm átmérőjű tárcsa, egydugattyús féknyereg
Első futómű: 41 mm csúszószár-átmérőjű, fordított teleszkópok (vagyis alul van a kisebb átmérőjű csúszószár), 153.5 mm rugóút
Villaszög: 27°
Hátsó futómű: központi rugóstag, Pro-Link himbarendszer, 150 mm rugóút
Első gumiabroncs: 120/70-R17M/C (58H)
Első kerék: küllős, 17M/C x MT3.50
Hátsó gumiabroncs: 160/60-R15M/C (67H)
Hátsó kerék: küllős, 15M/C x MT4.50
Méretek:
HxSZxM: 2215 x 940 x 1370 mm
Hasmagasság: 165 mm
Ülésmagasság: 820 mm
Menetkész tömeg: 236 kg
Benzintartály: 13,2 literes
Fogyasztás: 3,6 l/100 km (gyári adat)
Tesztfogyasztás: 4,1 l/100 km
Ára: 4.249.000.- Ft
A tesztút hossza: 351 km, köszönet érte a Honda Hungary-nak