– Itt a tavasz, mely érezteti hatását a közúti közlekedésben is – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. – Megsokasodik a nagyteljesítményű motorkerékpárokkal száguldozó „hobbypilóták” száma, akik gyakran önmagukat és közlekedő társaikat is (halálos) veszélybe sodorják. Fontos, hogy a motorosok – a téli kényszerpihenőt követően – készítsék fel járműveiket, ellenőrizzék a műszaki állapotot és saját maguk felkészítéséről se feledkezzenek meg, hiszen a még a rutinosabbak reflexei is tompulhatnak. A gyermekeket arra intjük, hogy az úttest nem játszótér, a motorosokat pedig arra, hogy a közút nem versenypálya. Fontos, hogy mindenki legyen tisztában járműve menetdinamikai sajátosságaival, és persze saját képességeivel is. Ne feledjük, nem a gyorsulás, hanem a biztonságos megállás az embert próbáló feladat.

– Az aszfalt még mindig nagyon hideg, így a gumik tapadása nem ideális – figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. – Fontos, hogy az első kilométereket – mindig – mérsékelt tempóban kell megtenni (különösen hideg és nedves időben), amíg a gumik elérik a szükséges hőmérsékletet, mely optimális tapadást biztosít. Kanyarokban fokozottan óvatosan kell közlekedni és számolni a jelentősen megnövekedett féktávval. A közlekedők – fizikai értelemben – egyik legvédtelenebb rétegére különösen igaz, hogy minden apró meggondolatlan mozdulat vagy figyelmetlenség tragédiához vezethet. Mivel nincs karosszéria, különös jelentőséget kap a speciális öltözet és a bukósisak, mely helyes megválasztása életet menthet.

Egyharmadával kevesebb ember sérülne meg és veszítené életét az utakon, ha betartanák az előírt sebességhatárokat, mely a motorkerékpárosokra kiemelten igaz. Sokszor okoz tragédiát a kellő körültekintés nélküli előzés, különösen, amikor a motoros nem győződik meg arról, hogy az előtte haladó és az előzni kívánt autók valamelyike balra akar bekanyarodni. Arra is figyelni kell, hogy előzés közben kihajthatnak a környező utcákból. A kanyarodó és az elsőbbségadásra kötelezettek gyakran nem „számolnak” a még távolból érkező motoros nagy, meg nem engedett sebességével, így bekanyarodnak, vagy kihajtanak elé. A motorosokra különösen igaz: elsőbbségünk akkor van, ha megadják!

– Ha kanyarban helytelenül választják meg a sebességet – közölte az SMRFK sajtószolgálata –, könnyen a másik sávban talál(hat)ják magunkat. Figyeljünk továbbá az útburkolati hibákra, szennyeződésekre és a helyes testtartásra is, mindezek gyakran vezetnek a motorosok súlyos baleseteihez, melyek kellő óvatossággal megelőzhetőek lennének, min ahogy a követési távolság betartásával is.

Visszatérően ellenőrizzék a műszaki állapotot (a fékrendszert, a lámpákat, a markolat ideális holtjátékát, a guminyomást, a kormánycsapágyat), az ideális értékektől való enyhe eltérések fokozzák a baleseti kockázatot. A motorral ugyan könnyebb kivédeni a baleseti helyzeteket, mint autóval, de a balesetek következményei sokkal súlyosabbak. Hogy ne árnyékolja be tragédia egyetlen család tavaszát sem, tartsuk be a közúti közlekedési szabályokat!

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!