A nyugdíjasklub vokálozik, kicsit hátrébb a rezesbanda fújja – bizony ám, az autórádió előtt is volt már sztereó hangzás. Arról nem is beszélve, hogy kátyúba hajtva régen is megtorpant egy-egy pillanatra a muzsika.

A Solymári Traktorosok sokan vannak, ennek megfelelően sok embert is végig tudnak vinni a felvonuláson – egész iskolai osztályok, táncegyüttesek utaznak a platókon, amelyeket a járművekkel együtt feldíszítettek. Kukoricaszár, lufi, bábu a legnépszerűbb kiegészítő az elmaradhatatlan szőlő mellett, de van olyan traktor is, ami úgy néz ki, mint aki keresztben gázolt volna át a kordonokon.

A falu is szívesen látja a zsibvásárba illő vonulást, ahol a platón ülő gyermekek szülei megpróbálnak a konvoj mellett gyalogolni – néha kedélyes beszélgetés, néha már-már futólépésszerű tempózás az eredménye ennek, mert bizony a traktorok néha nekilódulnak. Van, ahol lopótökből mért házi borral kedveskednek a nézelődőknek, cserébe néhány portánál lilahagymás, zsíros kenyeret adnak. Ránézésre mindenki ismert mindenkit Solymáron.

Békésen pöfög a menet, látszik a traktorokon, hogy ezeket már nem munkára használják, hanem megérdemelt pihenésüket töltik a pajtákban. Szépen karbantartott szerkezetek ezek, amelyek füst nélkül gördülnek végig a kis utcákon. Az egyedüli környezetszennyezést a lovak okozzák, akik minden bizonnyal alaposan telelegelték a hasukat a felvonulás előtt.

A veterán járműveket kedvelők számára már csak azért is érdekes a menet megtekintése, mivel nem lát két egyforma márkájú traktort: Fordson, Hanomag, McCormick International, Kramer, John Deere, Normag – nem mindegyik élte túl az utóbbi évtizedeket. Legalább ilyen változatos a pótkocsik sora is. Van itt a kéttengelyes, könnyűfém-felnis futótól a Lada hátsó hidas házi alkotásig. Egyébként a Solymári Traktorosok nem csak a Szüret alkalmával hozzák elő gépeiket, év közben több alkalommal is megmozgatják veterán gépeiket. Érdemes figyelni a honlapjukat, Budapestről tényleg csak egy ugrás Solymár.

A nagy felbontású képeket tartalmazó Galériát az Autó-Motor Facebook oldalán láthatják.