A Stanford Egyetem kutatói nem egyszerűen elektromos meghajtásúvá alakították át a Vissza a jövőbe filmekből ismert DeLorean DMC-12-est, de rögtön robotautót is faragtak belőle – innen ered a MARTY elnevezés is, ami amellett, hogy Michael J. Fox filmbeli karakterének a neve, a Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control kifejezés rövidítése is.

Eddig a BMW kísérletezett olyan önvezető autóval, amely driftelni is képes – ezt az egyensúlyi állapotot nehezebb fenntartani, mint a normál haladás során előfordulót -, de most az egyetemi kutatók is sikerrel jártak. Nekik nem elsősorban a látványos gumifüstölés volt a céljuk, hanem az, hogy a robotautó extrém körülmények között is képes legyen haladni, például akkor se jöjjön zavarba, ha épp nagy tempónál kell hirtelen kitérő manővert végrehajtania.

A kutatóknak a Renovo Motors mérnökei nyújtottak segítséget villanymotoros hajtás elkészítésében, itt nem is annyira a csúcsteljesítmény volt fontos, hanem az, hogy az elektronika parancsainak megfelelően egy másodpercen belül akár többször is változtatni kell a kerekek felé menő nyomatékot. A villanymotor beépítése gyorsan ment, de a megfelelő szabályzóegység elkészítése több hónapot vett igénybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!