Az elmúlt napok kora tavaszi időjárása máris megpezsdítette a használt motorok piacát: a Használtautó.hu tapasztalatai szerint naponta több mint másfélszeresére nőtt a motorhirdetések nézettsége, mint a korábbi hetekben. A szezonális piacon a márciustól júniusig tartó időszakban cserél gazdát a legtöbb kétkerekű. A gazdát cserélő, rendszámmal rendelkező használt motorok 62 százaléka három márka, a Suzuki, a Honda és a Yamaha egyikének képviselője. A tavalyi év jelentős élénkülést hozott ennek a szegmensnek: 21 százalékkal több adás-vétel zajlott le, mint 2010-ben.

„A motorosok figyelme tavaly a jelek szerint a használt motorok felé fordult: miközben az új járművek piacán tavaly további 15 százalékos visszaesés következett be, több mint ötödével nőtt a rendszámos használt kétkerekűek adás-vétele, meghaladva a 27 ezres darabszámot – összegzi a tavalyi év adatait Fodor László, a szakportál értékesítési vezetője. – Ez egyben az állomány öregedését is jelzi: az eladott használt motorok majdnem 40 százalékát már több mint tíz éve helyezték először forgalomba.”

Az alábbi ábrán is látható, hogy 2011-ben a hazai és behozott használt motorok adásvétele tette ki az összes hatóságilag regisztrált adás-vétel 93 százalékát, miközben a forgalomba helyezett új motorok száma 2000 darab alatt maradt.

A Használtautó.hu portálon futó motorkeresések száma szintén jól mutatja a szezonális hatásokat: a hirdetések télen jellemző havi 5-6 milliós letöltési száma májusban jóval 10 millió fölé ugrik.

„Talán a szezonalitásnak is köszönhető, hogy az online használtautó-hirdetésekkel ellentétben a használt motorokat hirdető portálokra még nem mindenütt jellemző a hirdetések állandó frissítése..” – mutat rá a terület egyik sajátosságára Fodor László.- További érdekes eltéréseket tapasztalhatunk a keresési feltételek megadásában. Míg a személygépkocsi-hirdetéseknél a legfőbb keresési szempont a (gyártmány és modell megadását követően) az évjárat, az üzemanyag fajtája és a vételár, addig a motorkerékpárok keresésénél a hengerűrtartalom és a kivitel szerint válogatnak a vevők. A vételár megadása csak a nyolcadik leggyakoribb keresési szempont ebben a körben.”
 
10 ezertől 12 millió forintig szinte minden elérhető

A motoros hirdetések roppant széles palettája egyaránt magában foglalja az egyedi építésű, akár a 8-10 millió forintot is meghaladó értékű motorokat (itt a Harley-Davidson és a BMW márkákkal találkozunk a leggyakrabban), illetve az akár 10-20 ezer forintért elvihető, legtöbbször még a KGST időszakából származó, működőképes, de legtöbbször némi felújításra szoruló járgányokat. (Itt különösen a Riga, a Babetta, a Simson, a Romet Komar, a Jawa és az MZ név fordul elő gyakran.)

A teljes kínálatban azonban három márka emelkedik ki a gyakoriság szempontjából: a Suzuki, a Honda, illetve a Yamaha. Mindez egybecseng a használt motorok tavalyi átírási statisztikáival, ahol az összes regisztrált adás-vétel 62 százaléka e három márka járműveit érintette.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!